dronebilde OsloMet_M.Müller

SIFO er vertskap for 146 europeiske forbruksforskere

Hvordan bør forbruket vårt se ut i en framtid med begrensede ressurser og økt usikkerhet?

Dette er temaet for konferansen til det europeiske nettverket for forbrukssosiologi, som avholdes på OsloMet i regi av SIFO, fra 31. august til andre september. Nettverket for forbrukssosiologi er den største undergruppen i den europeiske sosiologiforeningen (ESA), og verten SIFO er det største ikke-kommersielle forbruksforskningsinstituttet i Europa.

Rettferdig og bærekraftig fremtid

Konferansen vil blant annet handle om framtidsforestillinger og hvordan mennesker i dag er med å forme fremtiden.

– Hva vil framtiden bringe, tatt i betraktning at vi nylig har vært gjennom en covid-krise og at vi er midt i en krig i Europa? Dette har stor betydning for forbrukernes evne til å dekke sine grunnleggende behov for blant annet oppvarming og mat, sier SIFO-forskningsleder og arrangementsgeneral Silje Skuland.

De ulike bidragene på konferansen vil utforske blant annet bærekraft, covid-19, kjønn, mat, digitalisering ulikhet og ulike former for livsstil.

En rettferdig, bærekraftig framtid går som er rød tråd gjennom bidragene.

Ære og ærefrykt

Forskernettverket, som SIFO var med og startet sent på 80-tallet, har hatt stor betydning for utviklingen av den internasjonale forbruksforskningen.

– For SIFO har det vært uvurderlig som kilde til teoretisk og metodisk fornyelse og til samarbeid om prosjekter og publikasjoner, sier SIFO-direktør Eivind Jacobsen.

– Sist gang nettverket besøkte Norge, tidlig på 90-tallet, fikk vi plass til alle i et par maxi-taxier. Denne gangen har vi den ære å ønske velkommen til hele 140 forskerkolleger fra hele Europa. Vi føler aldri så lite ærefrykt overfor oppgaven, men med OsloMets campus og ressurser som innramming er vi mer enn klare for å ta dem imot, sier han.

Lanserer nytt tidsskrift

På konferansen lanseres et splitter nytt tidsskrift. Consumption and Society er fagfellevurdert og gis ut av Bristol University Press (bristoluniversitypressdigital.com).

– SIFO har lenge savnet et eget hustidsskift, slik vi finner på de andre SVA-instituttene ved OsloMet. Med dette har vi fått vårt eget, attpåtil på internasjonalt nivå, sier forskningssjef Arne Dulsrud, som er medlem i tidsskriftets rådgivende gruppe.

Åpnes av rektor

Konferansen åpnes onsdag 31. august av rektor Christen Krogh. Samme dag blir det åpningsforelesning av den franske sosiologen Sophie Dubuisson-Quellier: Why do we consume so much? Exploring the lock-ins of affluent consumption.

Konferansen avsluttes av Daniel Welch med forelesningen Social Futures and the Sociology of Consumption. Welch er også en av redaktørene for det nye tidsskriftet.

Fakta

European Sociological Association Research Network 5 Sociology of Consumption Midterm Conference arrangeres av Forbruksforskningsinstituttet SIFO på OsloMet 31. august til 2. september 2022.

Konferansen har fått tittelen Consumption, justice and futures: Where do we go from here? (uni.oslomet.no).

Laster inn ...
Publisert: 24.08.22 | Kjersti Lassen