Er masterstudier noe for deg?

Sykepleiestudent står i strikket genser med armene i kors foran et vindu. Han ser alvorlig inn i kameraet.

Episode 1: Livet som masterstudent

Hvordan blir masterhverdagen? Vil jeg få et liv utenom? Bjørn Harald møter Aud, andre års masterstudent og småbarnsmor. Hvis noen kan svare på om hverdagen går opp, må det bli henne.

  • Livet som masterstudent og hvordan en masterhverdag arter seg

    I første episode møter Bjørn Harald Aud på OsloMet, Pilestredet 35. Hun er småbarnsmor, og i sitt andre år som masterstudent. Det Bjørn Harald er mest spent på er om det er mulig å balansere en master med et liv utenom.

    – Fortell meg hvordan en helt vanlig uke ser ut for deg som masterstudent?

    Aud er entusiastisk:

    – Jeg går jo fulltid nå, så jeg tar 30 studiepoeng på ett semester. Da blir det forelesning på meg annenhver uke. Studiet er tilrettelagt sånn at folk skal kunne ta utdanningen på deltid, samtidig med jobb og alt mulig annet.

    Flere jobbmuligheter

    Bjørn Harald vil vite mer.

    – Ja, hva med alt dette andre. Du har jo barn også, så hvordan klarer du å sjonglere familielivet med en masterutdanning?

    Det går bra, sier Aud.

    – Mange deltidsstudenter har jobb ved siden av og barn hjemme. De fikser det bra. Det gjelder rett og slett bare å planlegge godt nok. Som bachelorstudent var jeg aktiv i Studentersamfundet, og bodde mer eller mindre der. Jeg leste når jeg måtte, og fikk med meg viktige forelesninger. Nå er det litt annerledes.

    Bjørn Harald vil gjerne vite hvorfor hun ikke bare slo seg til ro med en bachelor.

    – I en master bygger jeg på min egen kompetanse, og da blir studiet mer relevant for meg. Men jeg får også mye ny kunnskap nå som gir meg muligheten til å søke andre type jobber eller oppgaver, hvis jeg får lyst til det. Det gjør meg mer fleksibel som arbeidstaker.

    Et fint liv med studier

    Etter å ha tatt en prat med Aud som har så mange jern i ilden både som småbarnsmor og fulltids masterstudent, hva tenker Bjørn Harald nå? Er det mulig å ha et normalt liv mens man tar en master? Bjørn Harald mener svaret må bli ja.

    – Det er heldigvis mange ulike måter å ta en master på. Det ser ikke altfor komplisert ut å kombinere studiet med både barn, jobb og fritidssysler.

Episode 2: Forskjellen mellom master og bachelor

Bachelor versus master? Er det verdt å investere to nye år? Bjørn Harald bestemmer seg for å finne ut mer om saken. Han spør Wenche som jobber som førsteamanuensis ved OsloMet.

  • En bachelor versus master – hvor ligger forskjellen?

    Mange spør seg hva forskjellen er på en bachelor og en master. Er det egentlig verdt å investere to nye år for å spisse kunnskapen? Når så mange velger å ta en master i tillegg, må det være en gulrot et sted. Bjørn Harald bestemmer seg for å finne ut mer om saken. 

    I denne episoden møter han Wenche Bekken som jobber som førsteamanuensis ved OsloMet. Bjørn er usikker på om han vil ta nye år på skolebenken.

    Wenche svarer gjerne på Bjørn Haralds spørsmål.

    – Med en master får du muligheten til å gå i dybden i et fagområde du er spesielt interessert i. Og så er det viktig å få fram at når du tar en master, så får du samtidig en mulighet til å gå videre med en doktorgrad hvis du har lyst til å fortsette videre med forskning innenfor ditt fagområde.

    Mer selvstendig og erfaren

    På spørsmålet om hva Bjørn Harald kan forvente å få ut av en master, sier Wenche at det å ta en master først og fremst handler om videreutvikling.

    – Det er viktig å gå et skritt videre om du vil noe med karrieren din. Med en master lærer du ikke bare om et spesifikt fag, du lærer også om å stole på egne meninger, tanker og idéer. Selv om du lærer mye gjennom et masterstudium, blir du på ingen måte helt utlært, og nettopp det gjør studiet enda mer spennende.

    Bjørn Harald lurer på om masterstudiet krever mye struktur og disiplin.

    – Når du tar en master, vil det kreve mye av deg som selvstendig individ. Du bør kunne jobbe godt alene. Men det er også en god ting å venne seg til å jobbe selvstendig når du skal starte på selve masteroppgaven. Vi kan vel si at kravet til selvstendighet øker betydelig hvis du sammenligner bachelor og master.

    Spesialisering er spennende

    Det finnes faktisk noen viktige forskjeller mellom bachelor og master som er verdt å merke seg hvis du vurderer å gå videre med utdanning i to nye år. Bjørn Harald oppsummerer verdien av et masterstudium slik:

    – Den viktigste forskjellen er at du styrker den faglige kompetansen din. Men det ligger like mye verdi i den personlige utviklingen du får ved å ta et dypdykk ned i tematikk du virkelig brenner for. Samtidig må du tydeligvis være både strukturert og ha god selvdisiplin. Litt skummelt er det, mener Bjørn Harald, men de nye karrierefordelene og spenningen du får, er et stort pluss.

Episode 3: Drømmejobben med en master?

Kaprer du drømmejobben med en mastergrad? Og hva vil en mastergrad ha å si for lønnsnivået? Bjørn Harald er på besøk hos Beate i Capgemini. Hun vurderer bunken med håpefulle CVer hver dag.

  • Drømmejobben med mastergrad?

    Noe som flere av oss lurer på er hva en mastergrad kan bety for karrieren. Blir veien til drømmejobben enklere? Og hva vil en mastergrad ha å si for lønnsnivået?

    Den store CV-bunken

    Vi møter Bjørn Harald utenfor lokalene til Capgemini. Her skal han treffe Beate Nesheim som til daglig jobber som Talent & Recruitment Manager. Hver dag vurderer hun og kollegene bunken med håpefulle søknader.

    Bjørn Harald er nysgjerrig, og lurer på hvordan arbeidsgiverne tenker når mastergraden er en del av CV-en. Beate er klar i sin tale.

    – Du skiller deg ut i bunken ved å ha en master på CV-en. Hos de fleste arbeidsgivere vil du få flere muligheter og roller.

    Bjørn vil gjerne vite hvor mange hos Capgemini der Beate jobber i dag, som har en masterutdanning, men Beate er ikke helt sikker.

    – Det er vanskelig å si akkurat hvor mange det er, men av de nyutdannede som vi ansetter, så har ca. 80 prosent en master.

    Mer utdanning gir avkastning

    Bjørn Harald sier han har hørt at masterstudenter får høyere startlønn sammenlignet med bachelorstudentene, og lurer på om det er tilfelle.

    – Med startlønn så tror jeg ofte det er riktig, svarer Beate.

    – Du får høyere startlønn med en masterutdannelse, men dette vil nok jevne seg ut over tid når du senere søker jobber og har arbeidserfaring.

    Master i fremtiden
    Nå er nå, men hva om noen år. Om vi ser litt inn i fremtiden, hvordan vil CV-ene se ut? Vil de som rekrutterer lete etter folk som har masterutdanning?

    Beate fra Capgemini tror på en jobbfremtid med en blanding av masterstudier og bachelorstudier.

    – Du har masterstudentene som har lært seg å tenke strategisk, og som ser det store bildet. Bachelorstudenter har en solid, god bakgrunn innenfor sitt fagfelt. Så en kombinasjon av disse to utdanningene blir nok det viktigste vi ser.

    Definer din drømmejobb

    Etter møtet med rekrutterer Beate tyder mye på at du skiller deg ut blant andre arbeidssøkere med masterutdanning. I tillegg kan det se ut som om du får flere muligheter til å velge akkurat den rollen du vil ha i arbeidslivet. Du får kanskje ingen topplønn i starten uansett, men grunnlønnen virker jo å være noe høyere med master.

    Det handler kanskje mest om hvordan du definerer drømmejobben.

Episode 4: Hvordan velge?

Hvor går veien videre? Vi har fulgt Bjørn Harald i tre episoder. Har møtene med masterstudenten, foreleseren og en rekrutterer gitt ham svarene han leter etter?

  • Crunch time: Master eller ikke master?

    Reisen er ved veis ende. Nå får vi vite hvor veien går videre, og hva Bjørn Harald bestemmer seg for.

    I tre episoder med mange spørsmål og svar har Bjørn Harald møtt masterstudenten, en foreleser på masternivå og en som faktisk sitter på andre siden av bordet med ansvar for å ansette deg og meg.

    Skal, skal ikke...

    Det er tydelig at Bjørn Harald har mange ubesvarte spørsmål som svirrer rundt i hodet. Han er ikke helt overbevist om masterstudiet vil ta for mye av dagen slik at han ikke får tid til andre ting. Han er også fremdeles i tvil om en mastergrad vil hjelpe ham til en bedre jobb i fremtiden.

    Forlemper og ulemper

    Bjørn Harald vet at det er lurt å skrive ned fordeler og ulemper når viktige valg står for døren. Først og fremst er det nødvendig for ham å jobbe ved siden av studiene, og i tillegg ha litt egentid. Etter å ha snakket med masterstudenten Aud Kielland Elnes, tror han at det skal være fullt mulig å kombinere jobb, studier og privatliv. Ulempen er fortsatt selvstudiene og den viktige strukturen som kanskje ikke er hans sterkeste side.

    Han funderer videre. Som sykepleiestudent kommer han jo til å få jobb. Så har han egentlig behov for å ta en master? Ifølge rekrutterer Beate Nesheim kommer jo en master til å gi ham gode forutsetninger. Han vil få flere muligheter i fremtiden, og det er jo en fordel. Flere fordeler enn ulemper, tenker han.

    Førsteamanuensis Wenche Bekken var også nokså klar i sin tale. Det å ta en master vil gi Bjørn Harald en mulighet til å ta et dypdykk i noe han virkelig interesserer seg for. Da får han jo betydelige fordeler når han skal søke jobb, selv om han er sikker på å få fast stilling uansett. Han vet lite om hvilke krav fremtiden vil bringe, men det han nå vet, er at karrieren blir mer fleksibel med en master, og han vil få flere muligheter til å velge mellom andre typer arbeidsoppgaver innenfor helsesektoren.

    Fordelene med en master er altså flere. Så, master eller ikke master? Konklusjonen er klar. For Bjørn Harald blir det to nye givende år på skolebenken. Og – master.

Studieliv

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Cecilie sitter i en sofa og snakker med en student som sitter med ryggen til kamera.
– Skal du ta en master, er forarbeidet kjempeviktig

Planlegger du å bygge på utdanningen din med en master, må du være motivert og ha et ekte ønske om å fordype deg, mener karriereveileder Cecilie Slettvoll ved OsloMet.

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.