En fremtid innen bioteknologi
Selv om CRISPR ennå ikke er tillatt for kommersiell matproduksjon i Norge, brukes teknologien i forskningslaboratorier både på universiteter og bedrifter. Lobert påpeker at interessen for CRISPR bare vokser:
– Teknologien utvikler seg raskt, og det publiseres stadig nye studier som utvider bruksområdene. Dette gjør det til et veldig spennende felt for framtidige bioteknologer.
– I Japan selges det nå genredigerte tomater, som inneholder høyt nivå av gamma-amino-smørsyre (GABA), som reduserer blodtrykk.
Maren har opplevd hvordan kompetansen fra bioteknologi- og kjemiutdanningen har gjort henne attraktiv på arbeidsmarkedet. Hun har nylig startet i jobben som kjemiingeniør innen industriell vannbehandling, og ser fortsatt verdien av kunnskapen hun fikk om CRISPR og bioøkonomi:
– Det handler om å forstå teknologiens potensial og hva som skjer i bransjen. Selv om jeg ikke bruker CRISPR direkte i jobben min i dag, er det nyttig å holde seg oppdatert med tanke på bruksområder.
OsloMet: Et springbrett til arbeidslivet
Ifølge Lobert er bioteknologistudiene ved OsloMet en solid plattform for videre studier og arbeidsliv.
Hun trekker fram at erfaring fra laboratoriearbeid, spesielt i løpet av bacheloroppgaven, gjør studenter attraktive for framtidige muligheter:
– Mange av våre studenter finner relevante jobber etter endt utdanning, enten i forskning eller industri. Kompetansen innen genredigering og bioteknologi er etterspurt, og med økende fokus på bærekraftige løsninger er det stadig flere muligheter i arbeidslivet, sier Lobert.
Flere studenter går videre med masterstudier, hvor CRISPR teknologi brukes i flere laboratorier i Norge – både i planter, forsøksdyr og humane celler.
For Maren var kombinasjonen av masterstudiet i bioøkonomi og bachelorstudiet i bioteknologi og kjemiingeniør en kombinasjon av naturvitenskap og verdiskapning som var med på å åpne døren til arbeidslivet:
– Det er givende å se hvordan kunnskap fra studiene kan brukes til å finne bærekraftige løsninger, enten det handler om vannbehandling, matproduksjon eller andre områder.
Gjennom faglig fordypning og praktiske erfaringer kan OsloMet vise hvordan bioteknologi kan være en nøkkel til en bærekraftig fremtid – og en spennende karriere.
På bilde øverst i artikkelen ser du Viola til venstre, og Maren til høyre, i laben på OsloMet.