En jente som holder flammeshow iført hvit laboratoriefrakk

Jenter og teknologi 2023

Er du jente i videregående skole? Er du nysgjerrig på studier og karriere innen teknologi og realfag? Bli med på den store inspirasjonsdagen Jenter og teknologi 2023!

Arrangementet er for deg som er jente og går første, andre eller tredje året på videregående skole. Det er også mulig for lærere, rådgivere og foresatte å delta.

Studier innen ingeniør og teknologi er så utrolig spennende, og vi ønsker å inspirere flere jenter til å velge denne karriereveien! Vi har samlet et knippe tøffe damer som forteller om sine erfaringer. Spør dem om det du lurer på!

OsloMet, Universitetet i Oslo og NHO går sammen for å gi deg et innblikk i de mange jobbmulighetene som finnes med teknologi.

Arrangementet er for deg som går på videregående skole, men det er og mulig for lærere, rådgivere og foresatte å delta.

Møt jenter som studerer teknologifag og kule damer som jobber i bransjen!

Her får du høre om hvilke tanker de hadde da de skulle søke på studier, hvordan det er å være student, og om noen av mulighetene en teknologiutdanning gir deg innenfor arbeidslivet.

Still spørsmål om det du lurer på om jobb og utdanning, delta i konkurranser og få muligheten til å vinne premier.

Programmet for dagen:

10:00: Velkommen

Gyda og Maja studerer informatikk ved UiO, og vil lede oss gjennom dagen

10:05: Hvorfor bør vitenskapen være mer rosa? Sunniva Rose

På videregående drømte Sunniva om å bli ballettdanser, men så begynte hun i stedet å studere fysikk. Det gikk nokså dårlig. I hvert fall i begynnelsen. For etter hvert fant hun sin greie, sin motivasjon, og til slutt ble det doktorgrad ut av alt sammen.

Hun forteller om hvordan det er å være forsker, hvordan man kan gjøre en forskjell med realfag og teknologi – og hvorfor det er så viktig at også jenter velger disse fagene!

Sunniva Johanne Rose er en norsk fysiker og blogger. Hun har ph.d. i kjerne- og energifysikk ved Universitetet i Oslo hvor hun har forsket på bruk av thorium i kjernekraftverk. I dag er hun kommunikasjonsdirektør i Norsk kjernekraft og vitenskapsformidler.

10:20: Da programmering erstattet drømmen om medisinstudiet, Karoline Klever

På videregående så Karoline ingen annen retning enn medisinstudiet for å leve ut drømmen om å jobbe innen realfag, før hun av en tilfeldighet meldte seg på et kurs i programmering og ble overbevist om at dette var veien å gå.

I dette innlegget vil Karoline fortelle om hva som bidro til hennes fascinasjon for teknologi, og hvilke muligheter man står ovenfor om man velger den samme veien: Muligheten av å skape noe nytt og å forbedre verden gjennom teknisk problemløsning og kreativitet.

Karoline Klever leder en gruppe i Microsoft som driver produktutvikling med maskinlæring. Med en bachelor i informatikk fra Universitetet i Oslo, jobbet hun først som utvikler av nettbutikker før hun gikk videre til produktutvikling i Microsoft med fokus på ledelse og innovasjon.

10:40: Kjemishow, Veronica Killi

Hva er kjemi og fysikk? Et energifylt vitenshow med Veronica Killi.

10:55: Fra studier til drømmejobben som byggingeniør, Cecilie Erland

Ved å legge inn ekstra innsats som på teknisk lab som student på byggingeniørstudiet på OsloMet, fikk Cecilie Erland tilbud om deltidsjobb i teknologiselskapet Trimble, samtidig som hun fullførte studiene.

Deltidsjobben syntes hun har vært utrolig spennende, og hun har nå skrevet under på fulltidskontrakt.

11.05: Kvinnelig teknologigründer, Agnes Dyvik Clark

Hvordan er det å starte egen bedrift? Agnes har tidligere startet bedriften Vio, en slags «Netflix for journalistikk. Hun forsker nå på hvordan gründere er som ledere.

Flere menn enn kvinner starter egen bedrift, og spesielt teknologibedrifter. Men det er mange gode grunner til at kvinner egner seg vel så bra! Agnes håper å inspirer jenter til å ta modige valg og gjøre ting de ikke nødvendigvis kan.

11:20: Lunsj med Makerspace

Vi spanderer lunsjen! Under pausen blir det og mulighet for å stille spørsmål til rollemodellene.

12:00: Møt noen av våre teknologistudenter

Studentene forteller om sine studievalg, studiehverdagen og gir sine råd til jenter som vurderer en teknologiutdanning.

Det blir panel med god tid til å stille jentene de spørsmålene du lurer på.

12:50: Kahoot med premie

13:05: Teknologi + Bærekraft = SANT, Aarcha Zenya

Bærekraft og teknologi spiller sentrale roller i dagens samfunn, og disse temaene har fulgt Aarcha Zenya fra studietiden til arbeidslivet.

I dette innlegget deler hun sin historie om hvordan fokuset på grønn teknologi som student landet henne drømmejobben.

Aarcha Zenya er i dag forretningsutvikler i Salesforce og hjelper offentlige etater med deres digitale reise.

13:15: Makerspace: Med kvinner i fokus, Lena Vida

Lena Vida er en norsk-ungarsk kunstner og universitetslektor ved OsloMet, som har utviklet sin egen pinhole-kameraserie. Hun forteller om kameraene og hvorfor det er så viktig at kvinnelige studenter får tilgang til teknologisk utstyr.

Lena forsker på tverrfaglighet knyttet til kunst og teknologi, redusering av teknologifrykt hos kunst og håndverklærere, og det kvinnelige perspektivet knyttet til disse teamene.

13:30: Vel hjem!

Hei lærer!

Arrangementet er i skoletiden. Jentene kan selv melde seg på enkeltvis, eller du kan som lærer melde deg på med jentene i klassen din.

Arrangementet Gutter og livsvitenskap går samtidig, hvis dere trenger et alternativ for gutta, så her er det spennende muligheter for hele klassen.

Meld deg på Jenter og teknologi (nettskjema.no).

Arrangementet er gratis.

Adresse: Det Norske Studentersamfund, Slemdalsveien 15

Jenter og teknologi, Oslo, er støttet av NHO.

Ved spørsmål, kontakt:

Følg oss på sosiale medier

Teknologi og realfag på OsloMet:

Teknologi og realfag på UiO: