80 prosent av studentene våre får fast jobb etter studiene

Barnehagelærerstudent sitter på huk ved siden av et barn i parkdress og peker mot noe utenfor bildet.

Det viser årets kandidatundersøkelse. 80 prosent av studentene fra OsloMet er i fast stilling tre år etter fullført utdanning, og hele 92 prosent av disse har fått en jobb som er relevant for utdanningen de har tatt.

To tredjedeler av studentene med relevant jobb fikk jobbtilbud allerede før studiene var fullført. Bare en svært liten andel står uten jobb et halvt år etter de var ferdige.

Undersøkelsen viser også at forventningene kandidatene hadde til arbeidsmarkedet under studietiden har blitt innfridd i høyere grad enn tidligere.

Sunniva fikk jobben hun ønsket seg

Lærer Sunniva Myre Braaten (25) fikk napp allerede på den første jobben hun søkte. Faktisk hadde alle medstudentene som gikk ut våren 2018 sikret seg jobb i god tid før sommerferien.

Ved påsketider siste året på Grunnskolelærer 1-7 så Sunniva en stilling hun fikk lyst på, som kontaktlærer  for en tredjeklasse på Skjønhaug skole på Lindeberg. Hun ble kalt inn med en gang hun søkte – og fikk også raskt et jobbtilbud. Hun slo til.

– Jeg var klar for å begynne å jobbe med en gang etter bacheloren, så det var deilig å vite at jeg hadde jobb og inntekt etter ferien. Da kunne konsentrere meg om de avsluttende eksamenene og planlegge sommeren, forteller hun.

Attraktiv som nyutdannet lærer

Sunniva forteller at det er stor etterspørsel etter lærere. Selv var hun opptatt av å få jobb på en skole ikke alt for langt fra der hun bor, men så også etter en arbeidsplass med verdier og rutiner hun kunne identifisere seg med.

– Skolene begynner å legge ut ledige stillinger ganske tidlig, allerede i januar og februar, og det dukker opp nye stillinger helt frem til skolestart. Det er stor etterspørsel etter nyutdannede lærere, man kan  nesten velge og vrake, og alle jeg gikk sammen med hadde fått jobb lenge før sommerferien, forteller hun.

Tett på arbeidslivet

Den tette bindingen OsloMet har til arbeidslivet bidrar også til at mange raskt får en jobb de er utdannet til. For gjennom prosjekter og praksisperioder får studentene relevant erfaring som de kan vise til når de skal søke jobb.

Økt samhandling med arbeidslivet er et av satsingsområdene til OsloMet, som nå ser på hvordan universitetet i sterkere grad kan integrere studentenes erfaringer fra praksisopphold.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Josefine har studert på OsloMet i snart ett år, og viser dere sine ti favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!