Det er viktig at du setter deg godt inn i forskrift om graden philosophiae doctor (ph.d.) ved OsloMet – storbyuniversitetet (lovdata.no) før du søker opptak til ph.d.-programmet.
Når det gjelder veiledere og veiledningens innhold, er det spesielt kapittel 3 du bør sette deg inn i.
Når du søker opptak til ph.d.-programmet, sier forskriften at du skal ha med forslag på minst én veileder (§2-2 (1) e).
Videre sier forskriften at en kandidat som hovedregel skal ha to veiledere, hvor én oppnevnes som hovedveileder.
Det er doktorgradsutvalget ved fakultetet (DGU-LUI) som oppnevner hovedveileder og medveileder.
Det er viktig at du som kandidat har veiledere som passer til prosjektet ditt og som du trives med. Derfor ønsker vi at du skal foreslå både hovedveileder og medveileder i søknaden.
Hvem kan være veileder?
Det er viktig å sette seg inn i det fagfeltet prosjektet ditt er innenfor og gjøre deg kjent med den forskningen som foregår på feltet. Da kan du lettere finne veiledere som passer for deg og ditt prosjekt. Samtidig er det noen krav som må være ivaretatt for å være kvalifisert til å veilede en ph.d.-kandidat.
- Alle veiledere skal ha doktorgrad eller tilsvarende kompetanse innenfor fagfeltet og være aktive forskere:
- Det betyr i praksis at alle som har stilling som professor og førsteamanuensis er kvalifisert til å være veileder.
- Finner du en med stilling som dosent, førstelektor eller høgskolelektor, er de ikke kvalifisert i kraft av sin stilling. Men dersom de har doktorgrad, vil de være kvalifisert. Du må altså sjekke med disse om de har ph.d.
- Minst én av de oppnevnte veilederne bør ha tidligere erfaring fra eller opplæring som veileder av ph.d.-kandidater.
- Hovedveileder skal normalt være tilsatt ved universitetet, aller helst på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier:
- Det betyr at du bør gjøre en innsats for å finne en veileder på fakultetet, og aller helst en som kan være hovedveilederen din.
- Dersom fakultetet eller universitetet ikke har en som dekker det fagområdet du trenger mest, og du foreslår en ekstern hovedveileder, bør du foreslå en medveileder fra fakultetet.
- Veiledningen skal skje innenfor ordinær arbeidsplan:
- Det betyr at du må høre om den du ønsker har tid til å veilede deg innenfor ordinær arbeidsplan dersom de har 100 prosent stilling.
Hvordan finne en veileder?
- Dersom du har tatt en masterutdanning ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, bør du ta kontakt med mastermiljøet for å få tips om hvem som kan være aktuell for deg med tanke på prosjektet ditt.
- Fakultetets forskningsgrupper er også en god inngangsport for å finne ut hvem som forsker på hvilke temaer.
- Noen institutter på fakultetet har en FoU-studieleder, som det også er mulig å ta kontakt med for å høre hvem som kan være aktuelle med utgangspunkt i ditt prosjekt.
- Fakultetets FoU-rådgivere kan også være aktuelle å ta kontakt med i denne sammenhengen.
Husk at du må ta kontakt med programansvarlig Kristin Walseth på e-post for å diskutere veiledere, da dette må være på plass før du søker om opptak til programmet.
Kontaktinformasjon: