Jon Rogstad er forsker på OsloMet og har god innsikt i hva mangfoldsarbeid på arbeidsplassen innebærer.
– Mange ledere har ikke innsett hvor lønnsomt det er for bedriften å jobbe målrettet med mangfold. Å jobbe med mangfold på arbeidsplassen er å jobbe med en rekke utrolig interessante problemstillinger, som mange bedrifter dessverre ikke har prioritert, sier Rogstad.
At en del bedrifter har tanker om å bli bedre på mangfold er langt fra nok, mener Rogstad.
– Det holder ikke med slagordpregete seminarer som ikke byr på noe konkret. Det er fint med intensjoner for mangfoldsarbeid, men det er det som faktisk skjer på intervjuene og i rekrutteringen som betyr noe, fremhever han.

Jon Rogstad mener det er begrenset hvor mye mangfold påvirker de faktiske oppgavene som skal utføres. Foto: Kjetil Helland
Dette har også Faten Lubani klare tanker om. Som prosjektleder i Globale Sandefjord er hun opptatt av å koble mangfoldsarbeid til verdiskaping og bærekraft.
– Mangfoldsarbeid må henge sammen med virksomhetsstrategien. I tillegg bør det jobbes kontinuerlig med å skape kultur, holdninger og ikke minst et språk som favner om vi-et i organisasjoner, poengterer Lubani.
– De mest bærekraftige og lønnsomme organisasjonene er de som klarer å sette individet i sentrum. Ingen defineres alene av alder, bakgrunn, eller kjønnsidentitet, sier hun.

Godt mangfoldsarbeid handler om å se og favne hele mennesket, og ikke deler av mennesket, sier Faten Lubani. Foto: Kjetil Helland
At bedrifter velger løsninger med lav risiko, snarere enn å skape rom for mangfold, er noe Jon Rogstad også ønsker å ta tak i.
– I rekruttering må ledelsen tørre å ta i bruk kompetansen som tas inn, helt uavhengig av religiøs bakgrunn, alder eller andre ting. Samtidig må en tørre å bli kjent med den ansatte og spørre hva bakgrunnen betyr for den enkelte, råder Rogstad, og nevner at det er begrenset hvor mye mangfold påvirker de faktiske oppgavene.
– Det handler tross alt ikke om representasjon, men om hvordan oppgavene utføres.
Krever øvelse
– Godt mangfoldsarbeid handler både om godt lagarbeid og om ledelse som øver på å ta andre valg, og som ikke skyver gode planer om mangfold over på mellomledere, kommenterer Bendik Blindheim i ISCO Group.
Blindheim som var en av bidragsyterne på det første seminaret, jobber med å gi råd om mangfoldsarbeid og mener at arbeidsgivere må tørre å tenke annerledes. Rekruttering er et område Blindheim nevner spesielt.
– Arbeidsgivere må tørre å tenke annerledes rundt alder, etnisitet og kognitive funksjoner, og snarere bry seg om hva kandidater har av kompetanse og potensial til, og interesserer seg spesielt for.
– Vi er alle usikre på om vi gjør rett
Til arbeidsgivere som er redd for å trå feil i intervjusammenheng, og ellers i mangfoldsarbeidet, har Blindheim et tydelig råd:
– Ikke vær redd for å drite deg ut. Vi er alle på gyngende grunn og usikre på om vi gjør rett. Du kommer veldig langt med å vise at du vil et annet menneske vel.
At mangfoldsarbeid ikke er et prosjekt, er Blindheim tydelig på.
– Å jobbe med mangfold tar tid og er et kontinuerlig arbeid. Der det går galt er når bedriften tror at mangfoldsarbeidet går av seg selv, bare fordi "prosjektet" er topplederforankret.