Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 12 av 25 artikler

Eldre kvinne som går med rullator.
Helse og sosialt arbeid

Enkle øvelser kan hindre at eldre faller

Mange eldre med hjemmetjenester faller oftere og skader seg hjemme enn andre – ofte med langvarige og alvorlige konsekvenser.

Syk kvinne ligger i senga.

Lider du av MUPS?

Medisinsk uforklarte plager og sykdommer, MUPS, kan være et problem, men også en mulighet til å utvide forståelsen av medisinfaget. Det mener en forsker som har dykket ned i diagnosenes roteskuff.

En mann spruter vann med vannslangen på to jenter i hagen.
Helse og sosialt arbeid

Slik blir du mer aktiv med barna i hverdagen

Norske barn og unge er ikke aktive nok, viser en kartlegging. Hva kan foreldre gjøre for å få barna til å bevege seg mer?

To eldre kvinner spiller kort sammen og smiler i kamera.
Arbeidsliv, samfunn og velferd  |  Helse og sosialt arbeid

Demenshjelpere inspireres av å være til nytte og glede for andre

Frivillige aktivitetsvenner motiveres av ønsket om å hjelpe andre, men i like stor grad av at det er interessant, lærerikt og meningsfullt, ifølge en ny studie fra NOVA.

Gutt og jente løper og hopper paradis.
Helse og sosialt arbeid

Hyperaktivitet hos ADHD-barn kan være «selvbehandling»

Rotteforsøk gir håp om at fysisk aktivitet kan bidra til å forebygge ADHD-symptomer.

Illustrasjonsbilde av en jente som går alene på en vei.
Helse og sosialt arbeid

– Mange av barna må ta ansvar for både seg selv, søsken og foreldre

Stipendiat Jennifer Drummond Johansen har intervjuet 16 ungdommer som har vokst opp i en flyktningfamilie.

Portrettbilde av Helge Øvreness.
Helse og sosialt arbeid

Fikk kreft som 21-åring: – Jeg opplevde en sorg over det livet jeg hadde sett for meg

Helge Øvreness (21) levde et aktivt hverdagsliv, men ble brått syk. Han glemmer aldri helsepersonalet han møtte i kampen for å komme tilbake til livet.

Ensom eldre dame sitter på en seng
Helse og sosialt arbeid

Ensomhet er ikke bra for helsa

Har omgangskretsen din betydning for hvor god helse du får? En ny studie gir deg svar.

Kvinne i en sykehusseng med et nyfødt barn på magen.
Helse og sosialt arbeid

– Fødende kvinner blir overbehandlet i dag

Ny studie gir innsikt i hva som kan være viktig for å få ned antall unødvendige keisersnitt.

En ung som sitter og spiser i skolekantinen.

Skoleelever savner sunnere kantinemat

Ungdomsskoleelever som bruker kantinen ofte, spiser oftere snacks, drikker mer brus og spiser sjeldnere frokost.

Illustrasjonsbilde av kvinne som drikker fra glass.
Helse og sosialt arbeid

Jodmangel hos mor kan påvirke barnets utvikling

Kan påvirke språkutvikling, finmotorikk og skoleferdigheter, viser fersk studie.

Helse og sosialt arbeid

Hvilken fødsel foretrekker norske kvinner?

OsloMet-forsker Lena Henriksen har flere råd til gravide som har fødselsangst og ønsker seg keisersnitt.