Forskningsgruppen sikter mot utvikling av en ny dynamisk avatar som vil fremme kunnskap utover den nåværende teknologien. Det overordnede målet for gruppen er å utvikle en opplæringsplattform med dynamiske avatarer for å trene CPS-arbeidere, politi og helsepersonells samtaleferdigheter så vel som dommernes samtaleferdigheter. Målet vårt er også at dette digitale verktøyet skal brukes i opplæringen av barneverns-, psykologi- og helsestudenters samtaleferdigheter. Videre tar vi sikte på å bruke avataren i forskning knyttet til seksuell utnyttelse av barn som i dag tilrettelegges gjennom live stream-teknologi som gjør det mulig for barn/ungdom å bli ofre.
Dette er en svært tverrfaglig forskningsgruppe, og gruppen er basert på en nær forbindelse mellom SimulaMet og Institutt for sosialt arbeid, barnevern og sosialpolitikk.
Faggruppeleder
-
Bakgrunn
I saker om mistanke om overgrep mot barn er barns intervjuer om deres erfaringer ofte kritiske både som bevis for å hjelpe etterforskning og rettsforfølgelse, og for å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling får nødvendig hjelp når de trenger (Newlin et al., 2015; Walsh et al., 2010; Ministry of Children and Families, 2021).
For å sikre at kvaliteten i disse intervjuene er både nøyaktige og tillatte, krever undersøkende intervjuere spesiell opplæring (Lamb, 2016; Powell & Brubacher, 2020). Imidlertid er det et kunnskapsoverføringsproblem: "vitenskapsmenn forstår best-praksis-teknikker " mange intervjuere tror at de både forstår og bruker disse praksisene, men utbredt opplæring har hatt en begrenset innvirkning på den faktiske kvaliteten på intervjuer utført i feltet" ( Lamb, 2016).
Dette problemet er godt dokumentert i store feltstudier over hele verden (inkludert Norge), og det er et presserende behov for å lukke dette gapet ved å ta i bruk et robust evidensbasert kvalitetssikringsregime for opplæringen deres (Powell, Wright et al., 2010). Fordi teknologiutvikling, spesielt kunstig intelligens (AI), blir stadig mer integrert i samfunnet vårt, gir dette helt nye potensialer for å utforske bruken av simuleringsbasert utdanning og intervjutrening.
-
Forskningsperspektiver
Med ekspertise innen psykologi, pedagogikk og teknologi tror vi at utvikling av en interaktiv avatar kombinert med tilbakemeldinger og en empirisk basert opplæringsplattform kan ha et enormt potensial for å fremme utdanning og fremtidig intervjutrening. Forskningsaktivitetene i gruppen tilnærmes fra perspektiver av:
- Barns utvikling (med vekt på kognitiv utvikling; hukommelse, språk, oppmerksomhet, metakognisjon og suggestibilitet; sosio- og emosjonell utvikling, samt individuelle forskjeller og motivasjonsevner)
- Barnemishandling og mishandling
- Rettsmedisinske intervjustrategier og metoder
- Læring og praksis (med vekt på kontekstuelle forskjeller, kognitiv belastningsteori (CLT), ferdighetstilegnelse, simuleringsbasert opplæringstrening)
- Digitale forhold og AI-teknologi (med vekt på utvikling og vurdering av en avatar for intervjutrening).
-
Forskningsemner
Forskningsemner består av, men er ikke begrenset til intervjuatferd, praksis, interaksjon mellom bruker og Avtar, læringsdesign, tilbakemelding i læring, implementeringsdesign, brukerorientert design, vitenskapelig kommunikasjon, dokumentasjonspraksis, universell utforming, datapraksis, data i barnevern, kunnskapskonstruksjon.
Studiene utført i gruppen er basert på feltmetodikk, deltakende forskning og praksisorientert tilnærming, samt eksperimentell metodikk. Disse studiene bidrar til felt som: Rettspsykologi, utviklingspsykologi, kognitiv psykologi, kunstig intelligens og maskinlæring, utdanning og pedagogikk. I tillegg knytter forskningen seg til intervjueropplæring og -læring, interaktiv informasjonshenting, menneske-avatar-interaksjon, CLT som en informasjonsprosesseringsmodell av menneskelig kognitiv arkitektur, systemutvikling og implementering.
-
Medlemmer