Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 12 av 40 artikler

Oppvekst, skole og utdanning

Slik kan grunnskolen få flere mannlige lærere

Forskere har undersøkt hvorfor menn ikke blir lærere. Her er forslagene som kan få dem til å velge veien inn i klasserommet.

Kvinne med sår og blåmerker på armen.
Oppvekst, skole og utdanning

Ungdommer om selvskading: – Hadde så vondt inni meg at jeg var desperat etter å fjerne smertene

En studie blant norske videregåendeelever gir flere overraskende svar om hva som ligger bak selvskading.

barn i skolegård
Oppvekst, skole og utdanning

– Vanlige barn gjøres til problembarn

Forskere er kritiske til den økende bruken av standardiserte programmer for å forebygge og løse problemer i skoler og barnehager.

Ungdommer i et klasserom. Foto: NOVA, OsloMet.
Oppvekst, skole og utdanning

Ungdata: Færre ungdommer trives på skolen

Den nasjonale ungdatarapporten for 2019 viser at flere ungdommer kjeder seg på skolen og bruker mindre tid på lekser.

Illustrasjonsbilde av foreldre som følger barnet sitt til første skoledag.
Oppvekst, skole og utdanning

Slik forbereder du barnet til skolestart

Forskere ved OsloMet har flere gode råd til foreldre med skolestartere.

Jente med innvandrerbakgrunn sitter i klasserom, tar notater og leser i en lærebok.
Oppvekst, skole og utdanning

Barn av innvandrere tar høyere utdanning enn foreldrene sine

– Vi ser at barn av innvandrere sikter mot fagfelt som vil gi dem helt andre sjanser i livet enn foreldrene, sier forsker.

Fire barn og voksen kvinne tegner sammen på et stort lerret utendørs.
Oppvekst, skole og utdanning

Slik kan tegning styrke kreativiteten

– Alle kan tegne, og folk må kvitte seg med sin egen tegneskam, mener førstelektor Bente Fønnebø.

To smilende jenter på sykkel.
Oppvekst, skole og utdanning

Norske barn har det veldig bra, men ikke alle

Det viser svarene fra over 15 000 barn mellom 10 og 12 år som har deltatt i spørreundersøkelsen Ungdata junior.

Guttebein sparker fotball på gressmatte.
Oppvekst, skole og utdanning

Hvorfor er det nesten ingen jenter som sier de vil satse på idrett?

Forskere fra OsloMet har sett på hva 13-åringer gjør på fritiden. Idrett er mest populært, men det er nesten bare gutter som sier at de vil satse.

Unge studenter spiller badminton i gymsal
Oppvekst, skole og utdanning

– En sekser i kroppsøving krever at du er god i idrett

Toppkarakterene er forbeholdt de som har bakgrunn fra idretten, viser ny doktorgradsavhandling.

Barnehagejente i refleksvest sitter med ryggen til og ser på en gruppe barn på litt avstand.
Oppvekst, skole og utdanning

Dette er de beste tiltakene mot mobbing

Voksne som er tilstede og bryr seg, er ett av tiltakene som har best effekt i kampen mot mobbing, ifølge forskere ved OsloMet.

Migrantmor og datter sitter sammen på gresset i en park med ryggen til. Foto: colourbox.com

Minoritetsforeldre opplever krysspress

Mange minoritetsforeldre er bekymret for at barna ikke skal passe inn. Samtidig er de opptatt av at barna skal føle tilhørighet til det etniske eller religiøse fellesskapet.