Aktiviteter som hjelper ungdom gjennom Oslo-nedstengingen

Illustrasjonsbilde av familie som driver med mobil og nettbrett i stua.

Koronatiltakene har over tid rammet ungdom i Oslo hardt. Det er rødt nivå på ungdomsskolene og videregående, og forbud mot innendørs fritidsaktiviteter. Treningssentre, svømmehaller og en rekke kulturtilbud er stengt, og fritidsklubbene har begrenset tilbud.

Hvor påvirket blir ungdom av disse tiltakene? Og hva kan familier med ungdom gjøre for å komme seg helskinnet gjennom nedstengingen?  

Påvirker livskvaliteten 

En studie som Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet gjennomførte under nedstengingen i vår, viser at ungdom var betydelig mindre tilfredse med livet.   

– Ungdommene savnet vennene sine og det å kunne drive med fritidsaktiviteter som normalt, sier ungdomsforsker Anders Bakken ved OsloMet. 

Samtidig åpnet nedstengingen for andre aktiviteter, som mer tid med familien.  

– Til vår overraskelse opplevde en av fem denne perioden som mer positiv enn negativ, fortsetter han. 

Frykter konsekvensene av langvarige tiltak 

Blir tiltakene mer langvarige, tror Bakken vi vil se enda tydeligere negative konsekvenser hos ungdom.  

– Jeg vil anbefale på det sterkeste å ikke stramme inn ytterligere på skole og fritidsaktiviteter for ungdom.  

Portettfoto av forskeren.

NOVA-forsker Anders Bakken ved OsloMet har forsket på norske ungdommer i en årrekke. Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

– Det er utrolig viktig for ungdom å møtes ansikt til ansikt. For de aller fleste ungdommer er det heller ikke bra over tid å mangle den strukturen som skolen og fritidsaktiviteter gir, understreker han.  

Lag en plan! 

– Det er mye familier med ungdommer kan gjøre for å komme seg gjennom denne perioden på en ålreit måte, sier Rein Magnus Jensen, som er førstelektor i kroppsøving på lærerutdanningen ved OsloMet. 

– Til vanlig er hverdagen vår gjennomorganisert. Se på denne perioden som en mulighet til å ta det litt mer med ro. Samtidig har vi behov for struktur og forutsigbarhet. Her kan de voksne hjelpe ungdommene med tips til hvordan de kan gjøre det.  

Først og fremst er det viktig å snakke med ungdommene om hvordan de har det, og finne ut hva de har behov for i denne spesielle perioden. Føler de seg ensomme, klarer de ikke å frigjøre seg fra skjermen eller er de rastløse? 

–  Hjelp ungdommene med å lage en plan for når det er skolearbeid, pauser, sosial kontakt og skjermtid. Ofte sklir planen litt ut, men det er også greit. Selv føler jeg meg sjelden så vellykket som når jeg har lagd en god plan, sier han. 

Portettbilde av Rein Magnus Jensen ute på tur.

Rein Magnus Jensen, førstelektor i kroppsøving på lærerutdanningen ved OsloMet, er opptatt av friluftsliv. Foto: Privat

Ikke glem hvor viktig søvn, aktivitet og døgnrytme er for hvordan vi føler oss.  

–  Vi vet at den største søvntyven er mobilen. Noen sovner lettere av å lese en bok, eller lytte til ulike lyder fra naturen, sier Jensen, som blant annet har forsket på effekten av søvnråd på trening.  

Møte venner 

Selv om mye sosial kontakt kan foregå digitalt, råder han foreldrene til å sikre at ungdommene har fysisk kontakt med vennene sine innenfor smittevernreglene.  

– Ungdom må kunne møte hverandre i det virkelige livet også, ellers kan de fort føle seg ensomme og nedfor. Oppfordre dem til å lage små grupper i klassen som kan møtes utenfor skolen. 

Han understreker at med alle restriksjonene bør vi være ekstra obs på å inkludere. Det kan være en del som faller utenfor nå. 

Lys og luft hver dag 

– Både voksne og barn trenger lys og frisk luft hver dag. Bruk naturen eller grøntområder og parker nær deg, og gjør det mens det ennå er lyst, sier Jensen.  

Har ungdommene hjemmeskole, oppfordrer han til å ta en felles tur ut midt på dagen i nærheten.  

– Dere kan gå, løpe eller trene i en park i nærheten. Varier gjerne med turnelementer, balansekunst eller annen kroppslig mestring.  

Her er hans forslag til inne- og uteaktiviteter i denne spesielle perioden: 

Lær deg et triks 

– La alt som handler om kropp og prestasjon hvile i denne perioden. Hva med å lære seg noe nytt i stedet? Jeg slår et slag for å lære seg noen nye triks. Det er godt for både kroppen og hjernen, sier Jensen.  

Det kan være enkel sjonglering, spinne ball på fingeren, «jorda rundt» med fotball eller ulike utfordringer på nett. Greier du å legge deg ned og reise deg opp igjen med en flaske med litt vann på hodet? Slike triks kan være gøy å lære seg sammen, men husk å rydde unna vaser, pynt og blomster 

Hvis dere vil gjøre det ute, kan tufteparker være et fint sted. Der står det ofte plansjer med forslag til øvelser.  

Utemåltid med familien 

– Dette er tiden for å gjøre noe hyggelig sammen med familien.  

Hva med å ta med mat ut en ettermiddag og spise ute? Blir det mørkt, ta gjerne med hodelykter/lommelykt og tenn gjerne bål der det er mulig.  

Dere kan for eksempel ta med fiskeburger, pannekakerøre på flaske eller toast i folie. Bakt banan eller eple er også godt.  

Gjør eksperimenter 

– Det finnes mange artige eksperimenter dere kan gjøre sammen. Fysikk- eller kjemieksperimenter for eksempel, sier han.  

Forskerfabrikken (forskerfabrikken.no) har for eksempel flere kjemieksperimenter dere kan teste ut. Han anbefaler også å søke på «physics experiments at home» på nett.  

Dans! 

Fysisk aktivitet i en pause kan like gjerne være å danse.  

– Alle bør danse litt hver dag, sier Jensen.   

For de av dere som ikke er spesielt glade i å danse, anbefales Tik-Tok dans, Fortnite-dans (selv om det er litt 2019), eller tulledans.  

– Om ungdommen synes det er pinlig at du danser, så gjør kanskje ikke det noe? 

Hvis de ikke er så opptatt av dansing, kan innendørs hinderløype også være en fin aktivitet, spesielt for de yngre ungdommene.  

De gamle sommerklassikerne 

Hvis det ikke er ake-, skøyte- eller skimuligheter ennå der du bor, hva med å ta frem sommerklassikerne som boccia, frisbee eller kubb? Hvis det ikke er for mye vind, er badminton også gøy.  

Flere steder er det utendørs bordtennisbord, og det er fortsatt lov å bruke basketkurver rundt om i byen. 

Spill dataspill sammen 

Hvorfor sitte på hver sin tue og spille dataspill?  

– Det finnes mange spill som er morsomme å spille sammen. Det kan også være spill som legger opp til fysisk aktivitet. Det finnes flere og flere av disse. 

Det har også kommet mange AR (Augmented Reality)-spill til mobil i tillegg til Pokémon Go.  

Ta frem brettspillene 

Brettspill og andre spill kan være en god kveldsaktivitet for hele familien. Klassikere som Monopol, Risk, Yatzy og kortspill er moro i alle aldersgrupper. 

– Det kan fort bli mye engasjement og diskusjon, spesielt med spill som ikke bare går på flaks, slik som Monopol og Risk, smiler Jensen.  

Bake sammen 

Å bake sammen kan også være en hyggelig fellesaktivitet.  

 – Akkurat nå er det å kunne unne seg noe godt kanskje ekstra viktig, sier Jensen.   

Ikke glem fysisk kontakt 

Alle har lite fysisk kontakt nå. Da er det ekstra viktig at vi i alle fall har det innad i familien. Klem hverandre oftere, råder han.  

Og legg gjerne opp til spill som krever litt fysisk kontakt, slik som for eksempel Twister.  

Meditere på kveldstid 

– Jeg kan også anbefale å meditere noen minutter hver kveld, sier Jensen. 

Det finnes meditasjonsapper som også passer for ungdom. Da kan voksne og barn meditere sammen eller alene til en fast tid hver kveld.  

– Gjerne før leggetid, så får dere koblet av hjernen og roet ned før soving. 

Referanse 

Bakken, A. Pedersen, W. von Soest, T. Sletten, M. A. (2020). Oslo-ungdom i koronatiden. En studie av ungdom under covid-19-pandemien. NOVA-rapport 12/20 (oda.oslomet.no) 

Kontakt

Laster inn ...
Ung jente utenfor skole med mørkt langt hår, sort jakke og hvit genser. Foto: S.B. Vold / Ungdata
Ny rapport: Ingen økning i unges psykiske plager

For første gang på mange år viser den årlige ungdataundersøkelsen ingen økning i andelen unge som rapporterer om mange psykiske plager.

Tenåringsjente sitter og ser på telefonen sin.
Fem lærdommer fra ungdommenes koronaerfaringer

Hvordan gikk det med ungdommen under nedstengingen av samfunnet i vår? Dette har NOVA-forskere undersøkt i en ny studie.

Ungdom gjør skolearbeid mens hun har medelev på pc-skjerm foran seg.
Disse ungdommene slet med hjemmeskole

Selv om de fleste elever klarte seg bra gjennom hjemmeskole-perioden, fortalte 6 av 10 ungdommer i Oslo at de lærte mindre.

Illustrasjonsbilde av skoleelever som sitter og jobber.
Hvordan påvirker foreldrene norske ungdommers skolestress?

NOVA-forsker Ingunn Marie Eriksen har intervjuet norske ungdommer om skolestress og foreldrepress.

Publisert: 02.12.2020
Sist oppdatert: 02.12.2020
Tekst: Heidi Ertzeid
Foto: Maskot / NTB Scanpix og Benjamin Ward / OsloMet