To spesialiseringer
På masterstudiet kan studentene velge å spesialisere seg enten i byggteknikk eller konstruksjonsteknikk.
Konstruksjonsteknikk dreier seg om analyse, beregning og utforming av lastbærende konstruksjoner og konstruksjonssystemer.
Byggteknikk dreier seg om analyse, beregning og utforming av selve bygningskroppen med fasader og klimaskjerm.
Både Jon og Sigbjørn kommer til å velge konstruksjonsteknikk fra 3. semester, og ser for seg en fremtidig jobb i et firma for rådgivende ingeniører.

Først ute: Jon Haugvaldstad Vik fra Stavanger og Sigbjørn Tveit fra Voss er begge i det første kullet av masterstudenter i bygg- og konstruksjonsteknikk ved OsloMet.
– Tidligere var byggebransjen mer erfaringsbasert. Nå finnes det mange flere hjelpemidler i form av dataprogrammer for utregning av laster for eksempel. Det betyr at du kan regne ut hvordan et bygg skal konstrueres, uten at noen har prøvd akkurat det samme tidligere. Og da spiller ingeniører en stadig viktigere rolle, sier Jon.
Studiet handler mye om betong, som er det mest brukte byggematerialet i dag. Sigbjørn har ved siden av studiet fått seg en relevant jobb innen testing av betong.
Går i dybden på faget
Mens bachelorstudiet var mer praktisk rettet mot arbeidshverdagen til en byggingeniør, går masterstudiet mer i dybden av fagområdene. Du skal ikke bare lære hvordan du skal jobbe, men forstå konseptene og bakgrunnen for bygg og konstruksjoner.
– Masteren gir en dypere faglig innsikt, og jeg tror det vil gjøre meg til en bedre ingeniør, sier Sigbjørn.
Det er imidlertid viktig å være motivert for å komme seg gjennom et faglig krevende – og interessant studium.
– Det er vesentlig mer jobb på master enn på bachelorstudiet, sier Jon.
Studiested med nærhet til bransjen
Godt i gang med masterstudiet er verken Jon eller Sigbjørn i tvil om at de har valgt riktig utdanningsretning – eller studiested.
– Det er veldig praktisk at skolen universitetet ligger så sentralt, og Oslo er en kjekk by å bo i, sier Sigbjørn.
De opplever også at foreleserne deres har gode kontakter inn mot byggebransjen, og de ser frem til masteroppgaven da de skal løse en utfordring i samarbeid med et firma i bransjen.
Det er heller ingen tvil om at mange av de mest spennende prosjektene i byggebransjen akkurat nå bygges i Oslo. Det å være med å forme hovedstaden i fremtiden er noe som krever inngående kunnskap om nettopp bygg- og konstruksjonsteknikk.