Derfor er det viktig at du tar helt fri fra jobb i ferien

Mann og barn bader og koser seg i solskinn foran sjøboder.

De fleste ser frem til – og lengter etter – sommerferie og fri. Likevel er det mange som sliter med å koble seg helt av jobben når ferien endelig starter. For med hjemme- eller hyttekontor i umiddelbar nærhet, i tillegg til e-post og andre jobbrelaterte apper tilgjengelig via mobilen 24-7, er det fort gjort å ta med jobben på ferien. 

– Men det er en uheldig trend, sier forsker Vilde Hoff Bernstrøm ved OsloMet. 

Hun mener det er veldig viktig å ta skikkelig ferie i ferien. 

– Det er selvsagt bra for oss å yte på jobben – det er sunt å bruke både hode og kropp for å prestere.  Men likeledes er det veldig viktig med avbrekk, hvor vi gjør og tenker på noe helt annet enn arbeidsrelaterte oppgaver, utfordringer eller stress. Det trenger vi for å restituere oss, sier hun. 

Styr unna e-posten 

Nøkkelen for å få det til, er å gå lenge nok uten å jobbe – slik at du heller ikke tenker på arbeidet, forklarer forskeren. 

Forskernes tips til å unngå å ta med jobben på ferien

Bestem deg for at du ikke sjekker e-post, ikke tar jobbrelaterte samtaler eller ikke logger deg på jobbsystemene, i hvert fall i en lengre periode av ferien.

Avinstaller e-post-appen på mobilen.

Slå av pushvarsler.

Lag mobilfrie tider eller soner.

Spør deg selv om du virkelig trenger å ta med deg mobilen ut – eller om den kan ligge hjemme noen timer?

Sjekker du derimot innom eposten hver morgen, eller svarer på jobbrelaterte telefoner, blir du stadig vekk minnet på jobb. Selv om det bare tar noen minutter, vil det likevel sette i gang noen tankeprosesser i hodet ditt. 

– Du fortsetter å gruble på jobbspørsmål – og vil slite med å oppnå den samme mentale avkoblingen som du hadde fått ved å være helt avlogget. 

Øker risiko for å bli utbrent 

Dette er blant annet vist i forskning, sier hun og viser til en større undersøkelse (oda.oslomet.no) der de fulgte 12.000 personer over et og et halvt år.

Der så forskerne at når ansatte ofte logger seg på arbeidet i fritiden sin, som for eksempel gjennom å sjekke epost eller åpne jobbrelaterte apper på mobilen, klarer de i mindre grad enn andre å slutte å tenke på jobben når de har fri. 

– Da øker også sjansen for å bli utbrent, sier Bernstrøm og fortsetter: 

– Og i de periodene de ansatte var mest pålogget, opplevde de også i større grad å havne i en konflikt mellom jobb og hjem, og en større følelse av utbrenthet. 

Skal forske på hva hjemmekontor gjør med oss 

Kollega og forsker Wendy Nilsen ved OsloMet, er også opptatt av grensene mellom arbeid, hjem og familie. For å lære mer om dette har hun, Siri Yde Aksnes og Cathrine Egeland satt i gang forskningsprosjektet Crossbow: Grensedragninger og balansegang mellom arbeid og hjem

– Den økte fleksibiliteten og mulighetene som følger med ny teknologi gjør at man kan jobbe andre steder enn på en fast arbeidsplass med kolleger rundt seg. Samtidig kan denne økte fleksibiliteten føre til at grenser blir utydelige, blant annet til forholdet mellom jobb og hjem, arbeid og familie, privatlivets fred, arbeidstid og fritid og relasjoner på arbeidsplassen. 

Da kan det dukke opp nye utfordringer som må forstås og håndteres, og det er særlig viktig siden mange ønsker å fortsette å bruke hjemmekontor selv etter at pandemien er over. 

– Vi må finne ut hva konsekvensene av dette er, slik at vi vet i hvilke situasjoner det er bra og dårlig. Vi trenger også flere svar på hva det gjør med familien når man bringer jobben inn i hjemmet, sier hun.  

Dette kan du gjøre for å koble helt av 

Akkurat når det gjelder ferie, så mener Bernstrøm at det er flere ting man kan gjøre for å unngå å ta med jobben inn i denne. Først og fremst handler det om å være bevisst og ta aktive valg, understreker hun.  

– Om ikke du klarer hele ferien, så bestem deg i hvert fall for en periode der du verken åpner e-poster, tar imot jobbsamtaler eller logger deg på jobbsystemene.  

Ta fullstendig fri fra alt som heter jobb, oppfordrer hun og råder samtidig til å informere kolleger om dette, slik at de vet at du ikke kommer til å være tilgjengelig da. Da blir det også enklere å overholde. 

Selv gjemmer hun outlooken på mobilen, slik at hun må ta et aktivt valg for å komme inn på den. Da unngår hun å sjekke mailen på autopilot eller av gammel vane. 

– Jeg vet også om en del som avinstallerer e-posten på sommeren, og det kan jo være et tips til de som tror de trenger det, tipser hun. 

Bernstrøm anbefaler videre å skru av alle typer pushvarsler som sender jobbrelaterte meldinger – for disse øker sjansen for at vi ikke klarer å holde oss unna. 

– Alt i alt handler det nok om å sette noen grenser for seg selv, slik at man skaper seg størst mulig rom for avkobling i ferien. 

Kontakt

Laster inn ...

Relaterte saker

Dame med mørkt, kort hår i blå skjorte sitter foran en pc på et kjøkken.
Høy produktivitet på hjemmekontor − men flere mister gnisten

Hjemmekontor har få negative konsekvenser på kort sikt, viser ny rapport. Men opplevelsen av mening med jobben synker i takt med hyppigheten av hjemmekontor.

Illustrasjonsbilde av familie på tre rundt kjøkkenbordet, der mor sitter i front foran pcen.
Barnefamilienes hverdag: Mødrene gjør mest og er mest stresset

Ny rapport gir innblikk i barnefamiliers hverdagsliv i Norge.

Mor og sønn går på et svaberg ut mot havet.
Slik påvirker ferien jobblivet

Ferie styrker arbeidsgleden, men det varer ikke lenge.

Forskningsartikkel av:
Arbeidsforskningsinstituttet AFI
Publisert: 27.06.2022
Sist oppdatert: 29.06.2022
Tekst: Christine Gulbrandsen
Foto: Maskot / Scanpix