Masteroppgaven ble til bærekraftig klesbedrift

Ingrid Emma Jacobsen står og Mari Nickoline Floden sitter foran en Mac. I bakgrunnen er det mange grønne planter og en mannekeng med hvit skjorte.

– Vi lager primært skjorter og nett til privatpersoner og bedrifter. Det er et slags tatoveringskonsept for klær. Med spesialdesignet broderi får du ditt personlige preg på klærne. Tanken er at det vil gi en høyere affeksjonsverdi til klærne dine, som vil hindre forbrukere å kaste tøy unødig.

La forretningsplanen mens de skrev masteroppgaven.

– Det var viktig for oss at masteren kunne bli et springbrett ut i arbeidslivet. Det løpet vi har gått, fra bachelor til master, har gjort oss til motedesignere. Fra bacheloren tar vi med oss alle de tekniske ferdighetene, mens masteren har gitt oss en mer teoretisk dybdeforståelse, samt et kritisk blikk på hvordan mote og klær fungerer i samfunnet. Nå ser vi ting på en litt annen måte. Og sånn har vi brukt kunnskapen vår fra masteren som utgangspunkt til å skape Oslo Unbranded.  

I etableringen av sin gründervirksomhet, fikk Unbranded en million kroner i forskningsmidler gjennom Forskningsrådets støtteordning, Stud-Ent. Klærne er laget av bærekraftige materialer som er etisk produsert.

Ingrid Emma Jacobsen ved broderimaskinen.

– Vi sørger for å ha kontroll langs hele verdikjeden. Det er rett og slett et etisk konsept for klær. Og akkurat det aspektet ved Oslo Unbranded, appellerer til mange. Det er en mye dyrere måte å produsere på, så vi er ofte nødt til å selge oss inn på en mer kreativ måte. Moteindustrien er i dag en av verdens mest forurensende, så det er viktig at de som har mulighet, gjør en endring. Vi ville bruke utdannelsen vår til å skape noe som kunne bidra til nettopp det. 

Oslo Unbranded lager både uniformer og profilartikler til bedrifter og mener at et sterkere fokus på bærekraft kan være med på å styrke bedrifters profil.

– Spesielt når de vil møte forventningene til samfunnet, som stadig stiller høyere krav. Vi har blant annet laget skjorter til Hurtigruten av resirkulert havplast, etisk produserte t-skjorter til Nobels Fredssenter og brodert på forklær til Clarion Hotel Oslo. 

Hvit skjorte med logoen til Oslo Unbranded

La forretningsplanen mens de skrev masteroppgaven

– Det var viktig for oss at masteren kunne bli et springbrett ut i arbeidslivet. Det løpet vi har gått, fra bachelor til master, har gjort oss til motedesignere. Fra bacheloren tar vi med oss alle de tekniske ferdighetene, mens masteren har gitt oss en mer teoretisk dybdeforståelse, samt et kritisk blikk på hvordan mote og klær fungerer i samfunnet.

Ingrid og Mari forteller at de nå ser ting på en litt annen måte og at de har brukt kunnskapen fra masteren som utgangspunkt til å skape Oslo Unbranded.

Bærekraftig og etisk produsert

I etableringen av gründervirksomheten, fikk Unbranded en million kroner i forskningsmidler gjennom Forskningsrådets støtteordning, Stud-Ent.

– Vi sørger for å ha kontroll langs hele verdikjeden. Det er rett og slett et etisk konsept for klær. Og akkurat det aspektet ved Oslo Unbranded, appellerer til mange. Det er en mye dyrere måte å produsere på, så vi er ofte nødt til å selge oss inn på en mer kreativ måte, sier de. 

Moteindustrien er i dag en av verdens mest forurensende, og jentene mener det er viktig at de som har mulighet gjør en endring.

– Vi ville bruke utdannelsen vår til å skape noe som kunne bidra til nettopp det, sier de.

Å jobbe med bærekraftige klær er gøy, fordi du blir tvunget til å jobbe innenfor et rammeverk. Innenfor rammene har du ikke like mange muligheter, men da må du være kreativ. Det er gøy, og føles mye bedre! 

Hverdagen er en berg- og dalbane

– Vi har begge jobber ved siden av Oslo Unbranded. Det er masse jobb og ingenting blir gjort hvis vi ikke gjør det selv. Men det er verdt det! Vi er kanskje en del av en generasjon der det lett kan virke som at ting skjer av seg selv. Man er jo som regel bare er eksponert for fasaden man ser på sosiale medier, ikke det harde arbeidet som faktisk ligger bak, sier de.

De vil anbefale å ta master.

– Det finnes flere retninger å gå, og etter mastergraden har du mange muligheter. Det er egentlig opp til deg selv hvilken retning du velger. Du får to år hvor du har muligheten til å rendyrke en interesse, og det er viktig å bruke de to årene på noe du får bruk for senere. 

Kommende student som ser litt usikker ut på hva hun skal studere.
Ti tips til deg som er usikker på hvilken utdanning du skal ta

Lurer du på hvilket fag du skal velge? Da bør du gjøre som en student, finne frem penn og papir og gå systematisk til verks.