– Nyskapning av NAV

Illustrasjonsbilde: arbeidskollegaer, yngre ansatt og stolt mentor.

Rapporten (fagarkivet.oslomet.no) er et resultat av et forsøksprosjekt finansiert av NAV. Øystein Spjelkavik er en av forfatterne bak rapporten og håper NAV har interesse av å fortsette utvikling av "hybridmodellen" som ble introdusert i prosjektet. 

– Jeg håper det er interesse i NAV for å fortsette utviklingen av en hybridmodell slik at flere NAV-veiledere blir del av NAVs inkluderingskompetanse. Inkluderingskompetanse i NAV forutsetter samhandling med arbeidsplassene som brukerne deres skal bli en del av, sier Spjelkavik.

Med hybridmodell menes det at NAV-veilederne blir "hybridveiledere" som i tillegg til å være byråkratiske saksbehandlere også følger opp utvalgte brukere i samarbeid med mentor på arbeidsplassen. 

– Hybridmodellen er en nyskapning av NAV og det er en mye mer proaktiv og forpliktende bruk av mentortiltaket.

Ikke bare penger

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen skriver i et avisinnlegg i 11.02.20 (Klassekampen):

"Du tenker kanskje at det er dyrt å tilrettelegge for personer som har funksjonsnedsettelser? Det trenger ikke du som arbeidsgiver å bekymre deg for. Regjeringen har utstyrt NAV med en rekke støtteordninger, som betyr at NAV tar regningen". 

Spjelkavik påpeker at NAV har mange økonomiske virkemidler, blant annet mentortilskudd som ble brukt i prosjektet. 

– Men arbeidsinkludering kan ikke reduseres til å kun handle om penger – det handler minst like mye om kompetanseutvikling. Vi fant at arbeidsinkludering som samskaping bidrar til utvikling av inkluderingskompetanse både i virksomhetene og i NAV. Men det er fint å kunne kombinere med økonomiske virkemidler, det gjør det kanskje lettere å nå fram til et startpunkt for arbeidsinkludering når man kan lokke med det, sier Spjelkavik. 

    Laster inn ...