Bærekraft, selvforsyning og lokal matberedskap: En sikrere verdikjede for lokalt tilpassede sorter av matplanter i Norge (Frøberedskapsprosjektet)

Det overordnede målet med dette prosjektet er å legge et forskningsgrunnlag for å styrke lokal selvforsyning og matberedskap basert på produksjon, distribusjon og forbruk av lokalt tilpassede, men underutnyttede arter og sorter av korn og grønt.

Det norske matsystemet står overfor et ganske annet trusselbilde nå enn for få år tilbake: Vi har erfart at epidemier med nedstenging kan få omfattende konsekvenser for produksjon og tilgang til mat; klimaendringene viser seg stadig tydeligere med de utfordringene dette medfører for landbruket; den polariserte geopolitiske situasjonen påvirker internasjonal handel med mat og innsatsfaktorer; og Norge forbereder seg på mulighet for krig. 

Men matsystemet vårt er utviklet før dette trusselbildet tok form og er i liten grad rigget for slike situasjoner. Mens lengre forsyningslinjer og nedbygging av lokale strukturer har vært gjennomført for å sikre effektivitet, vil det være viktig med stor grad av lokal beredskap og selvforsyning i krisetider. Dette er en sentral faktor for den nasjonale matberedskapen – og det gjelder ikke minst for frø, som er en forutsetning for all matproduksjonen.

Økt oppmerksomhet til underutnyttede matplanter

Internasjonalt er det økende oppmerksomhet om hvordan såkalt neglisjerte og underutnyttede arter og sorter av matplanter kan bidra positivt i lys av disse utfordringene og hvordan de kan finne innpass i matsystemene. Vi ønsker å undersøke dette i en norsk kontekst. 

Hovedspørsmålet i dette prosjektet er derfor: Hvordan kan lokalt tilpassede, men underutnyttede arter og sorter av matplanter bidra til en mer klimatilpasset matproduksjon, økt lokal selvforsyning og forbedret lokal matberedskap i Norge?

Erfaringer fra Innlandet

Prosjektet er klassifisert som et forprosjekt med Innlandet som case. Vi planlegger å søke om et hovedprosjekt på grunnlag av forprosjektet, der større deler av Norge vil omfattes. I forprosjektet fokuserer vi på hvilke erfaringer aktører i Innlandet har med produksjon, lokal videreforedling, distribusjon, salg og markedsføring og forbruk av underutnyttede vekster og sorter av korn og grønnsaker, inkludert belgvekster og poteter. Vi undersøker hvordan aktørene selv opplever sin beredskapssituasjon og de viktigste utfordringene for produksjon, omsetning og forbruk av lokalt tilpassede og underutnyttede arter og sorter av korn og grønt. Til dette gjennomfører vi først en omfattende spørreundersøkelse blant relevante aktører i Innlandet, før vi gjør dybdeintervjuer med nøkkelinformanter og inviterer til et seminar med sentrale aktører for å diskutere funnene og veier videre.

Resultater og formidling

Resultatene vil bli formidlet gjennom en kortrapport og populærvitenskapelig artikler til relevante aviser/tidsskrifter. De vil også danne grunnlaget for utformingen av en søknad om hovedprosjekt.  

For- og hovedprosjekt vil bringe ny kunnskap til norske aktører om matplanter med potensialer for produksjon og omsetning i Norge, om ulike former for organisering av lokale verdikjeder og om politiske, institusjonelle og juridiske rammebetingelser som er nødvendig for å styrke slike lokale verdikjeder med sikte på økt bærekraft, selvforsyning og lokal matberedskap i Norge.

Prosjektet er finansiert av Landbruksdirektoratet (Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri).

Prosjektdeltakere

Laster inn ...