Sett kroppen på timeplanen

Portrett Ådne Øvergaard

– Studenter er voksne og må få velge selv. De kan selvsagt la være å bry seg om kosthold og fysisk aktivitet. Enkelte vil likevel få toppkarakterer. Men all erfaring tilsier at for det store flertallet, så vil en kropp som er fysisk aktiv, prestere bedre over tid.

Ådne Øvergaard er midtveis i tredjeåret av bachelorstudiene i fysioterapi mensendieck, i tillegg til å jobbe som instruktør og personlig trener på Sterk Helse. For å kunne prestere på skolen mener han at trening og kosthold er viktige faktorer for gode resultater.

Bruk beina

– Som studenter sitter vi mye stille og leser. Da trengs konsentrasjon og utholdenhet. Den gode nyheten er at du ikke trenger å følge et kjempestrengt regime for å øke yteevnen.

Planlegg både aktiviteter og måltider, og kroppen blir bedre rustet til å prestere både når du leser og når du har eksamen. – Ådne Øvergaard

Han viser til tall fra Helsedirektoratet, som setter 150 minutter i uka med moderat aktivitet, eller 75 minutter med høy intensitet som et minimum. For ytterligere helsegevinster anbefales det opp mot det dobbelte.

– Noe som ikke er all verden. Det handler om å gå et par holdeplasser i stedet for å ta trikken, og å jogge opp trappa i stedet for å ta heisen. Planlegg aktivitetene dine litt i forveien, og bruk beina der du kan.

Nei til ekstremisme

Hvilken diett bør så du som student følge, for å tilfredsstille kroppen best mulig? Ådne tror mye av løsningen handler om ikke å følge én diett.

– En diett er en ekstremversjon av et kosthold. Noe som gjør det enklere å falle av etter en stund. Jeg mener det er viktigere å vise moderasjon og etablere enkle, sunne vaner som står seg over tid.

For Øvergaard handler det om å la kostholdet bli en god bidragsyter for deg som ønsker gode resultater på skolen.

Spar penger

Han peker også på at mange studenter har en slunken lommebok.

– Å planlegge dagens og ukens måltider er et enkelt grep. Det handler om å lage en matpakke i stedet for å kjøpe noe i kiosken og å lage litt større middager, som kan bli en ekstra luksus når matpakken skal pakkes for neste dag.

– Planlegg både aktiviteter og måltider, og kroppen blir bedre rustet til å prestere både når du leser og når du har eksamen.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Du lurer du kanskje på hvordan området rundt universitetet er? Josefine viser deg sine favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!