Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 12 av 33 artikler

Fire barn og voksen kvinne tegner sammen på et stort lerret utendørs.
Oppvekst, skole og utdanning

Slik kan tegning styrke kreativiteten

– Alle kan tegne, og folk må kvitte seg med sin egen tegneskam, mener førstelektor Bente Fønnebø.

To smilende jenter på sykkel.
Oppvekst, skole og utdanning

Norske barn har det veldig bra, men ikke alle

Det viser svarene fra over 15 000 barn mellom 10 og 12 år som har deltatt i spørreundersøkelsen Ungdata junior.

Unge studenter spiller badminton i gymsal
Oppvekst, skole og utdanning

– En sekser i kroppsøving krever at du er god i idrett

Toppkarakterene er forbeholdt de som har bakgrunn fra idretten, viser ny doktorgradsavhandling.

Barnehagejente i refleksvest sitter med ryggen til og ser på en gruppe barn på litt avstand.
Oppvekst, skole og utdanning

Dette er de beste tiltakene mot mobbing

Voksne som er tilstede og bryr seg, er ett av tiltakene som har best effekt i kampen mot mobbing, ifølge forskere ved OsloMet.

Migrantmor og datter sitter sammen på gresset i en park med ryggen til. Foto: colourbox.com

Minoritetsforeldre opplever krysspress

Mange minoritetsforeldre er bekymret for at barna ikke skal passe inn. Samtidig er de opptatt av at barna skal føle tilhørighet til det etniske eller religiøse fellesskapet.

elever har gruppearbeid
Oppvekst, skole og utdanning

Ressurssterke medelever påvirker hvilken utdanning barna velger

Hva bestemmer elevenes utdanningsvalg, og hvordan involverer foreldrene seg i skolehverdagen?

Håndholdt mobil viser ungdom som trener fotball gjennom mobilkamera. Foto: Madeleine Valø
Oppvekst, skole og utdanning

Ungdom fra lavere sosiale lag slutter med idrett først

Seks av ti ungdommer slutter med organisert idrett i løpet av ungdomstiden, og unge fra lavere sosiale lag faller først fra, viser nye analyser av Ungdata.

En lærer og en elev løser en matteoppgave ved tavlen.
Oppvekst, skole og utdanning

– Det er en myte at noen ikke har hjerne for matematikk

OsloMet-forsker Bjørn Smestad har råd til elever som ønsker å bli bedre i matematikk.

Bilde av student med nettbrett
Oppvekst, skole og utdanning  |  Informasjonssystemer og teknologi

Mangler kompetanse om universell utforming av digitale læremidler

Lærere i høyere utdanning er positive til universell utforming av informasjons- og kommunikasjonsteknologi, men mangler kompetanse, får for lite støtte og opplever at det ikke er prioritert.

Barn leker utendørs i barnehage mens en ansatt passer på.
Oppvekst, skole og utdanning

– Vi trenger mer kunnskap om de små barnehagebarna

Norske barnehager har et varmt og omsorgsfullt personale, men vi trenger bedre samspill mellom de ansatte og barna – særlig de yngste.

Gutt skriver i bok på skolen.
Oppvekst, skole og utdanning

Dette kan styrke guttenes skoleprestasjoner

Hva sier forskningen om hvordan man kan løfte guttene i den norske skolen?

Ung kvinne går ned trapp på skole.
Oppvekst, skole og utdanning

Hvordan hjelpe unge som sliter psykisk?

OsloMet-forskere har flere forslag til hva som kan gjøres på skolen og i hjemmet.