Fikk praksisplass i Uganda

Alina og to andre lærerstudenter fra Norge går over en gårdsplass i Uganda sammen med en skoleklasse.

Alina Viktoria Øverland studerer til å bli lærer for elever fra 1. til 7. trinn. Det var i forbindelse med praksisen i vårsemesteret i det tredje studieåret hun ønsket å reise ut. At valget endte på Uganda, var ikke tilfeldig.

– Jeg er veldig interessert i Uganda som land, og har mange venner fra Uganda.
Dessuten kommer jeg selv fra en internasjonal familie, forklarer hun.

Jobbet med bacheloroppgaven

Sammen med ti studenter fra lærer­utdanningen på OsloMet (tidligere HiOA) dro Alina til Kampala i Uganda i tre måneder våren 2015. OsloMet og lokale partnere i Uganda var behjelpelige med det praktiske rundt reisen. Mens de var i Uganda, skulle de også jobbe med bacheloroppgaven.

– Vi hadde også forberedende kurs på OsloMet før vi dro, der vi lærte om hva det vil si å være på utveksling, og fikk litt informasjon om skolesystemet i Uganda, forklarer hun.

Praksis på barneskole

Selve oppholdet i Uganda varte i tre måneder. Tre dager i uken hadde Alina Viktoria praksis på en lokal barneskole, og de andre to dagene brukte hun på å skrive på bacheloroppgaven. Den skulle leveres da hun kom tilbake.

Alina Viktoria legger ikke skjul på at skolen i Uganda er svært ulik den norske.

– For eksempel var det mange barn i forskjellig alder i klassene fra 1. til 7. trinn, for i Uganda er det slik at elevene må bestå eksamen hvert år, og selv om skolegangen er gratis, må elevene betale for å gå opp til eksamen, forklarer hun.

Det var det mange som ikke hadde råd til, og de fikk dermed ikke rykke opp til neste skoletrinn.

– Jeg opplevde dessuten skoledagen som mye mer styrt i Kampala enn den er i Norge, og det var mye mer tavleundervisning, sier hun.

Utveksling

På grunnskolelærerutdanningen kan du reise på utveksling i 6. semester og/eller 7. og 8. semester. Utveksling i 6. semester er skreddersydde opplegg som består av praksis, research til bacheloroppgave og fag med helt bestemte partneruniversitet.

Tøffe og varme

Alina Viktoria syns det var vondt å se at selve skolemiljøet var mye tøffere i Kampala enn i barneskoler i Norge, og at lærerne der var med på å skape en fryktkultur i klassen. Selve klasseromssituasjonen var dermed svært ulik den man opplever i Norge.

Alina Viktoria syns likevel at hun fikk svært mye ut av praksisoppholdet.

– Uganderne er veldig åpne og varme mennesker, sier hun.

Alina Viktoria anbefaler at andre som vurderer å ta et praksisopphold i utlandet leser, seg opp på den lokale kulturen på forhånd.

– Da vet du litt om hva du møter der du kommer. Det var til stor hjelp for meg, avslutter hun

Les mer om utveksling ved OsloMet (student.oslomet.no).

Opprinnelig publisert på hioa.no/24_7 den 25. februar 2016.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Josefine har studert på OsloMet i snart ett år, og viser dere sine ti favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!