English version

Kan motiverende intervju bidra til raskere retur til arbeid for sykemeldte med muskelskjelettlidelser? (MI-NAV)

Hovedmålet med dette prosjektet er å undersøke effektiviteten av vanlig NAV-praksis, Motiverende Intervju og Stratifisert Primærhelse-tilnærming på retur til arbeid for sykemeldte med muskelskjelettlidelser.

Prosjektet er en randomisert studie innen NAV.

Muskelskjelettlidelser er hovedårsaken til sykefravær og uføretrygd i Norge. Å lette retur til arbeid og forebygge langvarig sykefravær er av stor betydning for NAV.

I dette prosjektet evaluerte vi effektiviteten av vanlig NAV-praksis, Motiverende Intervju og Stratifisert Primærhelse-tilnærming på retur til arbeid for sykemeldte med muskelskjelettlidelser.

  • Deltakere

    Laster inn ...
  • Mer om prosjektet

    Hovedmålet med prosjektet var å evaluere effektiviteten og kostnadseffektiviteten av vanlig NAV-praksis alene sammenlignet med vanlig NAV-praksis pluss Motiverende Intervju (MI) eller vanlig NAV-praksis pluss Stratifisert Primærhelse-tilnærming (SVAI) på retur til arbeid for personer på sykefravær på grunn av muskelskjelettlidelser.

    De sekundære målene var å undersøke

    • det vitenskapelige grunnlaget for å bruke MI og vanlig NAV-praksis i møtet med sykemeldte på grunn av muskelskjelettlidelser
    • presisjonen av et enkelt screeningsverktøy for å identifisere risikoprofiler blant sykemeldte på grunn av muskelskjelettlidelser
    • den medierende effekten av mestringstro, arbeidsevne og endring i risikoprofil på retur til arbeid
    • mulige prognostiske faktorer for et vellykket resultat ved 12 måneders oppfølging

    All datainnsamling i prosjektet er fullført.

    Arbeidspakke 1

    I arbeidspakke 1 ble det vitenskapelige grunnlaget for bruk av MI og nåværende NAV-praksis i møtet med sykemeldte på grunn av muskelskjelettlidelser undersøkt ved å gjennomføre en systematisk kartleggingsstudie, samt en spørreundersøkelse og et fokusgruppeintervju med NAV-saksbehandlere.

    Tre artikler har blitt publisert basert på resultatene fra arbeidspakke 1.

    Arbeidspakke 2

    I arbeidspakke 2 har vi utforsket det mest nøyaktige screeningsverktøyet for å identifisere personer med høy risiko for langvarig sykefravær på grunn av muskelskjelettlidelser, og undersøkt muskel- og skjeletthelse, helserelatert livskvalitet, helsetjenesteforbruk og kostnader på tvers av ulike risikoprofiler blant sykemeldte med muskelskjelettlidelser.

    Dette var en ettårig prospektiv kohortstudie. Studieprotokollen er registrert, og tre artikler har blitt publisert basert på resultatene fra arbeidspakke 2.

    Arbeidspakke 3

    I arbeidspakke 3 ble det gjennomført en tre arms randomisert kontrollert studie innen NAV-systemet i Norge.

    Studieprotokollen er publisert, samt en statistisk analyseplan for hoved analysene. Høsten 2021 ble oppfølgingen av 450 inkluderte deltakere i alderen 18-67 år fullført.

    Hovedresultatet var antall sykedager fra randomisering til seks måneders oppfølging. Hovedanalysen er fullført, og resultatene er publisert i tidsskriftet «Journal of Occupational and Environmental Medicine».

    To prosessevalueringer, en for hver av intervensjonene, er gjennomført og har blitt publisert. Kostnytte- og kosteffektanalyser på data fra seks måneders oppfølging har også blitt publisert.