Forskningsnyheter

Nullstill
Vis filter Skjul filter

Viser: 12 av 95 artikler

Illustrasjonsbilde av en mannlig sykepleier som triller en eldre mann i rullestol.
Utenlandske sykepleiere har ofte en lang vei før de blir autorisert i Norge

Rasisme på arbeidsplassen, ensomhet og stadig nye krav i søkeprosessen er blant utfordringene de møter på, forteller sykepleiere i en studie.

Sykepleier setter kanyle på pasient
Norsk-russisk helsesamarbeid suksess mot alle odds

Helsesamarbeidet mellom Norge og Russland stadig bedre i årene fram til det ble lagt på is etter den russiske invasjonen av Ukraina.

En jordmor bruker et lyttehorn på magen til en gravid kvinne.
Jordmors tilstedeværelse kan redusere bruken av epidural

En ny studie viser at det blir gitt færre epiduralbedøvelser under fødsler der jordmor er til stede under hele fødselen.

Fire barn på tur i skogen en solskinnsdag
Hvordan utjevne sosial ulikhet i barn og unges helse?

NIBR-forsker Nora Gotaas studerte hvordan Oslo jobber for å utjevne sosiale helseforskjeller blant barn og unge.

Illustrasjonsbilde av ungdommer som spiser sammen i kantina
Unge med diabetes: «Jeg vil ikke være annerledes»

Forskere har intervjuet ungdommer som nylig har fått diabetes type 1. En ny studie forteller om erfaringene deres og hvordan de lærer seg å leve med sykdommen.

Illustrasjonsbilde av en mann som går tur på fjellet.
Italienere i Norge: Er mer fysisk aktive, men spiser mer usunt etter at de flyttet

Samtidig synes de det er vanskeligere med sosiale relasjoner, ifølge en studie om italienske innvandrere i Norge.

En far gir barnet sitt medisin med skje.
Forskere kan nå søke om tilgang til data om folkets helsekompetanse

Flere deler av befolkningen har lav evne til å finne, forstå, kritisk vurdere og benytte seg av helseinformasjon, i følge en undersøkelse om befolkningens helsekompetanse. Hva betyr det for deg som forsker på eller jobber med helse?

To mennesker sitter på en brygge i skjærgården og prater og ler.
Samlivet i sommer: – Det viktigste er å være til stede i øyeblikket og se hverandre

Sommeren er høysesong for nærhet med partneren din. Universitetslektor Stine Hasle har mange gode råd for hvordan du kan legge til rette for lyst og tenning i ferien.

Lege holder en konsultasjon med en pasient over nett.
Leger opplever utfordringer med konsultasjoner over nett

Pandemien førte til en stor økning av legetimer på nett. I en ny undersøkelse forteller leger om utfordringene.

Tankefull ung mann.
Voksne med ADHD sliter oftere med angst og depresjon enn andre

Det kan være flere grunner til det, kommer det frem i fersk forskning fra OsloMet.

Trykk av to barn som holder hender
Kommune-Norge vil jobbe bedre med unges helse

Hvordan ligger myndighetenes satsing på bedre psykisk helse og livskvalitet blant barn og unge egentlig an?

Mor med delvis ryggen til holder et nyfødt i armene.
Skal undersøkje effekten av foreldrestøtte og ekstra helsehjelp til sårbare førstegongsmødrer

Kan foreldrestøtte og utvida helsehjelp til førstegongsmødrer i krevjande livssituasjonar gi barnet ein betre start på livet?