Grovt brød delt i to som ligger på en trefjøl oppå et trebord.

Forskningsstudie på helseeffekter av brød

Vil du delta i en studie som undersøker helseeffekter av brød? Vi søker friske kvinner og menn i alderen 18-65 år som er skeptiske til å spise brød.

Brød er en av de viktigste kildene til fiber i det norske kostholdet, og er forbundet med mange positive helseeffekter. Brødkonsumet i Norge er synkende, og undersøkelser viser at mange er skeptiske til brød. Tradisjonelt har brød blitt bakt med surdeig, men i moderne brødproduksjon benyttes gjær som hevemiddel.

OsloMet skal i samarbeid med Universitetet i Oslo og Mesterbakeren undersøke om surdeigsbrød sammenlignet med brød bakt på gjær påvirker helsen vår forskjellig med tanke på mage- og tarmsymptomer, blodsukker og fettstoffer i blodet. Vi ønsker også å undersøke forbrukers holdninger til ulike typer brød og magehelse.

Prosjektet er godkjent av Regionale komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) og Norsk senter for forskningsdata (NSD).

Målgruppe

Vi søker friske kvinner og menn i alderen 18-65 år som er skeptiske til å spise brød. Du må bo i Oslo-området. Dersom du røyker, har cøliaki, er gravid eller ammende kan du dessverre ikke delta.

Omfang

Studien har en varighet på ca. 5 uker, og innebærer å spise brød bakt med surdeig eller gjær samt å fylle ut spørreskjema og avgi biologiske prøver. Du vil få alle brødene du skal spise utlevert. Du vil også bli spurt om å delta i et individuelt intervju om dine holdninger til brød og erfaringer med å delta i studien.

Interessert?

Vil du være med å bidra til viktige forskningsresultater, ta snarest kontakt for å få vite mer:

Ansvarlig

Ansvarlig for studien er førsteamanuensis Vibeke H. Telle-Hansen, OsloMet.

    Laster inn ...