Hva sier forskningen og kunnskapen vi har om ungdommene øst og sør i vår hovedstad? Og hva kan vi lære av Rinkeby og Sverige?
Rinkeby er en bydel i Stockholm kommune som omtales som et spesielt utsatt område preget av kriminalitet, fattigdom og utenforskap. Shureh-Zamir Abdi kommer for å fortelle om sitt arbeid som ungdomsleder i Stockholm kommune.
Du får også møte engasjerte forskere, ungdommer, foreldre og ildsjeler fra bydel Søndre Nordstrand.
Program
18.00: Velkommen ved Mette Tollefsrud, prosjektleder for OsloMet-Holmlia
18.05: Erfaringer fra arbeidet med å «endre ungdommer» i Rinkeby ved Shureh-Zamir Abdi, ungdomsleder i Stockholm kommune
18.30: Hva sier forskningen og kunnskapen vi har?
- Monika Grønli Rosten, sosialantropolog og forsker ved NOVA
- Faiza Kassim, prosjektleder for «Ung Oppsøkende arbeidsmetodikk»
18.55: Panelsamtale ledet av Asta Busingye Lydersen
- Rozerin Fredriksen Heiki, forumleder UNG Bjørndal
- Stein Ivar Shideler, befrakter/kjøreleder, født og oppvokst på Holmlia
- Farhiya Ali, tolk og forelder fra Bjørndal
- Shureh-Zamir Abdi, ungdomsleder Stockholm
19.20: Sluttkommentar ved Gry Hagen, leder for ungdomstjenester i bydelen
19.25: Dikt ved Hamza Hirsi, poet fra Mortensrud
19.30: Mingling og servering
-
Om deltakerne
Asta Busingye Lydersen er med i den norskafrikanske kulturgruppen Queendom og jobber frilans som kulturprodusent, konferansier og programleder. Asta har bodd på Holmlia i 20 år, og brenner for mangfold og inkludering.
Shureh-Zamir Abdi er ungdomsleder i Stockholm kommune, med røtter fra Rinkeby. Han har vært klimaaktivist i WWF og har jobbet mye med flerkulturelle familier og ungdom. Zamir sterkt engasjert i forebyggende arbeid, med et brennende ønske om å styrke fellesskap og gi stemme til de mest sårbare.
Monika Grønli Rosten er sosialantropolog og forsker ved NOVA/OsloMet. I sin doktorgrad skrev hun om sted og tilhørighet blant ungdom og unge i Groruddalen. Rosten har forsket på temaer som oppvekst og ungdomskultur, områdeløft og ungdomsmedvirkning, forebygging av kriminalitet og vold i nære relasjoner –gjennomgående med vekt på forholdet mellom majoritet og minoriteter i velferdsstaten.
Faiza Kassim har en mastergrad i sosialantropologi og videreutdanning innen fintech, UX-, tjeneste- og forretningsdesign. Faizas har kunnskap innen mangfold, entreprenørskap, innovasjon og utvikling. Hun har jobbet i både nasjonale og internasjonale kontekster, og innen forskning, offentlig og privat sektor. For tiden er Faiza prosjektleder for «UNG Oppsøkende arbeidsmetodikk» i bydel Søndre Nordstrand.
Stein Ivar Shideler har jobbet 10 som befrakter og kjøreleder i transportbransjen. Han er født og oppvokst på Holmlia og har inngående kjennskap til bydelens ungdomsmiljøer og utfordringer.
Rozerin Fredriksen Herki studerer statsvitenskap og jobber frivillig som forumleder i Ung Bjørndal. Som prosjektmedarbeider for «UNG Oppsøkende arbeidsmetodikk», bidrar hun med et verdifullt og ungt brukerperspektiv.
Fariyah Ali er en erfaren tolk bosatt på Bjørndal. Hun har bred innsikt i oppvekstvilkårene i bydelen både som fagperson og som mor til fem barn.
Hamza Hirsi er 26 år, fra Mortenrud i Oslo. Han debuterte med diktsamlingen Betongblomst i 2021, som ha ga ut selv. Han jobber nå med sin første roman som er kjøpt opp av det kjente forlaget Bonnier.