Sykepleiestudent står i strikket genser med armene i kors foran et vindu. Han ser alvorlig inn i kameraet.

Episode 2: Forskjellen mellom master og bachelor

Bachelor versus master? Er det verdt å investere to nye år? Bjørn Harald bestemmer seg for å finne ut mer om saken. Han spør Wenche som jobber som førsteamanuensis ved OsloMet.

En bachelor versus master – hvor ligger forskjellen?

Mange spør seg hva forskjellen er på en bachelor og en master. Er det egentlig verdt å investere to nye år for å spisse kunnskapen? Når så mange velger å ta en master i tillegg, må det være en gulrot et sted. Bjørn Harald bestemmer seg for å finne ut mer om saken. 

I denne episoden møter han Wenche Bekken som jobber som førsteamanuensis ved OsloMet. Bjørn er usikker på om han vil ta nye år på skolebenken.

Wenche svarer gjerne på Bjørn Haralds spørsmål.

– Med en master får du muligheten til å gå i dybden i et fagområde du er spesielt interessert i. Og så er det viktig å få fram at når du tar en master, så får du samtidig en mulighet til å gå videre med en doktorgrad hvis du har lyst til å fortsette videre med forskning innenfor ditt fagområde.

Mer selvstendig og erfaren

På spørsmålet om hva Bjørn Harald kan forvente å få ut av en master, sier Wenche at det å ta en master først og fremst handler om videreutvikling.

– Det er viktig å gå et skritt videre om du vil noe med karrieren din. Med en master lærer du ikke bare om et spesifikt fag, du lærer også om å stole på egne meninger, tanker og idéer. Selv om du lærer mye gjennom et masterstudium, blir du på ingen måte helt utlært, og nettopp det gjør studiet enda mer spennende.

Bjørn Harald lurer på om masterstudiet krever mye struktur og disiplin.

– Når du tar en master, vil det kreve mye av deg som selvstendig individ. Du bør kunne jobbe godt alene. Men det er også en god ting å venne seg til å jobbe selvstendig når du skal starte på selve masteroppgaven. Vi kan vel si at kravet til selvstendighet øker betydelig hvis du sammenligner bachelor og master.

Spesialisering er spennende

Det finnes faktisk noen viktige forskjeller mellom bachelor og master som er verdt å merke seg hvis du vurderer å gå videre med utdanning i to nye år. Bjørn Harald oppsummerer verdien av et masterstudium slik:

– Den viktigste forskjellen er at du styrker den faglige kompetansen din. Men det ligger like mye verdi i den personlige utviklingen du får ved å ta et dypdykk ned i tematikk du virkelig brenner for. Samtidig må du tydeligvis være både strukturert og ha god selvdisiplin. Litt skummelt er det, mener Bjørn Harald, men de nye karrierefordelene og spenningen du får, er et stort pluss.