Dame sitter i en stol og smiler til en intervjuer som ikke synes i bildet

Episode 3: Drømmejobben med en master?

Kaprer du drømmejobben med en mastergrad? Og hva vil en mastergrad ha å si for lønnsnivået? Bjørn Harald er på besøk hos Beate i Capgemini. Hun vurderer bunken med håpefulle CVer hver dag.

Drømmejobben med mastergrad?

Noe som flere av oss lurer på er hva en mastergrad kan bety for karrieren. Blir veien til drømmejobben enklere? Og hva vil en mastergrad ha å si for lønnsnivået?

Den store CV-bunken

Vi møter Bjørn Harald utenfor lokalene til Capgemini. Her skal han treffe Beate Nesheim som til daglig jobber som Talent & Recruitment Manager. Hver dag vurderer hun og kollegene bunken med håpefulle søknader.

Bjørn Harald er nysgjerrig, og lurer på hvordan arbeidsgiverne tenker når mastergraden er en del av CV-en. Beate er klar i sin tale.

– Du skiller deg ut i bunken ved å ha en master på CV-en. Hos de fleste arbeidsgivere vil du få flere muligheter og roller.

Bjørn vil gjerne vite hvor mange hos Capgemini der Beate jobber i dag, som har en masterutdanning, men Beate er ikke helt sikker.

– Det er vanskelig å si akkurat hvor mange det er, men av de nyutdannede som vi ansetter, så har ca. 80 prosent en master.

Mer utdanning gir avkastning

Bjørn Harald sier han har hørt at masterstudenter får høyere startlønn sammenlignet med bachelorstudentene, og lurer på om det er tilfelle.

– Med startlønn så tror jeg ofte det er riktig, svarer Beate.

– Du får høyere startlønn med en masterutdannelse, men dette vil nok jevne seg ut over tid når du senere søker jobber og har arbeidserfaring.

Master i fremtiden

Nå er nå, men hva om noen år. Om vi ser litt inn i fremtiden, hvordan vil CV-ene se ut? Vil de som rekrutterer lete etter folk som har masterutdanning?

Beate fra Capgemini tror på en jobbfremtid med en blanding av masterstudier og bachelorstudier.

– Du har masterstudentene som har lært seg å tenke strategisk, og som ser det store bildet. Bachelorstudenter har en solid, god bakgrunn innenfor sitt fagfelt. Så en kombinasjon av disse to utdanningene blir nok det viktigste vi ser.

Definer din drømmejobb

Etter møtet med rekrutterer Beate tyder mye på at du skiller deg ut blant andre arbeidssøkere med masterutdanning. I tillegg kan det se ut som om du får flere muligheter til å velge akkurat den rollen du vil ha i arbeidslivet. Du får kanskje ingen topplønn i starten uansett, men grunnlønnen virker jo å være noe høyere med master.

Det handler kanskje mest om hvordan du definerer drømmejobben.