Professor Frode Eika Sandnes og professor Anis Yazidi. Foto: Olav-Johan Øye

Anis Yazidi og Frode Eika Sandnes på publiseringstoppen i 2021

Begge er forskere ved Institutt for informasjonsteknologi og har lenge vært de to forskerne ved OsloMet som publiserer mest.

Oppdaterte tall oppsummert i forskerforum (forskerforum.no) viser at dette fortsatt er tilfellet.  

Yazidi og Sandnes er de eneste forskerne fra OsloMet på topp 50 listen over de mest publiserende forskerne i Norge i 2021. Yazidi ligger på 28. plass med 22,27 publiseringspoeng og Sandnes på 47. plass med 18,30 poeng.

Instituttleder Laurence Marie Anna Habib er ikke overrasket over at de når så langt opp. 

– De er begge eksepsjonelle forskere som har satset på forskning i lang tid, og i tillegg har vært flinke til å involvere andre i sine prosjekter, sier Habib.

Hvert år rapporterer forskerforum over hvilke forskere i Norge som publiserer flest artikler, eller har mest publiseringspoeng. 

Publiseringspoeng fordeles ikke bare slik at én artikkel utgjør ett poeng - prestisjefylte tidsskrift, antall forfattere og internasjonale samarbeid påvirker også poenggivningen. 

I 2019 ble perioden 2015 til 2018 sett nærmere på, og også da var Sandnes og Yazidi på toppen blant OsloMet-forskere, med Sandnes på 13. plass og Yazidi på 47. plass.

En bekreftelse på godt arbeid

Professor Anis Yazidi jobber med kunstig intelligens, har vært med på å etablere og utvikle AI-laben til OsloMet, og leder forskningssenteret NordSTAR

– Å havne på en slik liste bekrefter at forskning som gjøres innen AI-gruppen er godt mottatt av vitenskapelige forlag, samtidig som det også er en personlig bekreftelse på at jeg beveger meg fremover, sier Yazidi. 

– Bak dette resultatet ligger mye arbeid, lange dager og lange kvelder. 

Skaper et inkluderende forskningsmiljø 

– Både Anis, Frode, og mange andre, er med på å skape et inkluderende forskningsmiljø der det er en selvfølge at de deler sine erfaringer og samarbeider mye, sier instituttleder Habib. 

Yazidi trekker også frem det gode miljøet på instituttet som en støttende faktor. 

– Jeg setter pris på mine ledere og mine kollegaer som har gitt meg støtte. Vi har et motiverende miljø, og utrolig gode kollegaer og lederskap på instituttet, sier Yazidi.  

Hardt arbeid som bør være morsomt 

– Har dere noen metoder eller tips til andre, eller handler det rett og slett om hardt arbeid? 

– Publisering er hardt arbeid, men det bør også være morsomt, sier professor Frode Eika Sandnes. 

Sandnes forsker blant annet på menneske-maskin interaksjon og universell utforming av IKT. 

Han har også kommet på Stanfords verdensranking av toppforskere, noe som ga ham en opplevelse av at langsiktig arbeid hadde gitt resultater. 

Skrivingen har for han blitt en naturlig del av tankeprosessen, og han synes det er vanskeligere å utvikle forskningen dersom skrivingen ikke er en del av arbeidet. 

Han mistenker at andre ikke er like oppmerksomme på alle mulighetene som er til stede. 

– Alt må ikke publiseres i topp tidsskrifter. Det finnes forskjellige “hyller” med forskjellige ambisjonsnivå. Man bør jo også publisere negative resultater, metoder, forskningsprotokoller og programvare og så videre. 

Selv dokumenterer Sandnes det meste av arbeidet han gjør. 

– Noe synes jeg er bra og vesentlige bidrag, mens mesteparten er mindre vesentlige, men nødvendige steg på veien, sier Sandnes. 

Han er bekymret over at det er så få OsloMet-folk blant de 500 som listes opp av forskerforum. 

– Det skrives og publiseres for lite, kanskje som følge av mangel på forskningskultur. 

Viktigheten i samarbeid

Yazidi trekker frem hvor viktig det er å være oppdatert på eget fagfelt. 

– Jeg leser mange forskningsartikler, og tenker hele tiden på løsninger til spennende problemer. 

Han bekrefter at det er mye arbeid, men at det også handler om å skape godt samarbeid. 

– Det er viktig å være en pålitelig samarbeidspartner, slik at andre ser nytten i å samarbeide med meg. Samtidig er jeg et “ja-menneske” på godt og vondt, men jeg ser på det som en positiv egenskap fordi det kommer mange gode muligheter ut av det, sier Yazidi.

På bildet øverst i artikkelen ser du professor Frode Eika Sandnes (til venstre) og professor Anis Yazidi. Foto: Olav-Johan Øye

Laster inn ...
Publisert: 09.11.2022 |