Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
FoodLessons: Kulinarisk arv som en ressurs i bygging av "Matnasjonen Norge 2030"
I dette prosjektet vil vi se nærmere på hvordan en revitalisering av vår kulinariske arv kan brukes i næringsutvikling og verdiskapning.
-
IMAGINE – Omstridte fremtidsforestillinger om bærekraft
Hva ser du for deg når du tenker på fremtiden? Flygende biler, mat på tube, eller høyteknologisk bekledning kan være blant bildene som dukker opp. IMAGINE skal studere disse bildene som fremtidsforestillinger. Det er de måtene vi tenker om fremtiden på og hvordan de kan virkeliggjøres. Spesielt studerer vi forestillinger om en bærekraftig fremtid.
-
REDUCE – mindre plast i hverdagen
Prosjektet skal se på plast i et systemperspektiv og undersøke hvordan vi kan redusere forbruket av plastprodukter i hverdagslivet.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Flyen, Anne Cathrine; Flyen, Cecilie;
Hegnes, Atle Wehn
(2023).
Exploring Vulnerability Indicators: Tourist Impact on Cultural Heritage Sites in High Arctic Svalbard.
Heritage — Open Access Journal of Knowledge, Conservation and Management of Cultural and Natural Heritage.
Vol. 6.
https://doi.org/10.3390/heritage6120405
Hegnes, Atle Wehn
(2023).
Food Cultures and Geographical Indications in Norway.
ISBN: 978-1-003-14302-4.
148 s.
Routledge.
https://doi.org/10.4324/9781003143024
Hegnes, Atle Wehn
; Nordhagen, Eirik; Gobakken, Lone Ross
(2021).
Understanding and practicing wood waste qualities in Norway – A case of adaptation work in circular bioeconomy.
Nissen, Nils F.; Jaeger-Erben, Melanie (Red.).
PLATE – Product Lifetimes And The Environment. Proceedings
3rd PLATE CONFERENCE, BERLIN, GERMANY 18–20 September 2019. s. 331-335.
Universitätsverlag der TU Berlin.
https://doi.org/10.14279/depositonce-9253
Hansen, Anders Chr.; Clarke, Nicholas;
Hegnes, Atle Wehn
(2021).
Managing sustainability risks of bioenergy in four Nordic countries.
23 s.
Energy, sustainability and society.
Vol. 11.
https://doi.org/10.1186/s13705-021-00290-9
Amilien, Virginie ; Bergflødt, Sigurd ; Hegnes, Atle Wehn (2021). “Hommage ou rébellion?” – Le rôle du modèle culinaire français dans la culture de l’alimentation norvégienne. Laurioux, Bruno; Stengel, Kilien (Red.). s. 199-230. Presses universitaires François-Rabelais (PUFR).
Cavicchi, Bianca;
Hegnes, Atle Wehn
(2021).
Scoping Out Elements of Sociocultural Adaptation in European Urban Agriculture.
Frontiers in Sustainable Food Systems.
Vol. 5.
https://doi.org/10.3389/fsufs.2021.701160
Gustavsen, Geir Wæhler;
Hegnes, Atle Wehn
(2020).
Turning the tap or buying the bottle? Consumers’ personality, understanding of risk, trust and conspicuous consumption of drinking water in Norway.
Sustainability.
Vol. 12.
https://doi.org/10.3390/su12187560
Gustavsen, Geir Wæhler;
Hegnes, Atle Wehn
(2020).
Consumer Personality and Local Food Specialties: The Case of Norway.
International Journal on Food System Dynamics.
Vol. 11.
https://doi.org/10.18461/ijfsd.v11i1.35
Gustavsen, Geir Wæhler;
Hegnes, Atle Wehn
(2020).
Individuals? personality and consumption of organic food.
9 s.
Journal of Cleaner Production.
Vol. 245.
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.118772
Hegnes, Atle Wehn
;
Amilien, Virginie
(2019).
Geographical indications – a double-edged tool for food democracy : The cases of the Norwegian geographical indication evolution and the protection of stockfish from Lofoten as cultural adaptation work.
Bonanno, Alessandro; Sekine, Kae; Feuer, Hart N. (Red.).
Geographical Indication and Global Agri-Food : Development and Democratization. s. 100-117.
Routledge.
https://doi.org/10.4324/9780429470905-7