Prosjektet har som mål å forbedre metodene for å velge ut sædceller og embryo, og dermed øke sjansen for graviditet og levendefødte barn.
Den engelske tittelen til prosjektet er "Artificial intelligence - a novel tool in assisted reproduction technology".
Mellom ti og 15 prosent av alle par er ufrivillig barnløse. De siste tiårene er det utviklet metoder for befruktning utenfor livmoren, såkalt assistert befruktning, men kun rundt en tredel av behandlingsforsøkene lykkes.
Ufrivillig barnløse får vanligvis inntil tre forsøk på å bli gravide gjennom assistert befruktning. Ved å lage en algoritme for utvelgelsen av embryo og sædcelle ved hjelp av maskinlæring, som er en gren innen kunstig intelligens, håper man at de vil trenge færre forsøk.
Mål
Forskningsprosjektet skal utvikle bedre metoder for å velge ut sædceller som brukes til å befrukte egget, enten til tradisjonell prøverørsbefruktning eller til behandlingsmetoden der en sædcelle injiseres direkte inn i eggcellen.
Med bedre metoder for å velge ut sædceller og embryo, håper man at sjansen for graviditet og levendefødte barn øker.
Metode
Maskinlæring er en spesialisering innen kunstig intelligens hvor man bruker statistiske metoder for å la datamaskiner finne mønstre i store datamengder. Forskerne i prosjektet kombinerer data fra video av sædceller med annen data, som pasientdata og biologiske kjennetegn, for å få ny kunnskap om sædkvaliteten.
Forskerne analyserer videoer av sædprøver og utvikler algoritmer for å forbedre og effektivisere sædanalyser. Sædanalyse er ofte det første trinnet i en utredning av ufrivillig barnløse par, og metodene har ikke endret seg i særlig grad siden 1950-tallet.
Forskerne, som har bakgrunn fra biomedisin og informasjonsteknologi, skal bruke kunstig intelligens for å analysere videoer av sædceller og embryo-utviklingen de første dagene etter befruktning.
-
Samarbeidspartnere
Forskningsprosjektet er et tverrfaglig samarbeid mellom forskere fra Institutt for naturvitenskapelige helsefag og Institutt for informasjonsteknologi ved OsloMet, forskningssenteret SimulaMet og Fertilitetssenteret.
-
Prosjektdeltakere