Fillip Haugland er 26 år og går første året på bachelor i sosialt arbeid på OsloMet. Han står i studenthallen i Pilestredet 52 sammen med to jenter fra det samme studiet. De tre sosionomstudentene deler ut brosjyrer med logoen til DUS, Den Uavhengige Sosialrådgiveren.
Det har vært en betydelig økning i antall studenter som rapporterer om psykiske plager de siste ti årene. Studentens Helse- og Trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2018 viser at andelen studenter med det som kan karakteriserer som alvorlige psykiske plager har økt fra nesten hver sjette student i 2010 til mer enn hver fjerde i 2018.
Det er flere kvinner enn menn i denne kategorien, og så mye som hver tredje kvinnelige student rapporterer om alvorlige psykiske plager. Totalt oppgir 16 prosent av studentene å ha en psykisk lidelse.
Fillip og studievenninnene har delt ut flere brosjyrer på kort tid. Mange titter bort på dem på vei ut, men går ikke bort. Fillip beveger seg mot folkemengden ved døra. Han deler ut mange flere brosjyrer når han aktivt tar kontakt med de som går forbi.
– Vi merker at studenter kommer mot bordet vårt og ser litt på oss. De tør ikke å komme bort, men hvis jeg står og gir dem brosjyrer, så tar folk imot. Og det viser litt at det er et stort problem. Folk tør ikke snakke om psykisk helse eller vise at de trenger noen å snakke med om det, forteller Fillip.
DUS er en studentorganisasjon som kan hjelpe studenter med ulike problemer de møter i løpet av studiene. Psykisk helse er et av temaene DUS-studentene ønsker å sette fokus på denne dagen.

Inngangen til Stensberggata 26, der DUS har sine kontorer. Foto: Josefine Ytre-Eide Bjaarstad