Utveksling til Chile åpnet dører

Fredrik Brogeland Laache på en fjelltopp i solskinn med panoramautsikt og fjellandskap i bakgrunnen

Om utveksling

Valgmulighetene er mange. Du kan velge blant over 360 studiesteder i 60 land avhengig av studieprogram.

Du tar med deg støtten fra Lånekassen, du kan benytte deg av stipendordninger, og du opptjener studiepoeng akkurat som hjemme!

Som bachelorstudent i journalistikk ved valgte Fredrik å ta et semester ved Pontificia Universidad Católica de Chile. Det var ønsket om å lære spansk og interessen for Latin-Amerika som motiverte han til å reise ut.

– Jeg fikk vanvittig mye ut av studieoppholdet i Chile. Forelesningene var spennende og faglig utfordrende, og ved hjelp av intensive språkkurs og ved å praktisere spansk kontinuerlig, lærte jeg meg til slutt språket. Jeg ble godt kjent med chilensk kultur og samfunnsliv, og fikk venner for livet, både chilenere og internasjonale, forteller han.

En rik kultur

Det var nettopp menneskene Fredrik traff både på universitetet og utenfor som inspirerte han mest.

– Gjennom møter og samtaler med chilenere i alle aldre, fikk jeg etter hvert et ganske omfattende innblikk i en fascinerende historie og en rik kultur. Det var interessant å få muligheten til å utforske et land som de siste tiårene har reist seg fra en vond fortid, sier han.

Nye jobbmuligheter

Fredrik tar for tiden en mastergrad i internasjonale relasjoner ved NMBU i Ås, med en deltidsjobb i NRK debatt og magasin ved siden av. Han har også i en periode vært praktikant ved ambassaden i Addis Abeba, Etiopia. Han bekrefter at utvekslingsoppholdet har bidratt til å åpne dører i jobbsammenheng.

– Utvekslingen gjorde at jeg ble mer internasjonalt orientert, noe som har påvirket mine valg senere i livet. Spanskkunnskapene mine har blant annet gitt meg muligheten til å jobbe som journalist i Latin-Amerika, og fagkunnskapen jeg tilegnet meg har åpnet dører i form av ulike engasjementer i organisasjonslivet, sier Fredrik. Han poengterer at semesteret i utlandet er en punkt på CV-en som vekker interesse.

– Utvekslingsperioden min har flere ganger blitt trukket frem som noe positivt i jobbintervjuer.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Hioa.no/24_7 17.02.2017.