Karoline var student på master i helsevitenskap med spesialisering i empowerment og helsefremmende arbeid da veilederen tipset henne om forskerlinjen. Før hun startet på masterstudiet ved OsloMet hadde hun flere års erfaring fra å jobbe som sykepleier på kardiologisk sengepost på Rikshospitalet.
– Forskerlinjen ga meg anledning til å teste om den akademiske retningen kunne være interessant for meg. Sammen med veilederen min ble vi enige om å gi det et forsøk. Hun var behjelpelig med søknaden og jeg synes det virket som en morsom mulighet, forteller Karoline.
Jobbet jevnere og mer målrettet
– Å delta på forskerlinjen ble raskt en naturlig del av progresjonen på masterstudiet, fortsetter hun.
– Det jeg lærte fra kursene på forskerlinjen kunne jeg bruke direkte inn i mastergradsarbeidet. Å dele tanker og refleksjoner med de andre forskerlinjestudentene gjorde meg mer bevisst i skriveprosessen, samtidig som jeg fikk innspill og tilbakemeldinger fra de andre.
– Forskerlinjen gjorde nok at jeg ble mer effektiv, fordi jeg visste at jeg måtte sette av tid til det. Alt i alt bidro det nok til at jeg jobbet jevnere og mer målrettet, sier Karoline.
– Min masteroppgave og forskerlinjeoppgave handlet om sykepleiernes erfaringer rundt overgangen mellom barneavdeling til voksenavdeling for pasienter med medfødt hjertefeil (oda.oslomet.no). Det var en kvalitativ studie der jeg gjorde fokusgruppeintervjuer av sykepleiere på en somatisk sengepost.
Trente mye på å formidle
Forskerlinjestudentene følger ulike masterprogrammer ved Fakultet for helsevitenskap og samles jevnlig til obligatoriske forskerlinjeseminar.
– Seminarene og kursene var innholdsrike og spisset for å gi oss et inntrykk av hva man kan forvente, og hvordan man kan trives som forsker. Det var en blanding av forelesninger og samtaler med forskere, i tillegg til medietrening, CV-designing og presentasjonsteknikker.
Studentene får omfattende trening i å presentere forskningsinnhold for hverandre, noe som er en sentral ferdighet i akademiske sammenhenger.
– I tillegg ble vi utfordret utenfor rammene av OsloMet, og jeg fikk anledning til å presentere forskningen min på konferanser både nasjonalt og internasjonalt, en erfaring jeg setter stor pris på. Vi fikk også øvd mye på å presentere prosjektet vårt for andre, noe som har hjulpet veldig i ettertid, forteller Karoline.
Verdifulle erfaringer
Nå jobber Karoline med en doktorgrad ved Drammen sykehus og er med i forskergruppen NORCOR (norcoor.no) som jobber med å forebygge hjerte- og karsykdom.
– I min arbeidshverdag som ph.d.-stipendiat tar jeg med meg mange verdifulle erfaringer fra forskerlinjen. En del av dette handler om at jeg har erfaring med å jobbe jevnt over tid, og å stole på egne ferdigheter, forteller Karoline.
Forskerlinjen og en god veileder gjorde veien mot en doktorgrad lettere
– Forskerlinjen har hjulpet meg å bygge opp en akademisk interesse og nysgjerrighet. En annen viktig dimensjon var gleden ved å produsere kunnskap og bidra til et fagfelt jeg finner engasjerende.
– Jeg vil anbefale forskerlinjen for alle som synes det er gøy å lære nye ting, utfordre seg selv og som er motiverte. Min plan var aldri å bli akademiker, men forskerlinjen og en god veileder gjorde veien til en doktorgrad mye kortere og lettere, avslutter Karoline.