Bli kjent med studentbyen Oslo

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.

Å være på besøk i Oslo er én ting – å bo her som student er noe annet. For nå skal du jo klare deg selv økonomisk, henge med nye venner og fylle fritiden med ting du liker å gjøre.

Sånn sett er det antakelig ingen steder i Norge det er lettere å finne din greie enn i studentbyen Oslo, for ingen steder i Norge har flere tilbud, enten det er uteliv, kultur, butikker eller treningstilbud du er på jakt etter.

Kvinne i blå badedrakt stuper ut i Oslofjorden med operahuset, sol og blå himmel som bakgrunn.

I Oslo kan du velge og vrake i badeplasser, enten du vil bade i fjorden, i elva eller i et vann i marka. Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

Ikke minst er hovedstaden en by som i normale år kan skilte med fire tydelige årstider. Fra ordentlig sommer med tropenetter og varmt i vannet, til skikkelig vinter med skiføre i marka.

Som oftest er også våren fin, det er ikke her du vil trenge lue og votter på 17. mai. Høsten byr på hele skalaen, både varme dager med mye sol – og realt ruskevær som får deg til å sette stor pris på at du tross alt skal tilbringe dagen på campus.

Smilende studenter sitter rundt et bord på en kafe og spiller brettspill.

Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

Finn din favorittpark i studentbyen Oslo

Oslo har overraskende mange parker, og i hele sommerhalvåret er disse populære samlingssteder for studenter.

For hvorfor gå hjem til hybelen eller kollektivet og lage middag, når sola skinner og man kan møtes til grilling? Mange tar også med spill som kubb og bocca, eller bare sitter og prater mens sola varmer.

Park med grønt gress, grønne trær og utsikt til høybygninger i sentrum og et lite gløtt av Oslofjorden. To personer trener på en benk, noen kaster ball, andre slapper av.

Trene, spille bocca, sole seg, grille, være sosial...? Studentbyen Oslo har mange grønne lunger der man kan møtes året rundt. Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

Det er god plass i parkene, og når eksamen nærmer seg om våren vil du også se at mange studenter trekker til parkene på formiddagen med bøker og permer. Etter hvert blir det kanskje en hel liten gjeng som diskuterer oppgaver og hjelper hverandre med pensum.

Mange synes det er godt å legge turen innom en park på vei til eller fra campus, for å få litt følelse av natur i storbyen.

Grünerløkka stadig populært

Også langs Akerselva er det mange studenter å se, på løpetur, sykkeltur eller til fots. Det er ikke å så rart, for ikke langt unna ligger Grünerløkka, Grønland og Tøyen som er områder studentene elsker.

Dette er populære områder å bo i, men det er også fint å henge på de mange kafeene og barene – og ikke minst i parkene. Her er det mange butikker og mye liv, året rundt.

Liten innendørs matbod med stort lysende skilt med teksten "Street Food Budapest".

Det kryr av foodtrucks og gatemat-tilbud i Oslo. Du kan teste smaksløkene dine på mat fra hele verden. Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

Det går dessuten an å gå ut og spise ganske rimelig, noe som kanskje kan være en fin belønning etter eksamen eller en innlevering?

Rett på andre siden av elva ligger Vulkan, et område som er forvandlet fra industri til boliger og uteliv.

Det som kjennetegner disse stedene, er at det er gamle arbeiderområder som har fått et ansiktsløft. De har en slags avslappet sjarm som gjør at studenter liker seg ekstra godt.

Fire studenter koser seg i sommersola ved et kunsttre som er malt i mange sterke farger.

Det er sommer i Oslo og byen er full av steder hvor du kan nyte sola sammen med gode venner, eller bare slappe av. Foto: Sonja Balci / OsloMet

Streetfood med sjøutsikt

De siste årene har det dukket opp flere populære steder som tiltrekker seg studenter, særlig nær sjøen. 

På Vippa kan du sitte enten inne eller ute med en matbit fra en av mange foodtrucks med retter fra alle verdenshjørner. Om du vil prøve baba ganoush fra Syria eller nachos fra Mexico, kan dette være stedet. Eller en burger, så klart.

Noen minutter unna finner du et annet sted som raskt har blitt populært, nemlig SALT. Det er en blanding av konsertsted, spisested, kunstutstilling, utested og badstue på kaia midt i sentrum. Også her er det streetfood det går i.

Sørenga kaller!

Fra SALT har du utsikt til den berømte Operaen, det skakke Munch-museet og det nye, imponerende hovedbiblioteket, som du kanskje kommer til å bli fan av.

I dette seks etasjer store bygget i Bjørvika finner du nemlig mye mer enn ruvende bokhyller.

Skulle du trenge et miljøskifte, kan du slå deg ned på en av studieplassene her. Når du så trenger en pause, kan du utforske universet av musikk, film, tegneserier og spill, i tillegg til lydstudioer, DJ-stasjoner, en minikino, spillrom og en liten scene.

Herfra er det kort vei til Sørenga sjøbad – unge menneskers absolutte hotspot når det kommer til bading.

Her finner du også Friluftshuset, et samlingssted for alle som liker friluftsliv, enten det er klatring, kajakk eller gode, gamle «gå en tur» som gjelder.

Gruppe mennesker i redningsvester står på land foran Oslofjorden og ser på en instruktør med kayak. Bak dem ligger det mange fargerike kayaker.

Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet

Dra til skogs – det gjør Oslo-folk

Mange som kommer fra andre steder i landet, blir overrasket over hvor enkelt du kan komme deg til skogen, og hvor kort tid det tar med buss eller t-bane.

I marka venter et enormt nett av turveier og stier på deg som vil løpe, sykle eller gå søndagstur. Du kan også fiske, bade, klatre eller dra på telttur – eller hengekøyetur.

Om vinteren oppleves den korte veien fra byliv med høy puls til «winter wonderland» med skiføre i marka enda mer spesiell.

Og når du har stått i bollekø på en av markastuene med rim i håret en søndag formiddag, da vet du at Oslo har blitt din by!

Vinterkledt landskap med snøtunge trær og et mennesketråkket, enkelt skispor over en frossen innsjø.

Marka er en populær bonus ved studentbyen Oslo, uansett aktivitetsnivå, året rundt. Foto: Sissel Fornes

Studieliv

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!

Tre glade studenter sitter sammen på en benk og smiler til hverandre. I fanget har de laptop.
Skal du studere ved OsloMet?

Her kan du finne inspirasjon og informasjon om hvordan det er å være ny student hos oss.