Etter- og videreutdanning

Dame med høretelefoner i skogen.

Ifølge en undersøkelse fra Kantar*, sier over femti prosent av de spurte i aldersgruppen 30 til 39 år at de er bekymret for at etter- og videreutdanning skal gå ut over tid med familie og venner. De over 50 er mest bekymret for at det skal gå utover hobby og fritid. Det betyr at videreutdanningen må tilpasses studentene.

Noen foretrekker samlingsbaserte emner, mens andre vil ha all undervisning på nett. I de fleste tilfeller dreier det seg om kombinasjoner.

Den vanligste grunnen til å ta etter- eller videreutdanning er ønsket om mer kompetanse innenfor den jobben man allerede har. 

*Kantar: "Vurderinger i sammenheng med etter- og videreutdanning, desember 2021"

Spørsmål og svar

 • Hva er forskjellen mellom etterutdanning og videreutdanning?​

  Videreutdanning gir deg formell kompetanse i form av studiepoeng, og har en avsluttende eksamen. Videreutdanning kan være nødvendig dersom man ønsker et karriereskifte. Etterutdanning er ofte kortere kurs uten eksamen og studiepoeng, og gir ikke formell kompetanse.  

 • Hva bør du tenke på når du skal velge etter- og videreutdanning?​

  Ønsker du å fylle på og videreutvikle en eksisterende utdanning, bygge på med emner som inngår i en grad, eller ønsker du å skifte retning helt? Husk at du må sette av nødvendig tid til å for å delta på samlinger, lese fagstoff, levere besvarelser, svare på oppgaver og levere eksamen.  

 • Grunner til å ta etter- og videreutdanning?

  • Bli mer attraktiv på arbeidsmarkedet
  • Ikke gå ut på dato, da utdanning er ferskvare og hos oss kan du være sikker på at du lærer det nyeste
  • Ønske om et karrierebytte
  • Oppfylle krav fra arbeidsgiver 
  • Faglig- og personlig utvikling 
  • Økt/styrket/oppdatert kompetanse /spisskompetanse  
  • Gjør deg rustet til å møte endringer og omstillinger i arbeidslivet
 • Kan man jobbe fullt og studere?​

  De aller fleste etter- og videreutdanninger er lagt opp slik at det er fullt mulig å ta ved siden av en fulltidsjobb.

 • Hva betyr samlingsbasert?​

  Når studiet er samlingsbasert vil det si at du møter opp til et fastsatt antall samlinger i løpet av studieperioden. Det er obligatoriske innleveringer imellom, og noe av opplæringen kan være fysisk, nettbasert eller en kombinasjon.

  Samlingsbaserte studier har obligatoriske samlinger (av ulik varighet) i løpet av ett semester. Samlingene kan være på campus, på nett eller en kombinasjon.

 • Hva er ett nettbasert studium?

  I ett nettbasert studium vil all undervisning og veiledning foregå på nett. Nettbaserte studier kan være asynkrone hvor læringsressurser og oppgaver ligger på nett slik at du kan bestemme når du vil studere selv. Eller de kan være synkrone hvor alle studentene møter til felles undervisning og veiledning på nett.

 • Hva er mikroemner

  Mikroemner er korte, spesialiserte og ofte nettbaserte emner. Forventet studieinnsats varierer fra 70 til 140 timer (tilsvarende 2,5-5 studiepoeng). Noen emner har undervisning gjennom et helt semester, mens andre gjennomføres på kortere tid.

 • Hva koster etter- og videreutdanning?

  Flere av våre utdanninger er gratis for deg som student. Enkelte videreutdanninger har studieavgift hvor omfang og studiekostnad varierer. Semesteravgift kommer i tillegg for de aller fleste videreutdanninger.

Nærbilde av kvinne med mørkt hår som ser i kamera. Uklare menneskeskikkelser ved siden av, alle sitter ved siden av hverandre ved samme bord

Kompetanseheving for bedrifter og organisasjoner

Trenger du eller dine ansatte påfyll av kunnskap, ferdigheter og inspirasjon? OsloMet utvikler løsninger som er skreddersydd deres behov.

Les mer om oppdragstilbudet vårt

Relaterte saker

Elin Marie Bergendahl smilende ved et bord med en bok.
– Styrerutdanningen er rettet mot virkeligheten min

Da Elin Marie Bergendahl bestemte seg for å ta lederutdanning for barnehagestyrere, var det for å forsikre seg om at hun var på rett spor. Hun koser seg på samlingene, og har allerede tatt ny lærdom med seg hjem.

Even Haug Larsen står inne i en skog med hvit skjorte på og ser inn i kamera. Foto: Pål Arne Kvalnes.
Hva er bærekraftsledelse?

Hvordan kan bedrifter utnytte mulighetene innen bærekraft og hva er egentlig bærekraftsledelse?

Kvinnelig og mannlig lærer i samtale på møterom
Nytt videreutdanningstilbud for lærere i fransk, spansk og tysk

Nytt videreutdanningstilbud for lærere i fransk, spansk og tysk på 8. – 10. trinn ble tilbudt første gang sommeren/høsten 2021. Underviser du allerede i et av disse språkene i dag? Eller ønsker du å videreutdanne deg til å bli fremmedspråklærer? Da bør du benytte deg av denne sjansen.

Dag Jansson lener seg mot en søyle på Nationaltheateret.
Utøvende ledelse

Utøvende ledelse er for deg som er underveis som leder.

Tre kvinnelige franske studenter står i en park og holder opp et stort gigamap.
Nye verktøy gir ny giv på jobben

– Videreutdanningen i praksisorientert systemisk design gir god innsikt og praktisk erfaring i hvordan vi kan tilnærme oss kompleksitet og holistisk, bærekraftig tenkning.

Nyhetsbrev for etter- og videreutdanning

Nyhetsbrev for etter- og videreutdanning

Meld deg på vårt nyhetsbrev for etter- og videreutdanning. Du vil få jevnlige oppdateringer om vårt tilbud i tillegg til gode studenthistorier fra folk som allerede har gjennomført etter- og videreutdanning hos oss.

Du kan når som helst avregistrere deg via lenken i nyhetsbrevet. Navn og e-postadresse vil bli slettet fra våre lister når du avregistrerer deg. Du kan også være trygg på at OsloMet ikke videredistribuerer verken e-postadresser eller annen personlig informasjon. Informasjonen du gir oss vil kun bli brukt til å sende deg informasjon via nyhetsbrev. OsloMet benytter mailchimp.com for å håndtere epostlister og i e-postkommunikasjon. Det er inngått en databehandleravtale mellom Mailchimp og OsloMet. Eventuelle spørsmål om nyhetsbrev kan rettes til: post@nyhetsbrev.oslomet.no

Ønsker du ikke lenger å motta nyhetsbrev kan du melde deg av her eller via lenken i nyhetsbrevet.