Det blir fadderuke i år også!

Fadderuke på Oslomet: To unge menn som er faddere smiler. Den ene holder et skilt med "gruppe fem" over hodet.

– I fjor fikk vi mange gode erfaringer etter å ha gjennomført en fadderuke midt i en pandemi. På OsloMet hadde vi ingen smittetilfeller knyttet til fadderuken, som også gjorde at vi kunne fullføre hele fadderordningen. Dette takket være fadderne våre, og deres kontinuerlige fokus på smittevern, sier Simen Berge, fadderkoordinator ved OsloMet.

En kvinnelig fadder hilser med albuen på en ny student. Fadderen har på seg gul OsloMet- t-skjorte og smiler.

Hvorfor har vi fadderuke?

Mange lurer sikkert på hvorfor man har en fadderuke, og hva den går ut på.

– Fadderuken handler om å skaffe seg nye bekjentskaper, bli kjent med medstudentene sine, universitetet, og byen du studerer i. Fadderuken skal være morsom for alle studenter, og alle skal føle seg trygge, sier Simen.

Det er mye morsomt som foregår i fadderuken. Alle får omvisning på studiestedet, mange har rebuser, aktivitetsdager, grilling i parken, quiz og andre morsomme aktiviteter. Det viktigste er å bli kjent med medstudentene dine.

Fadderuke og studiestart på OsloMet: nye studenter koser seg i en park i Oslo. I forgrunnen er en mannlig fadder i gul t-skjorte som holder en volleyball.

– Det som gir meg mest glede er å vite at fadderuken bidrar til så mye positivt for studentene. Deltakelse i studiestart fører til et sosialt nettverk, som igjen fører til høyere studiemestring og trivsel blant studentene, forteller Simen med et smil om munnen.

Klar for fadderuke

Etter et år preget av mye usikkerhet og stadig endring av situasjonen i samfunnet, føler de seg nå rustet og klare for å ha fadderuke i august. På OsloMet er det 13 fadderstyrer som kontinuerlig har jobbet på for å få på plass arrangementer og aktiviteter som er i tråd med myndighetenes retningslinjer rundt smittevern.

En fadder sprayer håndsprit på hendene til to nye studenter. Alle tre smiler.

– Jeg er så stolt av fadderstyrene våre. De har jobbet iherdig hele veien, og sørget for at de nye studentene skal komme til et universitet der de legger til rette for en fantastisk fadderuke, selv i en pandemi. Det har derfor vært veldig viktig for fadderstyrene å planlegge en fadderuke der alt kan gjennomføres forsvarlig med tanke på smittevern, forteller Simen.

Ulike scenarioer

Videre forteller Simen at de planlegger for ulike scenarioer i forbindelse med fadderordningen. Disse scenarioene er knyttet opp til de nasjonale og regionale gjenåpningsplanene.

En faddergruppe står på en fotballbane. De står i små grupper og snakker.

– Dette har vi gjort for å alltid ha en plan i bakhånd. Om vi nærmer oss fadderuken og samfunnet åpner fullt igjen, kjører vi på med scenario A som er en vanlig fadderuke. Om vi ser at det fortsatt er korona-retningslinjer, kjører vi på med scenario B som inneholder noe smittevernsregler, forteller Simen.

Fadderkoordinatoren har også et tips til alle nye studenter:

– Jeg har vært ny student to ganger selv, og den andre gangen var det mye lettere. Hvorfor det, lurer du kanskje på? Det er fordi jeg skjønte at alle var i samme båt, og alle er litt usikre, spente og nervøse under studiestart. Mitt beste tips er derfor: Slapp av, du er ikke alene!

Studieliv

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Josefine har studert på OsloMet i snart ett år, og viser dere sine ti favoritter på campus Pilestredet.

Smilende kvinnelig student
Mye å finne på og mange nye venner

Nye studenter kan glede seg til å møte masse nye mennesker, få nye kontakter og venner for livet, mener Mari Hellvik.

Helle Skoglund Lieberg på en lab med mikroskop og reagensglass
Mitt råd til nye studenter er å si mye JA

Helle Skoglund Lieberg mener det smarteste er å ta initiativ og bli med på ting.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!