Svikter teknologibransjen de eldre?

Kvinne arbeider med telefon og laptop

En ny rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet tar for seg aldersmangfoldet i teknologibransjen og hvordan det legges til rette for kompetanseheving blant seniorer.

Funnene viser at mange eldre arbeidstakere ikke får de samme tilbudene om videreutvikling som sine yngre kollegaer.

Teknologibransjen er en sektor preget av høy kompetanse og utdanning. Flere har doktorgrad og de fleste en mastergrad. Og derfor er det viktig at denne kompetansen holdes ved like for at den ansatte skal være aktuell – Camilla S. Lundberg, Forsker AFI

Blir sjeldent tilbudt kurs

– Teknologibransjen er en sektor preget av høy kompetanse og utdanning. Flere har doktorgrad og de fleste en mastergrad. Og derfor er det viktig at denne kompetansen holdes ved like for at den ansatte skal være aktuell, sier forsker og prosjektleder Camilla S. Lundberg.

Selv om de fleste bedriftene tilbyr kompetanseutviklingstiltak som kurs, medarbeidersamtaler og arenaer for erfaringsutveksling, får seniorer sjeldent tilbud om kompetanseheving.

Dette til tross for at eldre arbeidstakere ofte blir betraktet som en verdifull ressurs.

Bidrar til suksess

Rapporten viser til at seniorer ofte er en viktig ressurs for bedriftene. De bidrar til suksess og blir satt pris på.

Ledere uttrykker at de eldre ansatte har viktig erfaring og nettverk som de yngre ofte mangler, og at denne kombinasjonen er svært verdifull.

– De eldre har ofte masse erfaring og kompetanse og er derfor veldig viktig i bedriften. Ofte har de mye ansvar, de leder prosjekter, og bidrar mye til avdelingens suksess," sier Lundberg.

Likevel er opplever de at de ikke får de samme muligheten til kompetanseheving. Kurs og opplæring blir oftere prioritert for yngre ansatte og seniorene ble heller brukt til videreformidling av deres kunnskap til de yngre.

Selv om seniorene nærmer seg pensjon, er de yngre mer tilbøyelige til å bytte jobb. Eldre ansatte er ofte mer lojale, men hvis de ikke blir sett eller anerkjent, kan de velge å gå av med pensjon tidligere – Vidar Bakkeli, forsker AFI

Men det å bare prioritere og investere de yngre arbeidstakerne kan være en kortsiktig løsning, ifølge forsker Vidar Bakkeli.

– Selv om seniorene nærmer seg pensjon, er de yngre mer tilbøyelige til å bytte jobb. Eldre ansatte er ofte mer lojale, men hvis de ikke blir sett eller anerkjent, kan de velge å gå av med pensjon tidligere," forklarer han.

En stor misforståelse?

Så er dette diskriminering, fordommer eller bare en naturlig fordeling av ansvar mellom ung og gammel; de unge lærer og de eldre lærer fra seg?

Rapporten gir svar i en annen retning. Mye tyder på at det istedenfor er snakk om en misforståelse. Ledelsen tror de eldre ikke er interessert i kompetanseheving og heller ønsker å lære fra seg.

Selv om ledere verdsetter eldre arbeidstakere og ser dem som viktig for bedriften, ble flere av seniorene ikke tilbudt kompetansehevning eller kurs.

Selv om seniorene syntes det var fint å ha en rolle i koptanseoverføringen, ønsket de også gjerne å delta på kurs, særlig de som innebar strategiske satsninger når det gjelder bærekraft og teknologi – Camilla S. Lundberg, Forsker AFI

Dette er fordi en del ledere antar at seniorer ikke er interessert i å delta på kurs, og at de foretrakk å lære bort kompetansen sin til de yngre og fortsetter med det de allerede gjorde, ifølge rapporten.

Dette stod i kontrast til seniorenes eget ønske om å kunne delta på kurs og heve sin egen kompetanse.

– Det som var særlig interessant var forskjellen i oppfatningen til ledere og seniorer selv. Det som kom frem i lederintervjuene var at flere antok at seniorer trives med å lære opp yngre kollegaer og at de ikke lenger var interessert i å delta på kurs eller kompetanseheving, forklarer Lundberg.

Men de eldre arbeidstakerne ønsket tvert imot kompetanseheving.

– Men selv om seniorene syntes det var fint å ha en rolle i kompetanseoverføringen, ønsket de også gjerne å delta på kurs, særlig de som innebar strategiske satsninger når det gjelder bærekraft og teknologi, fortsetter Lundberg.

«High-tech» trenger også eldre

Forskerne mener aldersmangfold kan bidra til økt innovasjon og bedre resultater og at det derfor burde legges til rette for at eldre får utviklet seg på lik linje som de yngre.

– Med deres erfaring, nettverk og ledelseskompetanse er det viktig for både bedriften og arbeidstakeren at de får mulighet til å utvikle seg. Slik at de både føler seg verdsatt, samtidig som de føler at de får bygget opp kompetansen sin og at de ikke faller bakpå, sier Bakkeli.

For det bør også være viktig for teknologibedrifter å ikke ekskludere de eldre. Ikke for å være grei, men på grunn av at de er viktig for bransjen.

– Eldre arbeidstakere bringer med seg verdifull erfaring, et nettverk og en solid ledelseskompetanse, og det er derfor viktig at de får anledning til å videreutvikle seg, slik at vi ikke mister en viktig ressurs som vi trenger, mener Lundberg.

Kontakt

Laster inn ...

Les flere forskningssaker fra AFI

Fire unge mennesker sitter sammen.
Hvordan inkludere unge i forskning?

En ny håndbok om medforskning kan bidra til å gi flere unge en stemme i vitenskapen.

Kvinne og mann samarbeider sammen på et evrksted
Mentorsamarbeid kan få flere ut i jobb

Svært mange bedrifter mangler arbeidskraft. Samtidig står altfor mange utenfor arbeidslivet. Et nytt mentorsamarbeid kan være en del av løsningen, viser ny rapport.

Ung mann ligger i gjørma under sesjon i Forsvaret.
Hvilke konsekvenser har omleggingen av verneplikten for unges utenforskap?

Allmenn obligatorisk verneplikt kan ha virket inkluderende for mange unge, tror forsker.

Samarbeid på arbeidsplassen
– Jeg vil ikke ha oppmerksomhet, men jeg vil ikke være usynlig

Gjør arbeidsplassene nok for å skape et godt og inkluderende arbeidsmiljø for dem som endrer kjønnsidentitet?