Overgår alle forventninger

Kari og Sondre sitter på en benk på campis Pilestredet og smiler til kameraet.

Vi møter utvekslingsstudentene Kari og Sondre en dag i mars. Studentene kan ikke få skrytt nok av utvekslingsåret i Tyskland. For det fjerde året på grunnskolelærerutdanningen har overgått alle forventninger. 

Dette året er de begge utvekslingsstudenter ved Pädagogische Hochschule Freiburg, gjennom Erasmusprogrammet, men det er undervisningsfri i mars måned. Da er de i Norge for å ha praksis i tysk på en ungdomsskole i Akershus.

– Freiburg ligger så utrolig fint til, er noe av det første Kari og Sondre sier når de skal beskrive byen de er på utveksling i.

– Våren har kommet for lengst og det er kjempedeilig om sommeren. Jeg tror ikke folk skjønner at de kan reise til Tyskland for å få Sydenvær hele året.

Tysk for lærerstudenter

Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier har utviklet særskilte opplegg sammen med utenlandske partnere for å kunne tilby grunnskolelærerstudentene blant annet tysk som fremmedspråk.

Tysk som arbeidsspråk fra første dag

Som grunnskolelærerstudenter er de på utveksling hos Pädagogische Hochschule Freiburg og studerer tysk som fremmedspråk (student.oslomet.no).

– Dere har hatt tysk som arbeidsspråk fra første dag. Hvor mye tysk kunne dere før dere reiste? lurer vi. 
– Da vi først begynte å sette oss inn i studiene skjønte vi at vi kunne ikke så godt språket. Vi hadde et grunnlag med fem år med tysk fra ungdomsskole og videregående skole. Men så går det en del år i studietiden uten å bruke tysk og på den tid rekker man å bli litt «rusten», ler Kari.

– Heldigvis går vi i en liten klasse og både lærere og medstudenter har vært utrolig hjelpsomme! legger Sondre til.  
Begge gjennomførte en hel måned med intensivkurs i tysk i Freiburg før studiene startet. 

– Det får man støtte til av Lånekassen, så det er helt glimrende. På P.H. Freiburg kreves det egentlig bedre tyskkunnskaper enn vi hadde. Så det var veldig lurt å ta intensivkurs først. Det anbefales, sier Sondre.

Kari og Sondre går på Institut für Deutsche Sprache und Kultur. Der tilbyr de en bachelorgrad i tysk som fremmedspråk. Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved OsloMet har i et tett samarbeid med dette instituttet plukket ut moduler fra bachelorgraden som er tett opp til nasjonale retningslinjer for fremmedspråk. Modulene er forhåndsgodkjent som 60 studiepoeng i tysk og gir undervisningskompetanse. 

Gode læringsforhold

– Hvordan er det å være utvekslingsstudent?

– Det er faktisk først i Freiburg at jeg har opplevd å bli lyttet til av professorene og at min mening er av betydning. Jeg vet ikke hvorfor det har blitt slik, men kanskje kan det ha noe med læringsforholdene å gjøre, sier Kari. Hun forteller at det er små forhold i klasserommet noe som gjør at Sondre og hun blir veldig synlige. De blir spurt om ting av læreren og oppfordret til å delta i klasseromsdiskusjonene. 

Livet som utvekslingsstudent gir mestringsfølelse

– Det siste halve året har jeg opplevd en god mestringsfølelse i å finne ut på nytt hvordan jeg skal bo, hva jeg skal bruke fritiden på, og hvem jeg skal tilbringe tid sammen med. Så kanskje har det ikke noe å gjøre med lærerne på OsloMet, men det at jeg dro på utveksling? sier Kari ettertenksomt. Hun forteller at hun måtte ordne mange ting på egen hånd hun ikke hadde gjort før, og hun måtte etablere et kontaktnett og finne venner på nytt.

– Det kjenner jeg meg igjen i. Jeg er fra utenfor Oslo og trengte ikke å jobbe så mye med det sosiale da jeg begynte på OsloMet. Jeg hadde mange venner i nærheten fra før, stemmer Sondre i.

Sondre og Kari står utendørs på campus i Freiburg.

Kari og Sondre går på Institut für Deutsche Sprache und Kultur ved Pädagogische Hochschule Freiburg. Foto: Gabriela Golas, Pädagogische Hochschule Freiburg

– Jeg lurte veldig på hvordan det ville være på utveksling, om jeg for eksempel ville bli mye alene og ikke få noen venner. Men alle bekymringer ble gjort til skamme. Det har bare vært utrolig fin opplevelse, sier Kari. 

– Som utvekslingsstudent blir du en del av miljøet med andre utvekslingsstudenter som studerer forskjellige fag. Vi er i samme båt og er på et nytt sted uten nettverk, venner og familie. Åpenheten og ønske om å bli kjent med andre er stor. 

Freiburg har masse å by på

Freiburg ligger faktisk helt på topp blant populære turistreisemål i Tyskland. Begge studentene trekker fram at dette er en studentby. Den er ikke alt for stor, har bilfritt sentrum og koselig julemarked. Byen ligger midt i Europa og det er veldig lett å reise rundt, hvis Freiburg oppleves litt for liten.

– Jeg er sportsinteressert og har benyttet anledningen til å se store skistevner her i Alpene, og du kan også reise å gå på ski. Og når det er fotballkamper i byen er det kjempestemning! smiler Sondre.

– Som veganer må jeg nevne at variasjonen i mattilbudet er mye bedre enn i Oslo! Og, det er billig å leve her. Vi bor i fine studentboliger som er tilgjengelige for utvekslingsstudenter. Dessuten får vi Erasmusstipend hver måned på toppen av lånekassens støtte, sier Kari. 

Svært ettertraktet arbeidskraft

Avslutningsvis lurer vi på hva Sondre og Kari tror om jobbutsiktene etter endt utdanning? Er det krevende å måtte søke jobb samme semester som man er på utveksling? 

– Jeg var på jobbintervju på en ungdomsskole forrige uke og fikk jobb på dagen! De var veldig opptatt av tyskkompetansen, sier Sondre stolt. 

Kari håper også på å få seg lærerjobb hvor hun kan bruke tysken, slik at hun kan få praktisert språket. Men hun har ikke begynt å søke jobber ennå. (På slutten av semesteret får vi vite at Kari sendte fire jobbsøknader og fikk tilbud fra tre av dem).
– Vi kan ikke annet enn å sterkt anbefale andre studenter å søke utveksling, og ikke være redd for å satse på et annet språk, sier de to utvekslingsstudentene samstemt.

Les mer om hvor og når kan du reise på utveksling (student.oslomet.no)

Hvorfor er det smart å dra på utveksling? (student.oslomet.no)