I begrunnelsen fra juryen heter det at Årets nykommer gis til et ungt talent som har gjort seg bemerket og evnet å bryte ut av mengden med sitt design og som juryen har stor tro på i fremtiden. Hva tenkte du da de ropte opp ditt navn?
–Jeg fikk nesten sjokk. Jeg var helt sikker på at en av de andre skulle vinne, så jeg ble veldig overrasket og selvfølgelig veldig glad for å høre navnet mitt, smiler Poppy.
Enorm oppmuntring
–Jeg tok master våren 2019, så jeg er jo nettopp ferdig med studiene og litt usikker og spent på fremtiden. Dette er en enorm oppmuntring til å fortsette å jobbe og utvikle meg som designer.
Poppy vant prisen for sitt masterprosjekt, The Oooli series, en serie eklektiske, taktile småmøbler og objekter. Sitteskulpturen Ooli no. 1 er av stål og geiteskinn, og hver eneste lille skinnbit er påsydd for hånd.
I juryens begrunnelse står det: Prisen går til en nykommer som er nysgjerrig, leken og ikke er redd for å eksperimentere. Arbeidene fremstår eklektiske og «rare», men samtidig veldig, veldig spennende. Nykommeren har en sans for materialitet og form som er interessant, og skiller seg fra andre med sitt kontemporære uttrykk. Juryen er veldig nysgjerrig på hva denne dedikerte og reflekterte designeren kunne ha utrettet med et mer kommersielt prosjekt. Det er nemlig tydelig at hun vil et sted. Hvor, vil bare fremtiden vise.
Slow Design
Er det noe som kjennetegner deg som designer – eller noe du er spesielt opptatt av?
Som designer er jeg spesielt interessert i det som gjerne omtales som “Slow Design”. Det er en designfilosofi som oppmuntrer til å designe ting som skaper trivsel, personlig tilknytning og appellerer til sanser, erfaringer og følelser.
–Jeg foretrekker å bruke materialer som har lang levetid og eldes godt. Materialer som tre, lær og papir som lett tas opp i jordens næringssyklus. Jeg er også veldig opptatt av emosjonell design. Det å skape en tilknytning mellom bruker og produkter for slik å øke produktets levetid. Jeg ønsker å være en motsats til bruk og kast-kulturen i samfunnet vårt.
–Design er viktig for livskvaliteten vår og har stor innvirkning i hverdagen vår - og på miljøet som omgir oss, sier Poppy.
Fantastiske fasiliteter og lærere
Poppy roser fasilitetene og ikke minst veilederne på produktdesign.
–De store verkstedene er fantastiske - kombinert med lett tilgjengelig, velvillig og kunnskapsrik veiledning. I tillegg betyr det selvfølgelig mye hvem du jobber sammen med. Kurset Aesthetics of Materiality med inspirerende Mikkel Wettre som lærer var et høydepunkt for meg. Der var jeg så heldig å få jobbe med flere veldig talentfulle materialbaserte designere som Kathrine Hovind, Anna Maria Øfstedal Eng, Tobias Berg og Sovei Giæver som alle nettopp stilte ut på Oslo Design Fair, og Vilde Hagelund, som også ble nominert til årets nykommerpris. En fantastisk gjeng! Jeg vil gjerne sende en takk til både Astrid Skjerven og Mikkel Wettre som var mine veiledere på master.
Instituttleder Einar Stoltenberg er stolt av sin tidligere student.
–Å vinne prisen for årets nykommer er en stor prestasjon av Poppy. At våre studenter nomineres og vinner priser som dette er en betydelig motivasjonsfaktor for studentgruppa vår. Jeg er umåtelig stolt av henne, men også resten av studentene våre som jobber hardt og hevder seg på mange arenaer.
Eget designstudio
Poppy er ferdig med studiene ved produktdesign og er nå i gang med å etablere sitt eget designstudio. Med prisen årets nykommer fulgte det 100 000 kroner og det kommer godt med for en nyetablert designer.
–Jeg synes det er sjenerøst av Bo Bedre og Oslo Design Fair å dele ut denne premien og det er fantastisk få disse midlene på dette stadiet i karrieren.
– Pengene vil jeg bruke til å utvikle nye prototyper og på promotering av designet mitt - og selvsagt til å skape enda bedre Slow Designs i fremtiden!
Product Photography: Sara Angelica Spilling