!
Arrangementet har utgått!

Dette arrangementet har utgått og vil bli fjernet fra våre nettsider 30 dager etter arrangementsdato.

illustrasjon av hender som overleverer jordklode i miniatyr

Er det forbruker som skal bære ansvaret for det grønne skiftet?

Hva kan vi forvente av Forbrukermeldingen «Framtidas forbruker - grøn, smart og digital» som nå behandles i Stortinget? SIFO og Forbrukerrådet inviterer til debatt!

Kjøp grønt! Sorter søpla! Resirkuler plast! Bompenger og flyskam. I takt med økende frykt for ikke å nå to-gradersmålet, synes stadig mer ansvar å legges på forbrukerne, som melkeku og i form av skam, skyld og dårlig samvittighet.

SIFO og Forbrukerrådet inviterer til debatt!

Vi spør hva som er mulig og realistisk å forvente av forbrukerne. Legges forholdene godt nok til rette for grønne forbrukervalg, og monner det? Vi diskuterer om vi kan stole på næringslivets grønne påstander om produkter og tjenester og om butikken og kjøpesenteret er det best egnede stedet for å ta ansvar for kloden.

Hva kan vi forvente av Forbrukermeldingen «Framtidas forbruker - grøn, smart og digital» som nå behandles i Stortinget? Er det som forbrukere vi mest effektivt kan bidra til det grønne skiftet? Og motspørsmålet: kan vi redde verden uten at forbrukerne er med?

08:00 Frokost

08:30 Velkommen v/Eivind Jacobsen, Instituttdirektør SIFO

08:35 Hva sier forskningen om bærekraft og forbrukers rolle v/ Torvald Tangeland, forsker SIFO

08:50 Hvilket ansvar tar handelsnæringen v/ Ivar Horneland Kristensen, direktør Virke

09:00 Kan vi stole på grønne påstander v/ Elisabeth Lier Haugseth, direktør Forbrukertilsynet

09:10 Er det forbruker som skal bære ansvaret v/ Inger Lise Blyverket, direktør Forbrukerrådet

09:20 Debatt med Anja Bakken Riise (FIVH), Kari Henriksen (Ap), Grunde Almeland (V),  Ivar Horneland Kristensen (Virke) og Inger Lise Blyverket (Forbrukerrådet)

10:00 Slutt

SIFO leverte i 2018 fire notater til Barne- og familiedepartementet som kunnskapsgrunnlag for den foreliggende forbrukermeldingen. Notatet Forbruk og det grønne skiftet kan lastes ned her.