Kunnskapsområdet teknologi og læring fokuserer på utvikling av teknologisk kompetanse, digitalisering, læring i ulike yrker, og hvilke implikasjoner dette har for yrkesopplæring i videregående skole og for yrkesfaglærerutdanning.
Forskning på utvikling av læringsteknologier, endring av læringsprosesser og lærerrollen, samt nettstøttet undervisning og veiledning i lærerutdanning er også svært aktuelle tema.
En overordnet forskningstilnærming for Teknologi i Arbeid og Læring (TAL) vil være Yrkesfaglige kunnskaps- og læringskulturer i møte med teknologi og digitalisering. Denne tilnærmingen kopler teknisk orientert forskning på den ene siden og humanistisk/samfunnsvitenskapelig forskning på den annen. Dette utgjør et viktig kunnskapsfelt og fundament for å imøtekomme og gripe an de mange utfordringer som det nye arbeidslivet stiller oss overfor.
TALs inngang/tilnærming vil kunne ta utgangspunkt i den «teknisk orienterte» forskningen (med utgangspunkt i teknologien, slik som VR, AR, simulatorer, 3D printing og så videre), og samtidig forholde seg til og benytte humanistisk/samfunnsvitenskapelige perspektiver, da det er læring i bred forstand som er temaet.
Noen aktuelle forskningsspørsmål kan være:
- På hvilken måte fører ny teknologi til ny generisk og fagspesifikk kunnskap, og hva betyr endrede kunnskapspraksiser for læringsprosessene?
- Endres forholdet mellom teoretisk og praktisk kunnskap? På hvilken måte endres læringsbanene, fra novise til ekspert, med avansert teknologi?
- Hvordan kan transformasjoner av industriteknologi (for eksempel roboter) til pedagogiske verktøy/læringsressurser foregå i skolen?
- På hvilken måte vil teknologien påvirke de didaktiske modellene og praksisene?
- Hva gjør de nye teknologiene med lærerrollen/undervisningspraksis?
- Hvilken betydning vil digitalisering og robotisering ha for innhold og arbeidsmåter i yrkesutdanningen?
- Hvordan former teknologi den bredere pedagogiske tenkningen (teknodannelse) og hvordan vil dette kunne bidra til en bærekraftig utvikling?
Naisbitt definerer megatrender som store, sosiale, økonomiske, politiske og teknologiske endringer som finner sted sakte, men sikkert, og som i det øyeblikk de har slått rot, påvirker oss i minst ett tiår.
Noen kommende globale megatrender som vil ha betydning for forskergruppens interesseområde vil kunne være:
- Disruptiv teknologi og nye forretningsmodeller
- Digitalisering
- Globalisering
- Urbanisering
- Ubegrenset adgang til informasjon
- Miljø, klima og bærekraftig utvikling
Forskningsgruppeledere
-
Medlemmer
-
Prosjekter
- Prosjekt i informasjonsteknologi og medieproduksjon (PIM)
- Trafikklærerutdanning
- Læringsfabrikken
- Dybde i Bygg og Anlegg
- Bærekraftig utvikling-TAL (tverrfaglig)
- Fagfornyelsen-TAL
- Elektro-pilot i yrkesfaglærerutdanningen
- Erasmus prosjektet VETteach
- Digital kompetanse i yrkesutdanning – TAL
- The network Technology-mediated Learning in VET consists of five scholars from three institutions - DPU/Aarhus University, Copenhagen and Aarhus, Denmark, Høgskolen for yrkesfag och OsloMet, Oslo, Norway and the University of Gothenburg, Gothenburg, Sweden.
-
Samarbeidspartnere
- Raufoss videregående skole/Raufoss Upper secondary schools
- Technology Norwegian Catapult Center (MTNC) på Raufoss.
- Gøteborg Universitet/Gothenburg University
- Århus Universitet/ Aarhus University
- Erasmus prosjekt med flere partnere/Erasmus project with several partners:
Finland (Haaga-Helia University of Applied Sciences, Helsinki)
Norway (Oslo Metropolitan University - OsloMet)
Spain (University of Valencia)
Sweden (University of Linköping)
The associated partners from Switzerland (University of Applied Sciences Northwestern Switzerland and University of Teacher Education Bern).