– Skal du ta en master, er forarbeidet kjempeviktig

Cecilie sitter i en sofa og snakker med en student som sitter med ryggen til kamera.

Master eller ikke master?

Som karriereveileder er dette et velkjent spørsmål for Cecilie Slettvoll.

Hun er ikke tvil om svaret heller: En masterutdanning kan gi større handlingsrom og flere stillinger å søke på.

Men arbeidsmarkedet er stort og mangfoldig, og en master kan være mer aktuell i enkelte bransjer enn andre.

– Det gjelder å undersøke og kartlegge den bransjen du ønsker deg inn i. Samtidig er det sånn at samfunnet er i utvikling og endring, slik at en høyere utdanning vil kunne lønne seg på sikt uansett, sier hun.

Cecilie påpeker at du både bør ha motivasjon og et oppriktig ønske om å fordype deg i temaer som er aktuelle for masteren du vurderer.

Den enkelte bør derfor vurdere sine faglige interesser og se for seg en ønsket jobbarena. En høyere akademisk utdanning vil dessuten gjøre det lettere å henge med i et arbeidsliv i stadig endring.

Portrett av Cecilie

Rett på master – eller jobbe først?

Om det er smartest å gå rett fra bachelor til master eller å prøve seg i arbeidslivet før videre studier, vil variere fra person til person, mener karriereveilederen.

Noen studenter synes det er godt å fullføre høyere utdanning i ett løp, uten pause. Da er de godt inne i studentbobla, bevarer deler av sitt studentmiljø og fortsetter å leve som studenter med tanke på økonomi, bosituasjon og sosialt liv.

– De er ofte motiverte og har ambisjon om ett løp. Det er flere som gir uttrykk for at om de velger å begynne å jobbe før de tar master, vil det være tyngre å komme tilbake på skolebenken.

Cecilie, kledd i svart, går i en fargerik gang på universitetet.

Cecilie Slettvoll er karriereveileder ved OsloMet. Hun veileder studenter om studie- og karrierevalg og bidrar til deres motivasjon og personlige utvikling. Foto: Per Christian Lind

Ingen fasit på tidspunkt for master

Andre ønsker derimot å jobbe litt etter endt bachelor, for å modnes og få jobberfaring før de velger sitt spesialfelt.

– De kan være litt usikre på hva de ønsker å lære mer om, og da vil jobberfaring og utforsking være en viktig arena for læring og hjelpe dem med valg av en mastervei senere.

Cecilie poengterer at dette er individuelt, og at det ikke finnes en fasit.

– Det viktigste er at studenten har gjort en grundig jobb i sin kartlegging av ønsker, motivasjon, interesser, egenskaper og jobbmarked.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Josefine har studert på OsloMet i snart ett år, og viser dere sine ti favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!