Bildet viser en av aktivitetene i testen som skulle vise energiforbruk. Carl Christian Thodesen sykler på en armsykkel, menns oksygenopptaket måles. Marian Mellema følger med på resultatene.

Bruker benprotesebrukere mer energi på daglige gjøremål?

Mirjam ser på energiforbruk blant benprotesebrukere i daglige aktiviteter som å gå på butikken, støvsuge og gå i trapper i doktorgradsprosjektet sitt.

– Tidligere forskning har vist at protesebrukere bruker mer energi til å forflytte seg, og dermed har de mindre kapasitet til å gjøre andre ting, forteller Mirjam Mellema. 

– I tillegg har protesebrukere ofte lavere aerob kapasitet (maksimal evne til å utvikle energi), som gjør at de bruker en høyere andel i forhold til funksjonsfriske mennesker.

– Dette er imidlertid bare undersøkt under vanlig gange, og av den grunn har vi laget forskjellige aktiviteter i laboratoriet vårt som er typisk for det daglige livet, for eksempel trappegang, gå på butikken og støvsuge. 

Så lenge man kan gjøre vanlige aktiviteter kan man ha et godt liv, men dersom det oppleves som utmattende, kan det går det ut over livskvaliteten.

Funksjonsfriske kontrollpersoner

Prosjektet "Patient-Centric Rehabilitation in Engineering" (PACER) handler om energiforbruk under utførelse av dagligdagse aktiviteter hos protesebrukere. 

I tillegg utfører forsøkspersonene en test for maksimalt oksygenopptak (for å måle aerob kapasitet) på en armsykkel, og de har på seg en skritt-teller i sju dager for å kunne se på aktivitetsnivå i dagliglivet. 

– For å kunne undersøke effekten av et amputert bein, inkluderer vi også funksjonsfriske kontrollpersoner, sier Mellema.

Nyttig for å utvikle bedre hjelpemidler

Dekan Carl Christian Thodesen er en av kontrollpersonene i prosjektet. Han mener det er et viktig tema å få mer kunnskap om:

– Jeg syns det var spennende å delta i dette prosjektet. Ved å få mer kunnskap om protesebrukernes behov kan man utvikle bedre hjelpemidler som vil gi dem en bedre hverdag, sier Thodesen.

Så langt har 21 personer med protese deltatt i prosjektet, i tillegg til 12 kontrollpersoner som matcher kjønn og alder.

På bildet øverst i artikkelen kan du se kontrollperson Carl Christian Thodesen og stipendiat Mariam Mellema teste hvilket energiforbruk Thodesen har ved utførelse av daglige gjøremål. (Foto: Olav-Johan Øye)

Bildet viser Carl Cristian Thodesen som støvsuger gulvet i laben. Dette er en av aktivitetene hvor det blir gjort målinger.

Kontrollperson Carl Christian Thodesen utfører daglige gjøremål som blant annet støvsuging. Foto: Olav-Johan Øye

Bildet viser Carl Christian Thodsen med en veske. Han går en løype i laben, hvor det er lagt inn trapper og andre hindringer. Han har på seg måleutstyr som dekker ansiktet.

En annen aktivitet Thodesen fikk prøve seg på var å gå på butikken med en veske og handle matvarer. Foto: Olav-Johan Øye

Mer om Pacer

Kontakt

Laster inn ...
Publisert: 20.05.2022 | Kari Anne Røysland