Møttes på Medie- og kommunikasjon
Det var som studievenninner på bachelor i medier og kommunikasjon på daværende HiOA at de tre ble kjent. Nå er de ferdige med bachelorgraden, og klare til å ta sats.
– Vi er alle kreative sjeler, og valgte dette studiet fordi det gir bred kompetanse. Nå kan vi film, journalistikk og radio, og tilbyr dermed ulike tjenester, forteller Tilda.
Xplicit Design SB selger kompetanse innen visuell kommunikasjon, grafisk design og webdesign. Navnet kom de på etter mange runder med idémyldring.
– Det betyr å uttrykke noe direkte, forklarer de.
Femte semester står prosjektfaget MoK3000 Entreprenørskap og prosjektledelse i mediebransjen på timeplanen. Faget går over ett semester.
– I løpet av dette prosjektfaget har vi samarbeidet på ulike prosjekter, og fant ut at vi klaffet bra. Egentlig startet vi bedriften litt på tull for å klare eksamen, men så fant vi ut at det var behov for oss, det endte med en NM-plass, oppsummerer de.
Blant topp fem
Før NM har de jobbet intenst med «pitching», det vil si hvordan de skal selge inn bedriften med et knippe nøkkelord og setninger.
– Hva er vi gode på? Det må vi kunne beskrive. «Roll ups» til standen lager Bjørg. Mens å legge frem firmaets fordeler på scenen foran juryen, gjør vi alle tre. Det er teamwork vet du! Vi vil fokusere på at alle trenger våre tjenester, både små og store bedrifter, forteller de.
NM-plassen skal de ha fått etter initiativet til å skrive bok i samarbeid med Ungt Entreprenørskap, nettopp om hvordan man starter Studentbedrift.
– Vi gikk til dem og de tente på ideen vår. Nå er vi veldig glade for at det er stor interesse for boken. Den kommer som pensum neste år, forteller de lykkelig.

– Her knytter vi kontakter med andre bedrifter, og ikke minst juryen. Den består av folk fra Manpower, Innovasjon Norge, Visma med flere, forteller Tilda.
NM i Studentbedrifter varer over to dager. Under utdelingen, dag to, er stemningen på topp. Alle heier på hverandre. For dette er et arrangement hvor alle er vinnere.
Så kommer kunngjøringen.
Xplicit Design SB blir nominert i kategorien Norges Beste Studentbedrift 2016, og regnes dermed blant de fem beste studentbedriftene i Norge i år!
– Det er fantastisk å være i toppen. Det gir stor inspirasjon til å gå videre med alle de spennende prosjektene vi har foran oss. NM har bekreftet at vår forretningsidé er levedyktig. Vi er kjempefornøyde med å ha nådd så langt, stråler de.
Smart med studentbedrift
SB står for Studentbedrift. De to bokstavene forsvinner fra navnet når de tidligere studentene den 1. august legger om til et AS.
– Vi kan bare være Studentbedrift i ett år, det gir nemlig skattefordeler og momsfritak. Man kan tjene 140 000 skattefritt, og alle i bedriften kan få utbetalt 10.000 kroner som skattefri lønn. Vi har tjent 100 000 kr, noe som er veldig mye for en Studentbedrift, forteller de.
Året som Studentbedrift skal gi unge drahjelp til å komme i gang med sitt entreprenørskap.
– Vi er forbi det målet. Det er lettere for oss som tilbyr en tjeneste, siden vi ikke har en utgiftspost. Det tar bare litt tid og kunnskap, forteller de.
Med samme kompetanse innen medier og kommunikasjon, men med ulike fokus-områder, føler de at de utfyller hverandre.

Xplicit Design SB selger kompetanse innen visuell kommunikasjon, grafisk design og webdesign.
– Jeg og Kinza driver med webdesign, mens Bjørg gjør grafisk design. Bjørg har hatt deltidsjobb som uttegner i Universitas, og Kinza har jobbet som klipper for ITV. Selv har jeg i tillegg en kreativ utdanning som motekonsulent fra School of Fashion Industry, med kunnskap om designprosesser og visuell fremstilling, forteller Tilda som i tillegg har salgserfaring.
Fikk eget kontor
Fra januar til april i år hadde de takket være utdanningsinstitusjonen, praksis hos bedriften, Cloud Media på Havnelageret i Oslo.
– Denne erfaringen har gjort at vi vet hvordan vi skal prissette oss, lage tilbud og produktkalkyler, samt skrive kontrakter. Det har også medført billigere kontorplasser her vi hadde praksis, i tillegg til mange nye kontakter! forteller de.
Deretter sponset HiOA dem med kontorplass i gründermiljøet 675 Oslo i to måneder, som holder til i Fredensborgveien. Selv kaller miljøet seg for et «coworking space», og huser i dag 86 bedrifter innen kreative næringer.