Prosjektet skal kartlegge hva som kjennetegner ungdom som bruker fritidsklubber og ungdomshus med hensyn til faktorer som har betydning for folkehelse. Hensikten er å få mer kunnskap om hvilken betydning slike møteplasser kan spille i kommunenes folkehelsearbeid.
Utvalget i undersøkelsen er ungdommer som i Ungdata-spørreskjema har krysset av for at de har vært på fritidsklubb eller ungdomshus den siste måneden. Ved hjelp av Ungdata vil vi kombinere informasjon om disse ungdommenes alder, kjønn, sosiale bakgrunn og eventuelle innvandrerbakgrunn med ungdommenes selvrapporterte opplevelse av psykisk helse, problematferd, rusmiddelbruk, sosiale relasjoner og deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter.
Denne kartleggingsstudien suppleres av forskningsintervjuer med et mindre antall ungdommer som bruker fritidsklubber og ungdomshus. Prosjektet rammes inn av en dokumentstudie om hvordan statlige dokumenter fra de siste ti år har omtalt fritidssektoren i folkehelsearbeidet.
-
Prosjektdeltakere
-
Publikasjoner
Seland, I., Andersen, P.L. og Eriksen, I.M. (2021). Fritidsklubber i det lokale folkehelsearbeidet. Sluttrapport (oda.oslomet.no)
Eriksen, I. M. og Seland, I. (2020). Conceptualizing Well-being in Youth: The Potential of Youth Clubs. YOUNG.
Selend, I. & Andersen, P.L. (2020). Hva kjennetegner ungdom som går på norske fritidsklubber og ungdomshus? Nordisk tidsskrift for ungdomsforskning (idunn.no)
Seland, I. & Andersen, P.L. (2019). Fritidsklubber i et folkehelseperspektiv. Analyser av statlige dokumenter 2007–2017 og Ungdata 2015–2017. NOVA Notat 1/19 (oda.oslomet.no)