Nøkkelen til et rikere liv

Portrett Curt Rice

Mange muligheter

– Det er trygt å ta en utdanning hos oss, slår rektor Curt Rice fast.

– Vi har mange muligheter, og vi har lærere som er opptatt av sine studenter. Dessuten kommer de fleste av studentene våre raskt ut i jobb, forteller Rice.

I dag utdanner OsloMet svært mange av de nye bachelorkandidatene i Oslo og Akershus. Ni av ti har fått en jobb de er utdannet til, viser undersøkelser.

De aller fleste går rett ut i relevant jobb. Sykepleiere, fysioterapeuter, sosionomer, lærere, barnehagelærere og ingeniører er yrkesutøvere som samfunnet etterspør – og som det kommer til å være behov for i mange år framover.

Hvem er Curt Rice?

Han har doktorgrad i lingvistikk fra University of Texas.

Curt var språkprofessor ved Universitetet i Tromsø før han ble rektor i Oslo.

Han er aktiv på Twitter som @curtrice, der han har over 17 000 følgere.

Lingvist og leder

Først tok Rice en bachelorgrad i filosofi. Til slutt ble det doktorgrad i lingvistikk ved University of Texas, og senere ble han professor i språkvitenskap. I 1993 flyttet han til Tromsø.

Selv tok Rice sitt utdanningsvalg da han var 18 år og bodde i Minnesota i USA. Riktignok var han ikke sikker på hva han ville bli, men han visste at han ville studere.

– Jeg jobber ikke som lingvist nå som jeg er rektor. Men jeg har ofte behov for å kunne analysere ting, og det fikk jeg god erfaring med gjennom utdanningen min. Mange av ferdighetene jeg fikk med meg fra utdanningen, hjelper meg med å gjøre jobben min i dag.

Ettertraktet vitnemål

Den amerikanske lingvisten med Tromsø-dialekt begynte som rektor ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus i august 2015.

I de første årene jobbet han blant annet med å forvandle den tidligere høyskolen til et universitet. OsloMet – storbyuniversitetet ble en realitet i januar 2018.

Endringene skjedde med små skritt. Utdanningene er fortsatt som de var, for eksempel har studentene like mye praksis som før. OsloMet har dessuten fremdeles den tette koblingen til yrkeslivet og profesjonene.

Men én forskjell for deg som student, er at du nå har fordelen av å ha vitnemål fra et universitet. Dette tror Curt vil hjelpe studentene når de skal søke jobb, både i Norge og i andre land.

Ikke stress

Når det gjelder valg av utdanning, mener Rice det er viktig ikke å stresse.

– Det er lov å smake på forskjellige ting og kanskje endre beslutninger underveis. Det viktigste er at du finner frem til det du synes er interessant.

– Hvis du ikke vet hva du vil studere, så ta heller en pause og jobb ett år. Mange velger for eksempel en helsefaglig utdanning uten å ha hatt noen særlig kontakt med helsevesenet, og kan derfor få seg en overraskelse. Prøv å finne ut mer om det miljøet du vurderer en utdanning innenfor.

– Så tror jeg det er lurt å snakke med venner, familie og lærere. Et annet tips er å komme på Åpen dag på OsloMet i begynnelsen av mars for å få en smakebit på tilbudet vårt og snakke med både faglærere og studenter.

Denne saken er en forkortet og redigert versjon av en artikkel på Hioa.no/24_7, opprinnelig publisert 24.02.2016.