English version

En opplevelse for livet!

Studentene sitter og står rundt omkring på gresset, ute på tunet til gården. Vi ser flere hoggestabber, treverktøy og maskiner. I bakgrunnen ser vi et stabbur, et uthus og en låve.

Gården tilhører førsteamanuensis Kyrre Andersen ved Institutt for produktdesign.

– Det er andre gang vi inviterer studentene dit, forteller Andersen.

– Første gang var i 2019. Utvekslingsstudentene skulle komme en uke før ordinær studiestart for å delta på HMS-kurs på verkstedene. Og vi ønsket at de skulle få en hyggelig introduksjon til Norge og oss som studiested.

– Kollega Nils Seiersten og jeg planla den gang en rundtur utenfor Oslo til museer og interessante kultursteder. Siden mitt gårdsbruk ikke var så langt unna de stedene vi prioriterte, la vi det inn som overnattingssted for turen.

– Det ble særdeles vellykket, og vi fikk utrolig gode tilbakemeldinger fra studentene. De hadde aldri tidligere opplevd et så fint tiltak ved sine universiteter eller fått så hyggelig og personlig kontakt med sine professorer, smiler han.

– Vi ønsket å gjenta suksessen, så professor Gunnar H. Gundersen og jeg tok opp tråden, nå som de internasjonale studentene endelig er tilbake igjen etter koronapandemien, forklarer Andersen.

Kyrre Andersen ute på tunet, omgitt av trestokker, trematerialer og ulike maskiner. Han viser frem et stykke trevirke. I bakgrunnen ser vi et lite rødt hus.

Fantastisk og innholdsrik helg

De tolv studentene fra Tyskland, Nederland, Frankrike, Spania, USA, Brasil og Thailand besøkte Kistefos museet, Sølvgruvene i Kongsberg og smeden Marcus Mars i Drammen. Og på gården holdt tidligere bachelorstudent Lloyd Winter en tre-workshop, der deltakerne fikk utnytte trevirke som ikke anses som økonomisk brukbare. Slik fikk studentene også oppleve at ressursene i skogen er mye mer enn rette produksjonstrær.

Franske Matthias Gaucher er en av studentene som deltok på utflukten.

– Helgen på Kyrres gård var uventet og helt uforglemmelig!

–  Alle opplevelsene og stedene vi besøkte, gjorde et sterkt inntrykk. Den fine gården, innsjøen i nærheten, det å gå på tur, lære om smedarbeid og besøke Kongsberg-gruvene, for å nevne noe.

– Gunnar og Kyrre var utrolig imøtekommende og tok varmt imot oss, forteller Matthias.

– Og workshop-en der vi jobbet med tre og fikk bruke alle redskapene i Kyrres verksted, trygt guidet av Lloyd, var spennende.

– Det var en svært givende dag og en god aktivitet for oss designere. Totalt sett var det en helt fantastisk helg, sier Matthias engasjert.

Medstudent Julianne Pheng, fra Modesto i sentral-California, er enig.

–  Første stopp på turen var Kistefos, og det var den perfekte blandingen av natur, moderne kunst, og norsk historie, synes hun.

–  På Kyrres gård var det veldig fint - og helt stille. Jeg elsker natur, så det var magisk! Det var ingen lyd- eller lysforurensing og en fin pause fra bylivet. En natt, da alle hadde lagt seg, gikk jeg ut for å se på nattehimmelen og månen. Jeg sovnet nesten på gresset.

–  En nydelig plass og et fint sted å bli kjent med folk. Og vi kunne spise bær rett fra buskene, smiler Julianne.

Initiativtaker Andersen håper at denne utflukten skal bli en fast del av opplegget for de internasjonale studentene.

–  Vi som underviser får et godt inntrykk av de nye studentene og det blir lettere å veilede dem videre i semesteret, forklarer han.

–  Og studentene sitter igjen med en opplevelse for livet.

En nydelig plass og et fint sted å bli kjent med folk. – Julianne
Julianne står ved siden av en trestubbe ute på tunet. På stubben står en liten kopp hun har laget av tre.

Natur og skandinavisk design

For Matthias som kommer fra Morbihan, Bretagne - på vestkysten av Frankrike, var en av grunnen til at han valgte Norge, nettopp den vakre naturen.  

I tillegg er han opptatt av skandinavisk design og synes emnene på produktdesign virket spennende.

–  Jeg valgte å studere her for å bli bedre kjent med designkulturen. Skandinavisk design får mye oppmerksomhet og har et annet uttrykk og andre tradisjoner enn sør-europeisk design.

Også for Julianne var den norske kulturen og naturen et viktig trekkplaster.

– Jeg kunne litt norsk fra før, forteller hun. Og jeg har vært flere ganger i Norge tidligere.

–  Jeg elsker nemlig snø, natur og kulde, selv om jeg er fra solfylte California.

Matthias smiler lurt og forteller at han hadde forventet at både været – og nordmenn – skulle være kaldere.

–  Stereotypien om at nordmenn er reserverte og ikke åpne for å bli kjent med andre er helt usann. Nesten alle jeg har møtt på universitetet, i idretten, på gata og på fester, har vært veldig imøtekommende.

Studentene sitter samlet rundt tre bord ute på gårdstunet og spiser reker.

Tilgjengelige lærere og gode fasiliteter

Begge trives godt både på studiet og i Norge, og anbefaler andre å søke.

–  Det er ganske annerledes å studere i Norge enn i Frankrike, forteller Matthias.

–  Vi har mye mer tid til å jobbe på egenhånd, og jeg føler at lærerne er mer tilgjengelige og tettere på studentene.

–  Jeg valgte å ta emnet "Sustainable Design Approaches» som viste seg å være mye mer teoretisk enn jeg hadde forventet. Men jeg er ikke skuffet, for jeg har lært veldig mye nyttig - og engelsken min har forbedret seg enormt, sier han.

–  Det andre emnet jeg valgte er mye mer praktisk og åpent. Det er fint, for da kan jeg virkelig utforske hva jeg liker og jobbe mye i verkstedene.

Institutt for produktdesign ligger på Kjeller, litt utenfor Oslo.

 –  Det er en liten og hyggelig campus, synes Matthias.

–  Og selv om campus ikke er så stort, er verkstedene svære sammenlignet med de jeg har vært borti i Frankrike.

–  Atmosfæren på universitetet er veldig god og jeg liker å tilbringe tid der, selv om det er litt langt unna der jeg bor, sier han.

Matthias sitter bøyd over et spillbrett han har laget av tre og brenner inn merker med et brenneapparat.

Positivt kultursjokk

Har dere noen råd til nye internasjonale studenter?

–  Du vil få kultursjokk – av alt, ler Julianne.

–  I begynnelsen føles alt som et eneste stort kaos. Men husk at du ikke er alene om å ha det sånn. På produktdesign er det mange internasjonale studenter – og dere kan hjelpe hverandre og lære av hverandre. Vær deg selv, møt andre med forståelse og vær nysgjerrig. Og ha en plan for økonomien!

– Da vil du få nye venner og opplevelser som beriker livet ditt, sier hun.

– Ta med badedrakt og ta badstue her, smiler Matthias.

–  Bortsett fra det har jeg egentlig ingen råd. Men er du en person som liker å være nær naturen, møte nye mennesker, ha god tilgang til kulturelle aktiviteter og arrangementer, er Norge et land for deg, sier han.

–  Du trenger ikke å frykte kulden – temperaturene er ikke uutholdelige, og husene er varme. Folk snakker godt engelsk og det er lett å reise rundt i landet, noe jeg anbefaler å gjøre fordi det er så vakkert.  

–  Og kanskje må du av og til ut av komfortsonen – og gå på et arrangement du vanligvis ikke ville deltatt på. Oslo er en by med mange studenter, både internasjonale og norske. Det er studentarrangementer nesten hver dag, så du vil raskt treffe nye mennesker! avslutter han.

6 studenter står inntil en vegg med vedkubber. De ser på et bord der det ligger mange ulike verktøy, som sag, øks etc. En annen av studentene viser frem noe.

Les mer om produktdesignstudiet

Egle og Joakim sett bakfra, på vei mot et område som er gravd ut og gjort klar til blomstereng. Egle med rake på skulderen og Joakim med trillebår og sekk.
Produktdesignstudenter fikk en million i støtte

Egle Juodziukynaite og Joakim M. Winum står bak bedriften Tiny Workers. I sommer mottok de en million kroner fra STUD-ENT.

De tre studentene står sammen ved et bord i treverkstedet og ser på noen materialer. I bakgrunnen ser vi en annen student som står ved en stor sag.
Produktdesign er givende, variert og veldig gøy

Hvis du liker å bryne deg på problemer og utfordringer, har lyst til å gjøre en forskjell eller bare liker å lage ting, så vil jeg anbefale produktdesignstudiet, sier Borgar Kløve Sandnes.