Myter om graviditet

Smilende mann og gravid kvinne på sofa

Det finnes mange myter og påstander om hva gravide bør gjør og ikke bør gjøre, og om det å få barn.

Jordmor og førsteamanuensis Berit Mortensen ved OsloMet tror myter i dag fort avlives av foreldrene selv, som bare er et tastetrykk unna på internett for å finne ut av hva som er riktig.

Men kanskje er det noen myter som er mer seiglivede enn andre?

Er sex risikabelt når du er gravid?

– Sex er stort sett alltid sunt, også for gravide, forutsatt at man har lyst og at det er frivillig, sier Berit Mortensen ved OsloMet, som er emneansvarlig for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter ved master i jordmorfag.

Gravide som har risiko for å føde for tidlig, bør imidlertid være forsiktige. Snakk med jordmor dersom du er i tvil, råder Mortensen.

Flere kan ha glede av sex under svangerskapet – Berit Mortensen

Hun forklarer at den forskningen som finnes på dette området, slår fast at orgasme også er sunt for friske gravide. Samtidig er det en fin bekkenbunnøvelse.

– De fleste kan nok bekrefte at en orgasme letter på humøret, og forskning viser sammenheng mellom depresjon og problemer med å oppnå orgasme, sier hun. Men, man vet ikke om det er depresjonen som hindrer orgasme eller manglende orgasme som medfører depresjon.

– Etter koronatiltakene ble satt inn i mars meldes det at det er flere kvinner som opplever å bli nedstemte eller deprimerte etter fødselen enn tidligere.  

Mange har opplevd at være uten partner før og like etter fødsel på sykehusene, og blitt isolert hjemme med lite oppfølging etter fødsel

Er det farlig med kynnere?

Orgasme kan framkalle kynnere. Det vil si uregelmessige sammentrekninger i livmoren som er mye svakere enn rier.

– Kynnere er ufarlige, noen kan ha sterkere og oftere kynnere enn andre og kan synes det er vanskelig å skille fra mulige premature rier, da bør man snakke med jordmor og finne ut av det, sier hun.

De studiene som er gjort, har påvist at samleie og orgasme ikke medfører økt risiko for friske gravide.

– Dersom man har sex om kvelden, kan det være at man blir liggende våken ut over natta med kynnere. Et bra tips er derfor sex om morgenen, sier Mortensen.

Selv om det kan bli litt vanskelig for flergangsfødende hvor de fleste unger våkner før foreldrene.

Forskningen som har undersøkt seksuell aktivitet hos gravide, har vist at den reduseres gjennom svangerskapet. Hvilken betydning det har for paret kunne kanskje også forskes på, påpeker Mortensen.

– Positiv sex er et viktig krydder i livet for de fleste mennesker også under graviditet, sier Mortensen og understreker at det er viktig å snakke om gledene ved et godt sexliv. Men det skal ikke være sexpress, sex uten at begge har lyst og samtykker gjør stor skade. Foreldre har ofte en hektisk hverdag og sexlysten får sjelden tid å utvikle seg før søvnen kommer.

– Kanskje kunne innføring av sekstimersdagen løst problemet. Uansett kan det være smart å legge litt strategiske elskovsplaner slik at det blir både tid, rom og ikke minst en ledig seng for den kjærligheten også.

Hvor bør spedbarn sove?

Mange kan være usikre på hvor barnet bør sove. Kan spebarna sove sammen med foreldrene?

I Norge anbefales at barnet har sin egen dyne når barnet sover i foreldrenes seng – Berit Mortensen

– Den viktige studien som fant sammenheng mellom at spedbarn ble lagt til å sove på magen og økt fare for krybbedød, skapte stor oppmerksomhet om hvordan spedbarn sover og også samsoving er blitt forsket på.

Det er trygt for spedbarn å sove i foreldrenes seng dersom foreldrene ikke røyker, bruker snus, eller er påvirket av alkohol eller medikamenter.

– I Norge anbefales at barnet har sin egen dyne når barnet sover i foreldrenes seng.  Da er samsoving både praktisk og koselig, for eksempel ved nattamming, som er gunstig for melkeproduksjonen og søvndyssende for både mor og barn.

Kan man se på magen hvilket kjønn det er?

I gamle dager før ultralyden var det noen som var veldig ivrige på å gjette kjønn, kanskje særlig gutter. Ut fra fasongen på magen til mor mente mange det var en guttemage om den var spiss, og jentemage om den gravide ble brei over baken.  

– Det slo ikke alltid helt til, selv om oddsens var gode med 50/50 sjanse for rett tips, mener Mortensen.

Lykkeforskere finner dessverre ikke at gjennomsnittet blir lykkeligere av å få barn – Berit Mortensen

Vi jordmødre var også opptatt av å lytte etter typiske jente- og guttehjertelyder med jordmorstetoskopet. Det slo heller ikke alltid helt til, og det hendte stadig det ble født jenter med typisk guttelyd og gutter med jentelyd.

– Nå har får alle muligheten til å vite kjønnet på ultralyd, så det er ikke samme behovet for de gamle, gode «ferdighetene», sier hun.

Blir du lykkeligere av å få barn?

Mange har den iboende følelsen av stor lykke ved å få barn. Men er det slik at du blir lykkeligere av å få barn?

– Lykkeforskere finner dessverre ikke at gjennomsnittet blir lykkeligere av å få barn, sier Mortensen.

– Så dersom man er lykkejeger, er det kanskje ikke barn man skal satse på. Men hvem er gjennomsnittsmennesket, og hva er gjennomsnittslykke? De fleste foreldre forteller at de opplever øyeblikk med intens lykke på grunn av barna med jevne mellomrom.

Men, som Mortensen understreker kan et nytt barn medføre både depresjon og økt stress.

– Det bør gi oss som forsker på området, grunn til å finne mer ut av hvordan samfunnet kan bidra til å støtte bedre opp om gravide og småbarnsforeldre.

Kontakt

Laster inn ...
Ansikt av et nyfødt barn delvis dekket av dyne
Hvilken fødsel foretrekker norske kvinner?

OsloMet-forsker Lena Henriksen har flere råd til gravide som har fødselsangst og ønsker seg keisersnitt.

Portrett Ellen Blix.
Stadig færre føder naturleg

– Det har aldri vore tryggare å føda, likevel verkar stadig fleire kvinner bekymra for det, seier OsloMet-professor Ellen Blix.

Nyfødt barn ved brystet til sin mor.
Hvorfor velger noen kvinner å føde hjemme uten jordmor?

Jordmødre har intervjuet kvinner som valgte å føde hjemme uten helsepersonell. Helst ville flere av kvinnene hatt med en jordmor, viser studien.

Frokosttallerken
Gravide og ammande i Noreg får i seg for lite jod

Heile åtte av ti gravide et for lite mat med jod, viser ny studie frå OsloMet.

Gravid kvinne ved et frokostbord med brødmat, omelett, pålegg og muffins
Overraskende funn om kostholdet til gravide med svangerskapsdiabetes

I en ny studie om kostholdet til kvinner med svangerskapsdiabetes kommer etnisk norske kvinner dårligst ut.

Forskningsartikkel av:
Fakultet for helsevitenskap (HV)
Publisert: 20.10.2020
Sist oppdatert: 15.11.2021
Tekst: Anne-Mai W. Teigmo
Foto: Maskot