Byene har mange spennende og innovative klimatiltak, og opplever framgang i klimaomstillingen. Likevel ser vi at klimapolitikken i Skandinaviske byer møter stor motstand.
Er dette en «backlash» mot klimapolitikken? Hva motiveres denne «backlashen» av, og hvordan skal klimaambisiøse byer komme seg videre?
Velkommen til et åpent og gratis seminar om demokrati, klima og byer – med paneldebatt med politikere, sivilsamfunnsaktører og forskere.
Vi serverer Foccacia á la Caprese mellom de faglige innleggene og paneldebatten!
Demokrati og klima: Opplever vi en backlash i klimapolitikken?
Gjennom en serie korte innlegg presenterer vi forskning på ulike typer klima-relaterte protester og konkrete eksempler på dynamikken mellom myndigheter og sosiale bevegelser og aktivistgrupper i byene Oslo, Bergen, Stockholm og Gøteborg.
Vi forklarer hvordan klimaprotester knyttet til tiltak som fortetting, bomring, og byutvikling utfordrer tradisjonell klimastyring, og gjør at politikere må tenke nytt rundt innbyggerinvolvering og samarbeid.
Program
18.00: Vi ønsker velkommen til faglig debatt mellom forskere, politikere og sivilsamfunnsaktører.
Hva er grunnlaget for klimaprotestene blant ulike aksjonsgrupper, enten de går imot dagens klimatiltak eller de ønsker en mer radikal politikk?
Hvordan takler lokaldemokratiet protestene? I hvilken grad tar byene klimaledelse gjennom innovative tiltak og involverer sivilsamfunnet aktivt?
- Demokratiske begrensninger i klimastyringen: proaktive og reaktive protestgrupper i Skandinaviske storbyer, Håvard Haarstad, Universitetet i Bergen
- Populisme og tillit til klimapolitikk og styring: Hvordan få med de på flankene i klimaomstillingen? Trond Vedeld, NIBR OsloMet
- Hvilke verdier støter klimapolitikken mot? Hege Hofstad, NIBR OsloMet
- Gata og algoritmene: Sosiale mediers rolle i klimadebatten, Hanne Cecilie Geirbo, TKD OsloMet
- Hvordan kanaliseres klimaprotest inn i omstillingen av byer? Gro Sandkjær Hanssen, NIBR OsloMet
18.50: Med bakgrunn i de faglige innleggene blir det paneldebatt om betydningen av demokratiske innovasjoner i møte med klimapolitikken og protestlandskapet.
Opplever vi en klimapolitisk backlash både blant politikere og befolkning med fallende tillit til institusjoner med ansvar for klimapolitikken?
Hvilke grep trengs for å fornye lokaldemokratiet og klimapolitikken og forhindre populistiske utslag
- Thor Haakon Bakke, tidligere Byråd i Bergen
- Audun Bonde, Byrådssekretær for miljø og samferdsel, Oslo
- Sofie Furu, Socentral
- Trond Botnen, miljø- og byutviklingsaktivist, Groruddalen
- Håvard Haarstad, Universitetet i Oslo
- Trond Vedeld, NIBR OsloMet
Debatten blir ledet av Geir Heierstad, direktør, NIBR-OsloMet.
Seminaret er basert på DEMOCLIM finansiert av Norges Forskningsråd som ledes av NIBR OsloMet i samarbeid med Universitetet i Bergen og Universitetet i Stockholm: Cities confronted by protests: Democratic governance for efficient and socially just climate transformation (DEMOCLIM) - OsloMet.