Lanseringsseminar for Surveybanken

Sikt - Kunnskapssektorens tjenesteleverandør og OsloMet – Storbyuniversitetet inviterer alle som er opptatt av deling og gjenbruk av data til å delta på et lanseringsseminar for Surveybanken.

Surveybanken er en database med flere tusen spørreundersøkelser (surveys) og rundt 750.000 spørsmål som er stilt til befolkningen helt tilbake til 1950-tallet. Tjenesten er en videreutvikling av den infrastrukturen for forskningsdata som er bygget opp ved NSD – Norsk senter for forskningsdata, gjennom flere tiår. (NSD er i dag en del av Sikt). Arbeidet med videreutvikling av tjenesten er et samarbeidsprosjekt mellom Sikt og OsloMet. 

Vi ønsker deg som er nysgjerrig på hva Surveybanken er, og hvordan du kan ta den i bruk, velkommen til lanseringsseminar. Ambisjonen er at Surveybanken skal bidra til en enklere hverdag for forskere, studenter, næringslivet, byråkrater, journalister, skoleelever og undervisere. 

Surveybanken er fortsatt under utvikling. En foreløpig versjon er tilgjengelig på Sikt sine nettsider (sikt.no).

Programmet

Til seminaret kommer blant annet direktør i Sikt, Roar Olsen, og rektor ved OsloMet, Christen Krogh, for å snakke om åpen forskning og hvordan Surveybanken vil være et viktig verktøy for å oppnå målene på dette området. 

Deretter vil vi gi en demonstrasjon av Surveybanken, med fokus på hvordan forskere, studenter og andre brukergrupper kan dra nytte av løsningen. Vi har invitert Ungdata (OsloMet), Norsk medborgerpanel (UiB) og YS Arbeidslivsbarometeret (OsloMet) til å fortelle om hvordan Surveybanken kan bidra til mer og bedre bruk av disse viktige surveyene. 

Til slutt vil vi diskutere hva som skal til for å lykkes med Surveybanken framover. 

Meld deg på og hold av datoen. Mer informasjon om programmet kommer.  

Arrangementet vil også strømmes. Lenke vil legges ut på denne siden i forkant av arrangementet. Det er ikke behov for å melde seg på dersom man skal følge arrangementet digitalt.

Om Surveybanken

Surveybanken blir et banebrytende verktøy som gjør det svært enkelt å finne og analysere surveydata. Med noen få tastetrykk kan man få fram visualiseringer som avdekker mønstre og sammenhenger i datamaterialet, om folks holdninger, meninger og verdier. 

Dette gir helt nye muligheter for å studere det norske samfunnet, og hvordan det har endret seg over tid. Alt kan gjøres i nettleseren - eller på mobilen. Egen programvare er ikke nødvendig. Løsningen er laget både for eksperter, og for dem som har lite kunnskap om statistikk. I tillegg er det enkelt for forskere å arkivere og dele egne data i Surveybanken.  

Surveybanken inneholder spørreundersøkelser fra universiteter, høyskoler, forskningsinstitutter og større statistikkprodusenter som Statistisk sentralbyrå. 

Det har aldri vært enklere å finne detaljerte data fra spørreundersøkelser. Surveybanken er metadata-styrt, og gjør det mulig å søke etter data på tvers av alle datasettene. Dermed kan man for eksempel finne fram til alle undersøkelsene der et bestemt spørsmål har blitt stilt.  

For å kunne analysere slike data kreves normalt inngående kunnskap i statistikk og bruk av avansert programvare. Med Surveybanken kan man få ferdige figurer og tabeller som er lette å forstå, selv for folk som aldri har gjort dette før. Alt kan gjøres gjennom nettleseren på en datamaskin, nettbrett eller en mobiltelefon. Alle har tilgang. 

For å sikre at data i Surveybanken holder høy kvalitet har vi gjort det enkelt for forskere å arkivere data, og datasettene blir kuratert av surveydataeksperter. 

Vi tror Surveybanken vil gjøre det enklere for forskere å få oversikt over hvilke forskningsdata som allerede finnes, noe som kan føre til økt gjenbruk av eksisterende datasett. 

Studenter kan enkelt få tilgang til enorme mengder data om det norske samfunnet, og selv utforske forhold om det norske samfunnet – og hvordan det har endret seg over tid. Surveybanken vil også kunne brukes av elever i videregående skole. 

Surveybanken vil gjøre data tilgjengelig for alle, uansett hvor du bor eller måtte befinne deg.

Kontakt

Laster inn ...