Bilde av studenter ved kvantedatamaskin.

«Hands-on» på kvantedatamaskiner

Snart kan du få leke med kvantedatamaskiner, og skaffe deg «hands-on»-erfaring med kvantefysikk og kvantedatabehandling.

OsloMet har fått midler fra Forskningsrådet til et spennende arrangement om kvantedatamaskiner på Forskningsdagene 2023.

Her skal du som deltaker først få en populærvitenskapelig introduksjon til kvantedatabehandling, om hvordan OsloMets kvantedatamaskiner faktisk fungerer, og ikke minst hvordan de er mer energieffektive enn tradisjonelle datamaskiner.

Så får du mer «hands-on», hvor du blir invitert til å designe kvantekretser og kjøre dem på OsloMets tre-qubit-maskin. 

Du får også leke med «quantum spoon», en app som imiterer en kvantebølgefunksjon, for å forsøke flytte bølgefunksjonen fra ett punkt til et annet.

–  Dette blir en eksklusiv mulighet for interesserte til å leke med kvantedatamaskiner, som til tross for «media hype» fortsatt er en kryptisk teknologi for folk flest, sier førsteamanuensis Andre Brodtkorb, som står i spissen for arrangementet. 

–  Her skal du ikke nok en gang «lære hva en qubit er». Du får «hands-on» erfaring med kvantefysikk og kvantedatabehandling der og da.

–  På samme måten som du kan leke med og få nytte av et piano uten å kunne de tekniske detaljene om hvordan det er konstruert, får du lov til å eksperimentere og «spille» på kvantedatamaskinene våre, avslutter Brodtkorb.

Og dette kan du bli med på kl. 1600 til 1800 torsdag 21. september 2023. 

Det er professor Sergey Denysov, professor Sølve Selstø og førsteamanuensis Andre Brodtkorb som står bak arrangementet.

Her oppsummerer vi hva du kan være med på:

Mer om kvantedatamaskiner

Her kan kvantedatamaskiner ha best muligheter

Kvantedatamaskiner kan bli svært nyttige i industrien. Mulighetene er best særlig på ett felt.

Illustrasjonsbilde av kjemiske molekyler i hvitt på grå bakgrunn.
De færreste vet hva kvanteteknologi er. Gjør du?

Mange har fått med seg at teknologien kan forandre verden, men få vet hvordan og hvorfor.

Illustrasjon av kloden sett fra verdensrommet. Stjernebildene med streker gjennom som grafiske elementer ligger over og rundt kloden.
Publisert: 29.05.2023 | Olav-Johan Øye