Kosehjelp mot eksamenspress

Studenter sitter i ring rundt en stor, lodden og kosete hund.

En sort, langhåret hund blir overøst av studentkos på OsloMet. Besøkshunden har stilt opp for å roe ned stressede studenter i eksamenstiden. Flere studenter har tatt veien hit for å roe ned i en krevende periode.

– Det er kjempekoselig! Man får tankene over på noe annet, sier Hanna Wibe, som studerer til å bli fysioterapeut.

Til stor begeistring for studentene har hunden noen triks i ermet, han kan rulle rundt, danse og gi ”high five”. Det er latter i rommet, og forhåpentligvis er eksamensstresset glemt for en liten stund.

Kurs mot eksamensangst

SiO tilbyr kurs hvor du kan lære å få mer innsikt i hva som kan ligge bakenfor angsten for eksamen. Du kan også få individuell oppfølging hvis ulike tiltak ikke har hjulpet.

Hundeterapi

Hunden studentene får kose med heter Oscar, og er til vanlig besøkshund på et eldrehjem. Eieren Roberta Wiig Berg forklarer hvordan dyrene kan hjelpe oss til å finne roen.

– Det er vitenskapelig bevist at det er en kobling mellom dyr og mennesker. Dyrene hjelper oss til å roe ned. I tillegg har Oscar en spesiell personlighet, han har energi og skaper glede, forteller Roberta.

Råd mot eksamensangst

Mange studenter er stresset i eksamenstiden. SHoT er Norges største undersøkelse om studentenes fysiske og psykiske helse. I 2018 svarte over 44 prosent at de sliter med eksamensangst. 

For noen er det alvorlig eksamensangst, for andre er det stress og uro som er det største problemet. Representant for SiO helse, Kari Jussie Lønning, har uansett gode råd.

Om eksamensangsten er mer alvorlig finnes det også råd.

Den langhårete hunden, Oscar, får kos av fire studenter.

Besøkshunden Oscar roer ned studentene. Foto: Kristin Mehlum.

– Det lurt å trene på situasjoner som er så like som mulig en eksamen. For eksempel det å lese der eksamen skal foregå, se for seg at du sitter på eksamen. Snakk med fortrolige venner eller familie om at du sliter, og tenk gjennom hva er det verste som kan skje. Husk å fokusere på ting du har klart tidligere, sier Kari.

Flere dager med hundekos

Hundekosen arrangeres av Studentparlamentet, som jobber for studentenes velferd på OsloMet. Tidligere læringsmiljøansvarlig, Ane Larsen-Mjøen, forteller at tilbudet har blitt godt tatt i mot.

– Studentene sier de blir glade, rolige og oppløftet. Studenter med kjæledyr i andre byer får kompensere for savn over sine egne dyr, og de får tankene over på andre ting, forteller Ane.

Hun understreker at dyrevelferden er ivaretatt, og at det er påmelding slik at ikke det blir for mange studenter på en gang sammen med hundene.

Se også SiOs kurskalender (sio.no) med gratis kurs for en bedre studiehverdag.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Josefine har studert på OsloMet i snart ett år, og viser dere sine ti favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!