Blir ekspert på miljøvennlige bygg

– På masterstudiet i energi og miljø i bygg lærer vi blant annet om hva et bærekraftig bygg er, og hva som kan gjøres for å redusere energibruken. Dette synes jeg er veldig spennende, forteller masterstudent Marianne Christiansen. 

Fakta om energi og miljø i bygg

På masterstudiet i energi og miljø i bygg får du en dyptgående ingeniørfaglig kompetanse i energioptimal utforming av installasjoner som bidrar til godt inneklima i bygg, ventilasjon, solavskjerming, varme- og kjølesystemer.

I tillegg lærer du om hvordan et bygg møter menneskelige behov, og om betydningen av godt inneklima for helse.

Hun tok først ingeniørstudiet i energi og miljø i bygg (bachelor), og ville fordype seg i fagene for å bli ekspert på bærekraftige bygg.

– I dag er det spesielt viktig å ha høy kompetanse. Det sies jo at master er den nye bacheloren, sier Marianne, som også får tittelen sivilingeniør når hun er ferdig med studiet.

Fornøyd med utdanningsvalget

Planen på videregående var å bli tannlege.

– Jeg tok et friår hvor jeg skulle ta biologi, mens broren min tok byggingeniørstudiet på OsloMet. Han skrøt mye av det studiet. 

– Jeg har alltid hatt en interesse innenfor matematikk og realfag, og leste om studietilbudene på OsloMet. Da kom jeg fram til ingeniørstudiet i energi og miljø i bygg. 

– Jeg skjønte ikke helt hva det var, men prøvde meg på det. 

– Det ente jo opp med at jeg tar en mastergrad etter bacheloren, så jeg vil si at jeg har valgt riktig! 

Godt inneklima viktig for helsen

På ingeniørstudiet lærte Marianne først de grunnleggende ingeniørfagene som matte, fysikk og kjemi. Før hun senere hadde mer relevante fag som energi og inneklima i bygninger, byggautomasjon og VVS – varme, ventilasjon og sanitær.

– På masteren fordyper vi oss mer i de relevante fagene fra bacheloren. Her får vi kunnskap om hvor viktig inneklimaet i bygget er for brukerens helse. Vi har også hatt flere prosjekter hvor vi har prosjektert plusshus – altså bygninger som gir mer energi enn det de bruker, og det har vært veldig spennende!  

Grønn bacheloroppgave ga inspirasjon

Bacheloroppgaven ga Marianne inspirasjon til å gå videre på master.

– Jeg skrev en oppgave om grønne tak og fasader, hvor vi så på muligheten for energisparing til bygninger i Oslo med et lag med vegetasjon på fasaden.

– Resultatene fra simuleringene viste at et lag med vegetasjon vil fungere som en skyggeeffekt mot solen, hvor det spareres energi på kjøling. 

– Oppgaven ga meg mer motivasjon å lære mer om blant annet bygningenes påvirkning på klimaet, og hvordan vi kan møte morgendagens utfordringer. 

Usikker på masteroppgave

Marianne tar nå andre semester på masterstudiet, og er dermed student på fjerde året i energi og miljø i bygg, etter å ha fullført det treårige ingeniørstudiet som ga henne bachelorgraden. 

Det siste året skal hun skrive en masteroppgave.

– Hva du skal skrive om?

– Det vet jeg ikke enda. Bacheloroppgaven ga meg mersmak i energidelen av studiet. Ellers syns jeg fukt, som står for en stor andel av dagens byggskader, er et veldig spennende tema. Heldigvis har jeg litt mer tid før jeg må velge! 

Fordypning på master

– Hvordan merker du forskjell på å være bachelor- og masterstudent?

– Bacheloren ga en innføring i fagene, mens på masteren fordyper vi oss mer inn i de relevante fagene. Jeg føler allerede at jeg kan mye mer enn etter bacheloren, og det er gøy.

Gode jobbmuligheter

– Er det gode sjanser til å få jobb med denne masteren?

– Det er mange som får jobb før de er ferdig utdannet. 

– Selv jobber jeg på deltid i ingeniørselskapet SWECO én dag i uken, og er veldig fornøyd med det. Det er flere i klassen som har deltidsjobber. 

– Det er veldig fint å ta dette studiet i Oslo. Det er her de store bedriftene er, og du har mulighet til å jobbe deltid i en stor bedrift. Det er en kjempefordel. 

– Hva gjør du i deltidsjobben din?

– Jeg bistår på prosjekter med enkle arbeidsoppgaver, det er mye tegning av tekniske installasjoner i programvaren Revit. 

– Hva skal du gjøre når du er ferdig med masterstudiet?

– Jeg har lyst til å fortsette der jeg jobber nå. Det er et veldig bra firma, og mange flinke kollegaer. 

Mer kompetent med master 

– Hvis du har tatt en mastergrad, hva tror du vil endre seg da? 

– Det kommer jo helt an på hvilken bedrift det er, og hvilke muligheter det er der. Du kan jo uansett mer enn en med en bachelorgrad, og det er en stor fordel! Personlig føler jeg meg mer kompetent, og forberedt på arbeidslivet nå. 

Master krever litt mer, men det er verdt det

– Hva ville du ha sagt til en som vurderer å ta master, men ikke er helt sikker enda?

– Jeg vil anbefale de som er motiverte å ta en master. 

To år går fort, du får mer kunnskap og det vil mest sannsynlig gjøre deg mer attraktiv i arbeidsmarkedet når du er ferdig.

– Om du derimot er skolelei, er det aldri fort sent å ta en master i senere tid. Det er også mulig å ta master på deltid.

Bra studentmiljø i liten klasse

– Det som er veldig fint både på bacheloren og masteren, er at vi er ikke så veldig stor klasse. 

– Studentmiljøet i klassen er bra. Vi er en sosial gjeng, og henger sammen utenom skolen også.

– Er det også en ressurs for faglig samarbeid? 

– Ja, absolutt! For meg er det viktig å ha gode medstudenter som kan gjøre hverandre gode. 

– Jeg vil helt klart si at man vokser av å ta en mastergrad, sier Marianne.

Flere studenthistorier

Bilde av Ivar Johan og Karoline
Jobbrelevant – og skikkelig godt miljø

– Masteren i energi og miljø i bygg er veldig rettet mot det vi skal jobbe med, sier Karoline.

Portrett av Marie Flatmo Opsahl
Bedre rådgivning med master

– Du blir en solid og etterspurt rådgiver av å ta masterstudiet i energi og miljø i bygg, sier Marie.

Publisert: 27.04.2021 | Olav-Johan Øye