Seminaret vil belyse en del perspektiver knyttet til dette: de filosofiske og praktiske motsetningene mellom naturlige og menneskeskapte omgivelser vi står overfor innen mange felt: demografisk og urban utvikling, arkitektur og design.
Program
- 09:30-09:35 Velkommen ved Andreas Ytterstad
- 09:35-10:00 Sigurd Hverven: «Hegel og natur»
Er Hegels tenkning relevant i møte med naturtap og klimakrise? Fins det ressurser i hans verker til nytenkning om hvordan mennesker bør forholde seg til naturen? Eller til å forstå hva natur er, i lys av nye erfaringer med menneskers makt og sårbarhet overfor den? Hegel avviste sin tids evolusjonsteorier og han hevder av den grunn at naturen ikke har noen historie. Derfor har han en tendens til å nedvurdere ikke-menneskelig natur, sammenlignet med menneskesamfunn som gjennomgår historiske forvandlinger. Likevel kan Hegels tenkning gi et grunnlag for å si at naturen har egenverdi og at organisk natur kan rammes av vold.
- 10:00-10:25 Hanne Eide: «Oltre Terra og designfagets nya roll»
Det italienske designstudioet Formafantasma har gjennom en rekke utstillinger, forskningsprosjekter og undervisningsaktiviteter tatt til orde for en ny retning og visjon for designfeltet i stort. Med prosjektene sine ønsker de å fremme en dypere forståelse av både naturlige og menneskeskapte omgivelser. I utstillingen «Oltre Terra. Historier om ull» som nå vises på Nasjonalmuseet, inverteres publikum til å reflektere over vårt gjensidige forhold til miljøet.
- 10:25-10:35 Diskusjonspause
- 10:35-11:00 Sverker Sörlin: «Hur ska vi tänka om naturens resurser? Erfarenheter från «Framtidslandet»
En viktig årsak til menneskenes problematiske forhold til naturen har sin opprinnelse i utnyttelsen av naturressurser. Visse regioner har fått status av råvareregioner. Mange av disse har en svak sosial utvikling samtidig som ressursene utnyttes på en måte som får negative konsekvenser for miljø og klima. Det gjelder bl.a. Norrland, som utgjør mere enn halve nordre Sverige, hvorav en del også er en del av Arktis. Regionen presses nå av en på mange måter lokkende «grønn omstilling»- samtidig som det er uklart hvilke positive verdier som kan komme regionen selv til gode.
- 11:00-11:25 Cecilie Zachs-Olsen: «Flerartslig byutvikling: hvordan tenke nytt om hvem vi bygger byer med og for?»
Utbygging og arealbruk er en av hovedårsakene til at naturmangfold trues globalt. Det er et økt fokus på hvordan vi kan ta vare på naturmangfoldet i byene våre, men ofte glemmer vi det naturmangfoldet vi ikke ser eller møter i hverdagen, slik som livet under vann. Hvordan kan vi utvide forestillingsevnen vår til å inkludere marine arter når vi tenker byutvikling? Hvordan kan vi la livet under vann bli hørt i medvirkningsprosesser? Denne presentasjonen diskuterer hvordan kunstneriske metoder kan brukes for å tenke nytt om hvem vi tenker byutvikling med og for.
- 11:25-11:55 Paneldiskusjon
- 11:55-12:00 Oppsummering og informasjon om neste seminar
Arrangør: GrøntMet-gruppen
-
Foredragsholdere
Sigurd Hverven
er ph.d. i filosofi fra NTNU, med en avhandling der han undersøker det filosofiske grunnlaget for å si at naturen har en egenverdi. Han er forfatter av bøkene «Naturfilosofi» (2018) og «Ville verdier: Naturfilosofi i menneskets tidsalder» og arbeider for tiden med en bok om G.W.F. Hegel.
Hanne Eide
er kurator ved Nasjonalmuseet. Hon er utdannet motehistoriker ved Stockholms Universitet og har arbeider med et ph.d.-prosjekt om den transnasjonale motens tilblivelse og utbredelse. Hun har vært kurator for utstillingen Oltreterra, som nå vises i Nasjonalmuseet.
Sverker Sörlin
er idéhistoriker, professor i miljøhistorie ved vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Han er en prisbelønt forfatter av en rekke bøker, bl.a. Kroppens geni (2011) og Kris! (2020). Hans pod, "Stora idéer", publiseres i samarbeid med tankesmien Arena.
Cecilie Zachs-Olsen
er professor i kunst i samfunnet ved Institutt for estetiske fag (EST) ved OsloMet. Hun forsker blant annet på hvordan kunst og kunstfeltet kan bidra til ny forståelse av miljømessige utfordringer tilknyttet urbaniseringsprosesser, og bidra til utviklingen av nye metoder for medvirkning.